16.10.2006 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nahradí dva traktory

V polovině loňského roku si ZOD Haná, družstvo se sídlem ve Švábenicích, pořídilo čtyřpásový tahač Case STX 450 Steiger QuadTrac. Při zvažování, zda koupit další klasický kolový traktor, nebo tahač vyšší výkonové třídy, zvítězila druhá varianta vhodná pro velké pracovní záběry. K tomuto rozhodnutí přispěla i možnost bezproblémového přesunu tahače po komunikacích, což u kolových traktorů s dvoumontážemi není možné.

Po roce jsme se přijeli do Švábenic zeptat, jak jsou s novým strojem v družstvu, které hospodaří v řepařské výrobní oblasti na 5850 ha orné půdy, spokojeni a zda splnil jejich očekávání.

Velké cíle s nemalou investicí
Klíčky od nového tahače převzal během loňského Dne Case IH předseda představenstva ZOD Haná Ing. Miroslav Cvek. Tehdy nám řekl: „Ze tří značek jsme si vybrali Case IH, neboť z hlediska konstrukce – zejména rozložení hmotnosti - je do našich podmínek nejvýhodnější. Také klasické kloubové řízení nám připadá pro polní práce výhodnější než otáčení na pásech pomocí smyku. Nezanedbatelná je i výhodnější cena. Počítáme s tím, že nám polní tahač Steiger svými vysokými plošnými výkony a s minimem ztrátových časů nahradí dva konvenční traktory. Tím snížíme náklady na provoz strojů, ať již jde o mzdy, servis či pohonné hmoty. Zvládnutí pracovních operací v optimálním čase nám pak zaručí větší výnosy, což se určitě promítne do ekonomiky hospodaření celého zemědělského podniku. Se značkou Case IH máme v družstvu velice dobré zkušenosti, již jedenáct let využíváme dva traktory s výkonem motoru přes 200 koní, vlastníme i dvě axiální sklízecí mlátičky. Postupně přecházíme na těžší stroje s širším záběrem a větším výkonem.“

Vhodné technické parametry
Tuto strategii dokonale splňuje již zmíněný tahač STX 450 Steiger vybavený šestiválcovým elektronicky řízený motor Cummins se jmenovitým výkonem 450 koní (336 kW). Disponuje vysokým převýšením točivého momentu a při 1800 otáčkách za minutu dosahuje maximálního výkonu 500 koní. Vysoké převýšení točivého momentu a široká oblast konstantního výkonu jsou zárukou toho, že tahač neztrácí sílu ani při nejtěžších polních pracích. Motory jsou vybaveny přeplňováním s regulací plnicího tlaku a mezichladičem stlačeného vzduchu. Nižší jmenovité otáčky přispívají k menší spotřebě paliva, vyšší životnosti motoru a snížení hluku. Tahač je osazen hydraulicky ovládanou a elektronicky řízenou převodovkou PowerShift, která nabízí 16 stupňů vpřed a dva vzad plně řaditelných pod zatížením. Zároveň je vybavena reverzací pod zatížením. V hlavní pracovní oblasti mezi 5 až 15 km/h nabízí převodovka deset převodových stupňů, které jsou velmi jemně odstupňovány po 0,8 km/h. Maximální rychlost traktoru až 37 km/h je zárukou krátkých ztrátových časů při přejezdech.
Zadní tříbodový závěs a hydraulika traktoru jsou koncipovány tak, aby umožnily připojit a provozovat širokou paletu zemědělského nářadí. Tříbodový závěs má podle OECD zvedací sílu na rameni 610 mm 8845 kg. V základní výbavě jsou čtyři vnější okruhy hydrauliky, na přání i pátý.

Zkušenosti z první sezóny
Při podzimní přípravě půdy s diskovým podmítačem o záběru 10,20 m zpracoval v loňském roce tahač Case IH STX 450 Steiger v ZOD Haná přibližně 4500 hektarů. Na jaře byl Steiger agregován s kombinátorem na přípravu půdy a setí o záběru 15 m a připravil téměř 2500 hektarů orné půdy. Švábeničtí počítají i s tím, že ho využijí k podrývání a jiným těžkým polním pracím.
A jak dopadla první sezóna? „Pokud jde o podzimní přípravu půdy, tak kolový traktor o výkonu 270 až 300 koní se šestimetrovým diskovým podmítačem dosahoval výkonu kolem padesáti až šedesáti hektarů za prodlouženou směnu,“ vysvětluje mechanizátor ZOD Haná Jiří Cupák a pokračuje. „Běžně jsme však u nás používali traktor o výkonu 240 koní se čtyřmetrovým podmítačem, tato kombinace pak za směnu připravila třicet až třicet pět hektarů. Za tu samou dobu zpracuje tahač STX 450 Steiger sto až sto dvacet hektarů podle počtu přejezdů a velikosti pozemků. Kdybychom měli k dispozici širší diskový podmítač, výkon by byl ještě větší. Při stále stoupajících mzdových nákladech tak jedna obsluha nahradí dva až tři pracovníky.“
Zajímavé je i porovnání spotřeby pohonných hmot. U pásového traktoru byla na podzim průměrná spotřeba včetně přejezdů 8 až 8,5 litru na hektar, u kolových traktorů začínala spodní hranice na deseti litrech. Menší spotřeba o 2 až 3 litry na hektar znamená jen při podzimním přípravě 4500 hektarů finanční úsporu přesahující 300 tisíc korun. Průměrná spotřeba při jarním zpracování půdy se pak pohybovala kolem 4 až 5 l/ha, z toho 10 % připadalo na přejezdy. A co je hlavní příčinou tak nízké spotřeby? Podle J. Cupáka je to jednoznačně minimální prokluz. Tažná síla se na půdu přenáší čtyřmi pásy, které výborně kopírují povrch, zajišťují stálý kontakt s půdou a umožňují řidiči optimálně využít maximální množství tahové síly traktoru. Podle dosavadních zjištění nebyl v ZOD Haná u pásového traktoru i v extrémních podmínkách větší prokluz než 6 %, u kolového traktoru obdobné výkonové třídy byl nejnižší prokluz 14 %. „Komínem“ tak zákonitě protéká menší množství nafty.
„Přestože jsme se v loňském roce teprve učili s tahačem Steiger pracovat, naše očekávání splnil,“ řekl nám v závěru Jiří Cupák. „Tak velkému výkonovému potenciálu jsme ale museli přizpůsobit řadu organizačních postupů. Stále však získáváme zkušenosti, které u nás doposud nikdo s tahačem Case IH STX 450 Steiger neměl.“

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down