23.07.2006 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přešel na půdoochranné technologie

Zemědělská půda je nerozmnožitelný živý organismus, se kterým by měl zemědělec zacházet citlivě. Jedním ze šetrných přístupů je minimalizace zpracování půdy, která zároveň přináší výraznou úsporu času a pohonných hmot.

Přechod od horizontální orby směrem k technologiím vertikálního zpracování půdy vyžaduje v prvé řadě vůli zemědělce naučit se nové věci a překonávat možné prvotní neúspěchy. Pokud se systém minimalizace zpracování půdy provádí v souladu s pravidly a doporučeními odborníků, pěstitele může těšit optimální struktura půdy, stejnoměrně vzcházející porost, vyšší výnosy a úspora peněžních prostředků. Kdo by se nenechal zlákat?
Společnost P & L, spol. s r. o., středisko Hrubčice, se ve spolupráci s Jiřím Mlčochem z Biskupic u Prostějova rozhodli uspořádat polní den zaměřený na zakládání porostů technologií Great Plains. Teoretická prezentace a praktické ukázky techniky a porostů mířily především k místním soukromým zemědělcům. Ti se mohli přesvědčit, že ze systému minimalizace zpracování půdy mohou těžit i pěstitelé hospodařící na menších výměrách.

Od orby k ochraně půdy
Orba jako základní agrotechnická operace v rámci tradičního zpracování půdy vede k utužování podorničí. To brání pohybu vody v půdním horizontu a ztěžuje pronikání kořenového systému rostlin do nižších vrstev.
Problém s utuženou vrstvou půdy v hloubce 25 až 40 centimetrů pomáhají vyřešit půdoochranné technologie. Jednak se minimalizuje počet přejezdů na poli a dále je možné aktivně narušit utuženou vrstvu hloubkovým kypřičem. Vertikální zpracování půdy omezuje pohyb s půdou v horizontální rovině a posklizňové zbytky zůstávají na povrchu nebo se zapravují mělkou podmítkou do deseti centimetrů. Tento systém má podle Ing. Miloslava Řepky ze společnosti P & L i další přínosy. Šetří půdní strukturu, svědčí rozmnožování dešťovek, významně snižuje účinky půdní eroze a lépe hospodaří s vláhou.

Vertikální zpracování půdy
Půdoochranné technologie reprezentované vertikálním zpracováním půdy zahrnují komplex agrotechnických operací. Ke zpracování půdy lze využít podmítače Köckerling Vario s pracovní šířkou od tří do sedmi a půl metru. Mělké zpracování půdy v hloubce pět až dvanáct centimetrů zajistí maximální urovnání povrchu. Doporučená šířka pracovních dlát je deset nebo třináct centimetrů. Hlubší kultivace v hloubce 15 až 25 centimetrů prokypří a promísí půdu, přičemž je možné zasít meziplodinu. Doporučená šířka pracovních dlát v tomto případě činí šest nebo deset centimetrů. Takové nastavení je možné využít i pro zapravení chlévské mrvy do hloubky 12 až 18 centimetrů.
Zpracování utužené podorniční vrstvy probíhá hloubkovým kypřičem půdy v hloubce 25 až 40 centimetrů. Půda není zpracována horizontálně v záběru stroje a nedochází ke smíchání chudé podorniční vrstvy půdy s horními úrodnými vrstvami půdy. Samotná hloubka zpracování jde pod nebo do dvou třetin utužené vrstvy, kdy dochází k narušení a nadzvednutí půdního profilu. Kořenový systém rostlin tak snáze proniká půdním horizontem, kde čerpá vláhu a živiny. Výběr pozemku určeného pro rozrušení utužené podorniční vrstvy a načasování kultivace by mělo probíhat na základě měření v půdním horizontu.
Při dlouhodobém uplatňování půdoochranných technologií se doporučuje pravidelně hloubkově prokypřit pouze exponovaná místa na pozemku. Zbylé plochy stačí zpracovat zpravidla jedenkrát za tři až čtyři roky.

Na seťové lůžko s koltry
Systém pro půdoochranné technologie setí v sortimentu společnosti P & L zastupují americké univerzální secí stroje Great Plains se záběrem od tří do šesti metrů. Základním prvkem je patentovaný koltr s vlnovkami mimo osu rotace, který snadno vstupuje do půdy a čistí ji od rostlinných zbytků. Řádkové zpracování vytváří ideální seťové lůžko s nakypřenou půdou a meziřádkovým mulčem. Dvojdisková výsevní botka umisťuje osivo do nastavené hloubky, osivová chlopeň přitlačuje osivo v seťovém lůžku, zamačkávací kolečko jej fixuje a zároveň obnovuje půdní kapilaritu.

Podmítač, secí stroj a postřikovač
Mechanizaci potřebnou pro systém vertikálního zpracování půdy lze podle představitelů P & L shrnout následujícím výčtem – podmítač, hloubkový kypřič, secí stroj a postřikovač. Vystavený podmítač Köckerling Vario doplnilo rozmetadlo APV. Na jeden pojezd tak zvládne podmítku a setí meziplodiny.
Sortiment univerzálních secích strojů Great Plains zastoupil model NTA 1300 s pracovním záběrem čtyři metry agregovaný s traktorem New Holland TM 155. Poslední vystavený exponát pocházel z domácí provenience, šlo o postřikovač Agrio Křemže NAPA 2500/20.

Pšenice, hrách i mák v režii Great Plains
Praktická část polního dne se odehrála na pozemcích Jiřího Mlčocha, který hospodaří na 117 hektarech v okolí Biskupic u Prostějova. Podle jeho slov přechod od tradiční orební technologie k vertikálnímu systému zpracování půdy znamenal hlavně přemýšlení a výpočty nad přínosy nového vybavení. Loni na podzim totiž koupil secí stroj Great Plains NTA 1300. Podmítač Köckerling Vario si pořídil jeho soused, také soukromý zemědělec, a domluvili se na vzájemných službách. Množství strojních hodin vždy ovlivňuje návratnost investice, proto Jiří Mlčoch pracuje ve službách také pro třetí osoby.
Na podzim zasel technologií Great Plains ozimou pšenici. Letos na jaře pokračoval s ječmenem, hrachem a mákem, který následoval po předplodině – jarním ječmeni. Podle jeho slov setí máku proběhlo v porovnání s ostatními lety později, až 10. dubna s výsevkem ve výši 1700 gramů na hektar. Koltry šly přibližně na tři centimetry do země a botka co nejmělčeji. „Pokud by se porost do 20. dubna neukázal, hned bych zasel kukuřici, doplnil Jiří Mlčoch.“ Nasetý mák však bez problémů rovnoměrně vzešel. Rostlinky byly navíc skryté v žlábku vytvořeným zamačkávacím kolečkem, což je zvláště důležité na rovinaté Hané otevřené povětrnostním vlivům.

Rovnoměrně vzešlý porost a úspora času
Hlavní motto nového způsobu hospodaření Jiří Mlčoch shrnul řečnickou otázkou: „Proč bych měl trávit mládí v traktoru? Pokud srovnám rychlost práce dvacetimetrového postřikovače s 2,5metrovým pluhem, je zřejmé, který způsob je efektivnější.“ Vertikální zpracování půdy představuje podle něj ucelený systém hospodaření a pokud se provádí důsledně, tak tlak na použití agrochemie není příliš výrazný. Vedle úspory času a pohonných hmot je významným přínosem rovnoměrně vzešlý a homogenní porost.
Červnovým polním dnem se v Biskupicích u Prostějova rozhodně nekončí. Podle vyjádření Ing. Řepky by se chtěli všichni sejít na podzim po žních, pravděpodobně po podmítce při setí ozimé pšenice. Setkání proběhne v podobném duchu a hlavní náplní bude hodnocení výnosů z porostů založených technologií Great Plains. Neměly by chybět ani výsledky pokusných ploch máku vysetého po silážní kukuřici.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down