01.01.2007 | 10:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Maximální vytížení přináší zisk

Agrodružstvo Jevišovice se při optimalizaci provozu zemědělské techniky řídí jednoduchým heslem: Maximální využitelnost je klíčem k úspěchu. Důkaz přináší průběžně modernizovaný strojový park. Ten musí zvládnout práci nejen na vlastních a pronajatých pozemcích, ale také ve službách.

Výjimka neplatí ani pro sklízecí mlátičky. Ty v loňském roce vyjely na 18,5 tisíce hektarů ve třech státech střední a východní Evropy. Na jihu Moravy jsme si počíhali na kombajny New Holland řady CX s adaptéry na sklizeň zrnové kukuřice Geringhoff Rota-Disc. Veškeré vybavení dodala firma P & L, spol. s r. o.

Obilniny a kukuřice dominují
Agrodružstvo Jevišovice a dceřiné společnosti hospodaří na 9800 hektarech orné půdy na Znojemsku, Třebíčsku a Břeclavsku. „Na více než polovině výměry máme obilniny – pšenici, ječmen a tritikale, 3610 hektarů zaujímá kukuřice, 670 hektarů připadá na sóju, na 265 hektarech děláme petržel a 260 hektarů patří vojtěšce,“ popisuje zastoupení plodin Ing. Bohumír Rada, předseda představenstva. „Z kukuřice jde 350 hektarů na krmnou siláž a 200 hektarů sklízíme jako CCM, zbytek zůstává na zrno,“ dodává. Jevišovické Agrodružstvo také rozvíjí podnikatelské aktivity v zahraničí. Na Ukrajině disponují výměrou šest a půl tisíce hektarů, kde zaseli slunečnici a sóju.

Výkon kritériem výběru
Rozsahu a struktuře obdělávaných ploch Agrodružstva Jevišovice odpovídá efektivní sklízecí technika. „Před čtyřmi lety jsme usoudili, že stávající kombajny neposkytují optimální poměr vložených nákladů a výkonu. Proto jsme přešli na nejvýkonnější sklízecí mlátičky, které byly v té době na trhu – na New Holland řady CX,“ objasňuje Bohumír Rada motivy pořízení osmi nových strojů. Šest z nich zakoupili v roce 2002, zbylé dva pořídili v roce 2006.
Nasazení sklízecích mlátiček odpovídá maximálnímu využití zemědělské techniky v pojetí manažerů Agrodružstva. „Začátkem července začaly žně na jihu Slovenska v okolí Komárna a Dunajské Stredy. Ve službách jsme sklidili tisíc hektarů. Kampaň poté pokračovala na jihu Moravy. Sklízecí mlátičky se pak stěhovaly na Vysočinu. Tam jsme opět ve službách pracovali na pěti stech hektarech. Po týdnu dovolené se kombajnéři s pěti stroji přesunuli na Ukrajinu. Tři zbylé kombajny zůstaly na Moravě na sklizeň sóji a kukuřice. Z východu se naše New Hollandy vrátily v polovině prosince,“ popisuje plán sklizně předseda představenstva.

Náklady na provoz strojů lze ovlivnit
Podle Bohumíra Rady náklady na provoz zemědělské techniky v Agrodružstvu Jevišovice dosahují třiceti až čtyřiceti procent výrobních nákladů. „Neovlivním cenu ropy a z toho vyplývající výdaje na paliva a agrochemii. Nehnu s cenou osiv, ale náklady na provoz strojů mohu řídit efektivním plánováním, růstem produktivity práce a výběrem reprezentativní značky,“ říká předseda představenstva. „Pokud si spočítáte celkovou výměru příslušných plodin a vydělíte ji počtem kombajnů, zjistíte, že na každý v kampani připadá přes dva tisíce hektarů. Díky kvalitním strojům a efektivní servisní práci se nám daří držet náklady na náhradní díly v rozumné výši, pokračuje Bohumír Rada.
V minulém roce pracovalo šest čtyřletých a dvě nové sklízecí mlátičky New Holland řady CX přibližně na 18 500 hektarech s jednotkovými náklady na náhradní díly ve výši 55 Kč na hektar sklizené plochy. Vývoj nákladů v jednotlivých letech a stejně tak posun sklizňových ploch lze srovnat v tabulce. Ceny náhradních dílů nezahrnují výdaje na montáž, protože Agrodružstvo má vlastní servisní mechaniky.

Expanze na jih
K výnosové stránce hospodaření Bohumír Rada uvedl, že většinu tržeb Agrodružstva Jevišovice zajišťuje živočišná výroba, a to zejména výkrm jatečných brojlerových kuřat. Pro zajištění kvalitní krmivářské základny proto přikládá pěstování obilnin a kukuřice velký význam. Zatím musí polovinu zrnin nakupovat u externích dodavatelů. Dlouhodobým cílem je soběstačnost, proto kromě expanze na Ukrajinu připravují rozšíření svých aktivit do jižní Evropy. Na Balkáně počítají s dalšími pěti tisíci hektary.
„Nízká nákladovost v obilovinách nám přinese úspěch v živočišné výrobě,“ slibuje si předseda představenstva. Vzhledem k vysokému vytížení sklízecích mlátiček uvažuje po sezóně o výměně části strojového parku, který bude muset zvládnout i jihoevropské akvizice. Že zůstanou věrni značce New Holland, o tom v Jevišovicích nikdo nepochybuje.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down