11.05.2007 | 11:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jubilejní dny v západních Čechách

Tradiční jarní prezentační dny ve Zruči u Plzně uspořádala akciová společnosti Klas – Bohemia již popáté. Pro téměř dvě stě účastníků dvoudenní akce byla v obchodním a servisním středisku připravena dopolední teoretická část, odpoledne si pak mohli zemědělci vyzkoušet nejeden stroj z více než třiceti vystavených modelů od různých výrobců. Zájemci si mohli domluvit také prezentaci nakladače Scorpion či nejsilnějšího tahače Xerion v konkrétním zemědělském podniku či na farmě.

Akciová společnost Klas-Bohemia působí na českém trhu od roku 1995, první dva roky ještě pod názvem AW – Klas, s. r. o. V současné době dodává zemědělcům v deseti okresech traktory, sklízecí mlátičky, samojízdné řezačky a stroje na sklizeň pícnin Claas, techniku na zpracování půdy a setí Väderstadt a široký sortiment pluhů i dalších strojů k přípravě půdy, setí, hnojení a ochraně rostlin z produkce společnosti Kverneland Group.
„Od samého začátku zastupujeme v západních a částečně i ve středních Čechách značku Claas, ať již jde o prodej nové či použité techniky, servis a zajišťování náhradních dílů,“ řekl týdeníku Zemědělec předseda představenstva akciové společnosti Ing. Vojtěch Čechura. „Velký zájem je nejen o sklízecí mlátičky či samojízdní řezačky, ale v poslední době také o traktory, u nichž je zaručen servis a dodávky náhradních dílů tak, jak jsou zákazníci firmy Claas zvyklí. Zlepšení servisního zázemí jsme vyřešili již v roce 2002, kdy se Klas – Bohemia přestěhovala do areálu Třemošenské, a. s., ve Zruči. Získali jsme optimální dílenské zázemí, které představuje hala o ploše 510 metrů čtverečních, mostový jeřáb a vše, co s tím souvisí, včetně skladu náhradních dílů a kanceláří. Zemědělci oceňují i to, že jim nenabízíme jen výkonnou techniku, ale ve spolupráci s bankami i velice zajímavé financování.“

Srdcem mlátičky je mláticí ústrojí
Hlavní dopolední přednáška se týkala sklízecích mlátiček na českém trhu, zejména pokud jde o mlácení a čištění. Tříbubnové mláticí ústrojí APS u mlátiček Claas se skládá z předseparačního bubnu (chybí u nejmenšího modelu Medion, dříve Dominator), hlavního mláticího bubnu a odmítacího bubnu. Kvalitu mlácení ovlivňuje především odstředivá síla působící na zrno, která závisí na hmotnosti zrna, obvodové rychlosti mláticího bubnu a jeho poloměru. Odstředivá sílá roste se čtvercem rychlosti a s menším poloměrem mláticího bubnu. Právě proto je u strojů Claas zachován jeho relativně malý průměr s velkou odstředivou silou. Systém Mega s urychlovacím bubnem a vlastním košem má navíc separační plochu před hlavním mlátícím bubnem, takže zrno rychle opouští mláticí koš a nezatěžuje tolik vytřásadla.
Nejmenší sklízecí mlátička Medion s jednobubnovým mláticím ústrojím je se svým denním výkonem kolem 20 ha za den určena pro menší farmy. Odmítací buben se u firmy Claas nezapočítává do mláticího a separačního ústrojí mlátičky. Následuje model Mega s dvoububnovým mláticím systém, kdy předseparační buben zvyšuje rychlost sklízené hmoty ze 3 na 12 m/s. Část zrna se tak odloučí ještě před mláticím bubnem, který má tak méně práce, mlátička může jet rychleji, neboť má o 10 až 20 % větší průchodnost. Tento model je vhodný pro podniky s výměrou do 500 ha. Nový princip APS se použil také u modelů Lexion, i když rozměry bubnů jsou jiné. Průměr mláticího bubnu je 0,6 m, jeho otáčky se regulují pomocí variátoru a současně se synchronně nastavují otáčky předseparačního i odmítacího bubnu. Nejvýkonnější model Lexion Roto Plus je vybaven stejným mláticím ústrojím, ale místo vytřásadel má dva excentricky uložené rotory, které i při velkém výkonu odloučí odstředivou silou zbytek zrna od slámy, a to i vlhké. Výhodou kombinace klasického mláticího ústrojí a rotačních separátorů u modelů Lexion 580 a Lexion 600 je skutečnost, že lze nastavit jiné otáčky mláticího bubnu a odlišné otáčky separátorů.

Teleskopický nakládač Scorpion
Hlavní novinkou prezentačních dnů byl teleskopický nakladač Scorpion od firmy Claas. Pro české zemědělce je připraveno pět modelů, které se liší především výkonem motoru, nosností a zdvihem. Model 6030 Varipower je vybaven motorem o výkonu 102 koní, břemeno těžké max. 3 tuny zdvihne do výšky 6,25 m. Druhý model Varipower 7030 má stejný motor, dosáhne však do výšky 7,1 m a unese až 3,2 tuny. Oba stroje jsou osazeny stejným čerpadlem o výkonu 90 l/min. Další tři provedení Varipower Plus pohání motor o výkonu 136/122 k a jejich čerpadlo dodává 150 l oleje za minutu. Model 6040 má zdvih 6,25 m a nosnost 3,6 tuny, typ 7040 zvedne do výšky 7,1 m až 4,1 tuny a model 9040 zdvihne břemeno těžké 3,5 tuny až do výšky 9 m.
Manipulátor Scorpion pohání příčně uložený motor Deutz o objemu čtyři litry. Točivý moment se přenáší hydrostaticky na převodovku a z ní uloženými kloubovými hřídeli na obě nápravy. Plynulý pojezd od 0 do 40 km/h s velkou tahovou silou se ovládá pouze akcelaračním pedálem. Manipulátor lze využívat i k transportu, neboť je vybaven vzduchovými brzdami. Provedení Varipower Plus má navíc jedno hydraulické čerpadlo, které umožňuje dosahovat převodovce maximálního točivého momentu při pomalých rychlostech. Pro všechny modely je charakteristická kabina s vynikajícím výhledem a velice snadné ovládání joystickem. Jeho pohybem či stiskem se ovládají všechny možné pohyby ramene, ale také volba jízdy vpřed, vzad, neutrál a stoprocentní uzávěrka předního diferenciálu.

Ucelená řada traktorů
Dopolední odborný program byl ve Zruči zakončen přednáškou o traktorech Claas, které se vyrábějí ve francouzském Le Mans. Zemědělci mají k dispozici velký výběr modelů s jmenovitým výkonem motoru od 50 do 305 koní.
Nejmenšími modely jsou traktory Celtis se čtyřválcovými motory D.P.S. o výkonu 70 až 100 koní, s elektronicky řízeným čerpadlem a převýšením točivého momentu až 43 %. Manuální převodovka s pěti okruhy a dvěma převodovými stupni řazenými mechanicky nebo elektronicky pod zatížením má dvacet rychlostí vpřed a stejný počet vzad, přičemž mezi rychlostmi 2 a 12 km/hod se nachází 12 převodových stupňů. Převodovka je vybavena systémem Revershift, který umožňuje změnu jízdy vpřed/vzad elektrohydraulicky nebo mechanicky přes spojku. Zvláštností je tlačítko na řadicí páce, jímž se ovládá spojka. Traktor s odpruženou kabinou na čtyřech silentblocích je vybaven pevnou přední nápravou s úhlem natočení 55 stupňů (poloměr otáčení je 4,1 m). Vývodový hřídel má tři varianty otáček - 540/1000/540 ECO. Traktory Celtis se vyznačují dobrou manévrovatelností a snadným ovládáním, vzhledem k malé výšce kabiny – 2,5 m - jsou vhodné do živočišné výroby, na malá smíšená hospodářství a k agregaci s čelním nakladačem.
Následuje řada Ares 507 a 607. Čtyři modely univerzálních traktorů Ares 547, 557, 567 a 577 mají čtyřválcové motory o výkonu 90 až 120 koní, max. výkon se zvyšuje na 96 až 123 koní. Řada 607 zahrnuje tři modely se šestiválcovými motory o výkonu od 110 do 140 koní. Všech sedm modelů je vybaveno elektronicky řízenými motory D.P.S Powertech. Traktory jsou od loňského roku osazeny novou generací převodovek Hexashift s 24 stupni plně řaditelnými pod zatížením, na přání lze stroje vybavit systémem automatického řazení pod zatížením Hexactiv. Mezi rychlostí 2 až 15 km/hod se nachází čtrnáct převodových stupňů. Pro uživatele je zajímavé i to, že rychlosti 43 km/hod dosahují tyto stroje při snížených otáčkách 1900 n/min., což má velký vliv na nízkou spotřebu paliva. Specialitou těchto traktorů je tzv. systém Speed Matching. Pokud je v pracovním a dopravním režimu zařazen stupeň D, zmáčknutím spojky si traktor sám zařadí nejvhodnější převodový stupeň. Zadní vývodový hřídel má 540, 540 ECO, 1000 a 1000 ECO otáček za minutu. Přední náprava může být buď pevná nebo odpružená Proactiv s dráhou pružení 87 mm. Komfortní kabina Hydrostable je odpružena na čtyřech bodech systémem táhel a torzních tyčí. Všechna místa údržby jsou snadno přístupná, servisní interval je 500 mh u motoru a 1000 mh u převodovky.

Novinkou letošního roku - Axion
Letošní novinkou, o které se ve Zruči hodně mluvilo, je nový traktor Axion. Ten by měl nahradit původní řadu traktorů Ares 800 se třemi modely (jmenovitý výkon 156 až 194 k, max. výkon 164 až 205 k) a v budoucnu i tři modely řady Atles s jmenovitým výkonem motoru 227 až 275 k (max. výkon 232 až 282 koní).
Nové traktory Claas Axion jsou lehké a krátké stroje s velkou zvedací silou, k agregaci s těžký polním nářadím se nechají jednoduše dotížit. Jeden traktor tak slouží k mnoha různým pracím. Pět modelů dosahuje jmenovitého výkonu od 163 do 225 k, max. výkon se zvyšuje na 174 až 230 k. Dva nejsilnější modely Axion 840 a Axion 850 s navýšením Boost dosahují výkonu až 240 a 260 k. Všechny traktory Axion jsou vybaveny šestiválcovými motory D.P.S Povertech Plus splňující emisní normu Tier III, vstřikováním Common Rail, čtyřventilovou technologií a Turbem s proměnou variabilitou lopatek. Převodovka Hexashift zajišťuje 24 rychlostí vpřed i vzad s možností automatického řazení. Do budoucnosti se očekává i provedení s plynulou převodovkou. Nádrž o objemu 407 l umožňuje pracovat bez problémů po celou prodlouženou směnu.
Traktory Axion se vyznačují velmi dobrou manévrovatelností v dopravě, dobrým výhledem, snadným ovládáním čelního nakladače a lepšími tahovými schopnostmi. Na výkon 1 k připadá 33 až 50 kg hmotnosti, zatížení přední nápravy je větší než 50 %. Přední náprava může být buď pevná nebo odpružená, v tomto případě je vybavená systémem Claas Activ Control, který sám reguluje při jízdě po nerovném terénu odpružení. Úhel natočení kol je 55 stupňů, poloměr otáčení nepřevyšuje 5,15 m. Základem hydrauliky je čerpadlo Standard o výkonu 110 l/min nebo čerpadlo Option s výkonem 150 l/min, které vyhovují i strojům s velkou spotřebou průtočného oleje. Každý traktor může mít až pět elektrohydraulických rozvaděčů.
Stroje jsou vybaveny předním i zadním tříbodovým závěsem se zvedací silou až 5,4 tuny v předu a 10, 3 tuny vzadu na konci táhel. Zadní vývodový hřídel má 540/540 ECO otáček za minutu. Ani u těchto strojů nechybí komfortní odpružená kabina, v níž má řidič všechny hlavní funkce dostupné na loketní opěrce. Tak jako sklízecí mlátičky Claas jsou i traktory Axion vybaveny softwarem CEBIS.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down