21.05.2007 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dostaveníčko se konalo ve Vážanech

Dny otevřených dveří jsou dobrou formou jak seznámit zákazníky s novými i osvědčenými produkty. Řada firem proto na počátku jara, tedy v době, kdy ještě nezačnou, nebo jsou již skončeny hlavní polní práce, pořádá své dny otevřených dveří.

Letos byly hlavní jarní práce skončeny brzo a tak na počátku dubna měla již řada zemědělců setí hlavních jarních obilnin za sebou. Mohla tak navštívit Dny otevřených dveří ve Vážanech, kde sídlí firma Bohatec. s.r.o. Tento prodejce se zaměřuje především na domácí značku Zetor k níž nově přibyly i traktory Valtra. A k traktorům je nabízen též široký sortiment závěsné techniky. A v sortimentu nechybí ani technika dopravní, manipulační a komunální. Je toho tedy opravdu dost, přičemž zejména skladba komunálních strojů se dále rozšiřuje.

Pěkná přehlídka

V prvním dubnovém týdnu byl dvůr firmy Bohatec doslova napěchován stroji. Jen traktorů Zetor bylo představeno více jak deset a to včetně novinek reprezentovaných modely Proxima Plus, nebo Forterra 12 441. Tyto traktory byly již v Zemědělci podrobně popisovány, stejně tak automatika řazení Stetronic, což je novinka tohoto roku a byla montována na jedné z Forterr s typovým označením 114 41.
Tři vystavené traktory byly též od finského výrobce, kterým je Valtra. Jednalo se o model 6550 v lesní úpravě s čelním rampovačem Quicke a dále o klasické zemědělské verze N 121 a T 160 s čelně a vzadu nesenými diskovými žacími stroji Kverneland Taarup.
Technika Kverneland byla reprezentována i jinými stroji, tak aby byl zajištěn dostatečný průřez sortimentem tohoto největšího výrobce závěsné techniky. V expozici tak nechyběly lisy Vicon s pevnou i variabilní komorou, rozdružovač balíků Taarup 853, shrnovač Andex 433, čtyřrotorový obraceč Fanex 553, rozmetadlo minerálních hnojiv Vicon Rotaflow, secí kombinace, či pětiradličný pluh Kverneland ES 100, nebo postřikovač Ikarus A 38 s rameny o záběru 24 metrů.
Manipulační techniku zastupoval teleskopický manipulátor Merlo Panopramic 32.6, čelní nakladač 120 SL z Humpoleckých strojíren, nebo kloubový nakladač Weidemann 2070 CX.
Ze sortimentu techniky komunální převažovaly vyžínače francouzského výrobce Noremat, zastoupené modely Axiona, Prodiga či Visiobra. Tyto stroje jsou na našem trhu zatím krátce, avšak zkušenosti s jejich provozem jsou velmi dobré. A to jak co se týče robustnosti či spolehlivosti, ale i z pohledu například dvojitého zalomení vyžínacího ramene, které posunuje mučovací rotor více do zorného pohledu řidiče a dále též dovoluje bezproblémové obsekávání překážek typu stromů patníků, a sloupů. A uživatele zaujme jistě také možnost rychlé výměny nožů bez použití nářadí.
Z komunální techniky stojí za zmínku rovněž představené univerzální vozidlo Unitrac vyráběné firmou Lindner. Tento stroj má u nás široké možnosti použití a to zejména v komunální sféře. To na rozdíl od země svého původu, kde jej používají zejména rakouští zemědělci hospodařící v Alpách.

Komunální technika na vzestupu

Návštěvníci z oblasti uživatelů komunální techniky při Dnech otevřených dveří tvořili početnou skupinu, a je znát, že traktory stále více pronikají do nezemědělské oblasti využití. A to jako stroje určené přímo pro města a obce, SÚS, nebo jsou doplňkově „komunálním způsobem“ využívány též zemědělci. Typicky v zimě při údržbě silnic a to nejen při jejich prohrnování, nebo posypu, ale i při ořezávání větví okolo silnic a cest, nebo i krajů polí.
A pro úpravy traktorů do komunální sféry je firma Bohatec specialistou.
A hodnocení na závěr? Dny otevřených dveří ve Vážanech se vyvedly. I když jak nám přiznal majitel firmy v loňském roce byla účast o něco vyšší. Nicméně jen počet návštěvníků není hlavním ukazatelem. Lépe je když jich přijde méně a více se zajímají o stroje, nebo když přijdou ti, kteří již mají víceméně vybráno a jen ladí detaily ve specifikaci strojů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down