31.10.2006 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pro spolehlivou a efektivní práci

Společnost ČEBAV z Tvrdonic na Břeclavsku stála na začátku letošního roku před problémem, jak se starými viničními traktory Zetor rychle a spolehlivě ošetřit více než třicet hektarů vinic. Hlavní problém spočíval v tom, že obsluha mohla zabočovat ob dva či tři řádky, takže je musela neustále počítat a hrozilo nebezpečí, že některé řady zůstanou neošetřené. Tento způsob aplikace chemických přípravků vylučoval práci v noci. Jediným řešením byl nákup nového viničního traktoru s malým poloměrem otáčení, který by mohl zabočovat ob řádek.

ČEBAV, společnost s ručením omezeným, založili v roce 1997 Jan Čech a Jan Balga, když v restituci získali přibližně pět hektarů starších vinic. S novou výsadbou začali hned v prvním roce, avšak nejvíce nových vinic - téměř osm hektarů - vysadili před vstupem České republiky do Evropské unie. V současné době hledají další lokality, kdy by mohli založit ještě téměř deset hektarů vinic.
„Nové vinice vysazujeme ve sponu 2,2 metru krát 0,9 až jeden metr s cílem dostat na jeden hektar co nejvíce jedinců.“ vysvětluje jeden z jednatelů Jan Čech. „Z jednoho hektaru získáme velkou úrodu aniž bychom dosahovali vysoké výtěžnosti na keři, což má zásadní vliv na vysokou cukernatost a tím i kvalitu vína.“ Na jednom hektaru nových vinic lze ve společnosti ČEBAV napočítat 4400 až 4700 rostlin révy vinné, v původním družstvu pouze 3000 až 3300 hlav, naopak ve Francii je běžné až deset tisíc jedinců na hektar. Podle J. Čecha je možná chybou, že jejich odrůdová skladba je příliš široká - deset odrůd bílého a sedm odrůd červeného vína s mnoha dalšími přívlastky, ale na jakost vína to nemá žádný vliv. Je to vidět i z toho, že v poslední době získali za svoje produkty několik medailí, například v loňském roce zlatou medaili v Litoměřicích, či letos stříbrnou medaili ve Valticích.
Všechny vinice jsou ve společnosti ČEBAV zařazeny do integrované produkce, která na jedné straně vyžaduje intenzivně provádět zelené práce, na druhé straně jsou tyto více práce částečně hrazeny státní dotací. Co je však nejdůležitější, v zelených pásech se vyskytuje velké množství přirozených predátorů, což má vliv na snížené množství používaných chemických přípravků a následně i lepší jakost výsledného produktu – tedy vína.

Malý, ale výkonný
Ke třem starším viničním traktorům Zetor přibyl v letošním roce nový. Ve společnosti ČEBAV vybírali ze značek Deutz Fahr, Same, New Holland a Case IH. Všechny traktory si vyzkoušeli a nakonec se přiklonili ke značce Case IH JX 1075N. Jde o malý a úzký traktor s velkým výkonem speciálně vyrobený pro práci v sadech a vinicích. Vzhledem k hmotnosti, nízko položenému těžišti a dostatečně výkonnému motoru je navzdory úzkému profilu snadno ovladatelný i ve strmých kopcích, kde poskytuje vysoký stupeň bezpečí i pohodlí po celou pracovní směnu.
Model Case IH JX 1075N je poháněn tříválcovým přeplňovaným motorem o výkonu 55,5 kW/76 koní, který vyniká vysokou pružností při nízké spotřebě paliva. Kromě snížení hladiny škodlivých zplodin - splňuje emisní normu Tier II – došlo u něj také k výraznému snížení hluku. K snadnému ovládání přispívá převodovka Powerschift se dvěma stupni řazenými pod zatížením, vybavená plazivými rychlostmi, s možností řadit až 44 stupňů vpřed a 16 vzad. Velice jemné odstupňování jednotlivých rychlostí umožňuje provádět požadované práce s maximální přesností. K většímu tahovému výkonu přispívá pohon všech čtyř kol a uzávěrka diferenciálu. Elektrohydraulické ovládání přední nápravy ocení obsluha zejména v náročnějších podmínkách. Pohon přední nápravy se automaticky zapíná při použití obou brzd, čímž traktor dosahuje maximální brzdicí síly.
Navzdory svým malým vnější rozměrům disponuje CASE IH JX 1075N silným tříbodovým závěsem s maximální zvedací sílou 2440 kg a výkonným hydraulickým systémem s pěti okruhy. Hlavní hydraulický hydrogenerátor má průtok až 66 l/min. Účinný vývodový hřídel přímým tokem výkonu od motoru nabízí otáčky 540/540E a 1000 n/min. Obsluha ocení i prostornou luxusní kabinu s klimatizací, vzduchem odpruženou a nastavitelnou sedačkou, nastavitelný volant a moderní přístrojovou desku s analogovými a digitálními ukazateli i s integrovaným výkonnostním monitorem, který poskytuje veškeré informace pro bezpečnou a efektivní práci.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down