12.07.2006 | 06:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Po úspěších na výstavách do praxe

Po čtyřech letech výzkumů, vývoje a řadě zkoušek a testů, které znamenaly asi největší investici v celé historii firmy, představila v loňském roce poprvé v České republice dánská společnost Hardi zcela nové řešení tažených postřikovačů s označením New Commander. Na první pohled zaujaly nejen svým futuristickým designem, ale především jednotlivými technickými prvky, které v sobě skrývají hned několik nových patentů.

Nebylo proto vůbec divu, že Grand Prix z letošního Techagra bylo pro Commander již desátým oficiálním oceněním a po zásluze vzbudil značný zájem mezi potencionálními uživateli. Netrvalo proto dlouho a první stroj již našel i v České republice svého majitele. Od letošního jara pracuje na pozemcích společnosti Agross Ing. Jaroslava Bačiny v Klíčanech nedaleko Prahy.
„Využili jsme možnosti investice do zemědělského majetku se 40% podílem spolufinancování Evropskou unií. V listopadu jsme podali projekt, jehož profinancování proběhlo v únoru. Od letošního jara tak na našich pozemcích pracuje nový tažený postřikovač Commander s objemem nádrže 3200 litrů a pracovním záběrem ramen 24 metrů s podporou vzduchu Twin. Jde o stroj v maximální výbavě, na němž nechybí žádný z nových technických prvků. Do konce května již stihl ošetřit 2500 hektarů a kromě zprovoznění a zkoušek o něm prakticky nevím. Po zaškolení obsluhy pracuje naprosto bez problémů.
Jistě se nabízí otázka, proč jsme se rozhodli právě pro tažený postřikovač a nevolili samojízdný stroj. Při naší výměře 920 hektarů se nám investice do samojízdné varianty nezdála hospodárná. Službám se totiž nevěnujeme a i když se snažíme zvládat veškeré pracovní operace vlastními silami a technikou, v případě posledního postřiku olejnin, které pěstujeme na výměře zhruba 250 hektarů, děláme výjimku. Tažený postřikovač máme agregovaný s traktorem Massey Ferguson 4370 o výkonu 110 koní, který po sezóně může v zimních měsících zastat sám spoustu další práce,“ vysvětluje Ing. Jaroslav Bačina, na kterého navazuje jeho syn Ondřej: „Tento tažný prostředek je plně vyhovující, pokud chceme pracovat rychlostí 14 až 15 km/h i s plnou nádrží. Agregovat bychom mohli i traktor s nižším výkonem, ale museli bychom snížit pracovní rychlost, což není z časových důvodů žádoucí. Postřikovač jsme chtěli mít agregován do horního závěsu traktoru. Při ošetření vzrostlejších porostů je i díky tomu, že stroj má vyšší kola s pneumatikami o průměru 48 palců limitní pouze světlá výška traktoru, postřikovač má v tomto směru rezervu zhruba 10 centimetrů. Při zkouškách postřikovače jsme měli trochu problémy s jeho seřízením, parametrů je opravdu hodně, ale po dvou návštěvách servisních techniků firmy Unimarco již není co řešit. Dobré technické prvky zůstaly shodné se starým Commanderem včetně systému Twin, který jsme používali již na našem minulém stroji. Jen jsme teď díky větším postřikovacím dávkám a vyšší pracovní rychlosti stroje zvolili větší průměr trysek. O tom jak se obsluha stačila během několika měsíců se strojem sžít svědčí i prozatím rekordní postřik 180 hektarů za 12 hodin při 150 litrech vody na dávku.“
Novinky nejsou samoúčelné
Konstrukce postřikovače klade důraz především na j jednoduchost, snadné ovládání, ale hlavně funkčnost a výkonnost stroje. Ovládací prvky umístěné na levé straně jsou díky modernímu designu velice dobře přístupné. Najdeme zde ovládání jednotlivých funkcí okruhu rozvodu postřikové kapaliny robustními a přehledně uspořádanými ventily Smart, rychloplnící zařízení FastFiller a přimíchávací zařízení chemických přípravků ChemFiller.
Ramena Twin Force se záběrem 24 metrů (vyrábějí se od 18 do 30 m) mají kyvadlový závěs s antivychylovacím tlumením a jsou elektrohydraulicky plně nastavitelná pro práci na rovném i svažitém terénu. Jsou ovládána samostatně, což je velice výhodné při překonávání překážek. Mohou pracovat i s polovičním záběrem, postřik je tak vyrovnanější a obsluha se může věnovat jiným důležitějším činnostem. „Provedení ramen je tradičně velice kvalitní. Ani na starém postřikovači jsme na nich nemuseli za sedm let provozu nic svařovat. Jen jsme, stejně jako nyní, dovybavili konce vzduchových rukávců plastovými kryty, protože díky náletovým dřevinám hrozilo při otáčení na souvrati jejich poškození,“ upozorňuje na malé vylepšení Jaroslav Bačina.
Závěs kol postřikovače se systémem SafeTrack velice dobře přispívá ke stabilitě stroje i při vysokých pojezdových rychlostech a malém poloměru otáčení. K tomu Ondřej Bačina: „Jak správně držet stopu za traktorem se musela obsluha naučit, ale stroj je na takové technické úrovni, že případné chyby či zaváhání obsluhy (například příliš prudký náklon ramen) dokáže eliminovat. Ale s tímto zařízením a navíc hydraulicky odpruženou nápravou se pohyb stroje značně zklidnil a může pracovat vyšší rychlostí.“
Vysokokapacitní sací filtr EasyClean se uzavírá automaticky, takže nehrozí rozlití postřikové kapaliny. Filtr má velkou filtrační plochu, takže není nutné jej příliš často čistit. Navíc je vybaven klapkou pro zachycení větších nečistot a ukazatelem zanesení. Jde o zařízení, které bylo patentováno stejně jako vysokokapacitní samočisticí tlakový filtr CycloneFiltr. I u něj je potřeba čištění snížena díky využití cyklonového efektu. Filtr má zabudovaný ventil pro vypláchnutí nečistot bez nutnosti jeho rozebrání. Stejně jako ostatní technické prvky je snadno přístupný.
„Řešení filtrů pokládám za velice prospěšné. Sací filtr teď může v případě potřeby obsluha vyčistit kdykoli aniž by musel být postřikovač prázdný. Operace je velice jednoduchá, nehrozí při ní riziko kontaminace a netrvá přitom déle než necelou minutu. A totéž lze říci o tlakovém filtru, přičem samozřejmě ve standardu zůstaly také in-line filtry jednotlivých sekcí ramen i filtry v tryskách,“ chválí Ondřej Bačina.
Nasávání vody je řešeno injektorovým přisávacím zařízením, postřikovač tedy lze považovat za samoobslužný stroj, který nepotřebuje tlakový zdroj kapaliny.
Přimíchávací zařízení ChemFiller, které je také patentováno, využívá nového způsobu míchání Vortex, při kterém kapalina rotuje, a tím je usnadněno míchání i hůře rozpustitelných agrochemikálií. Kromě kvalitního rozmíchání přípravků tak zabezpečuje značnou úsporu času.
Předchozí nastavení různých pracovních operací si ukládá do paměti systém LookAhead s jehož pomocí je přesně a snadno regulován tlak nastavené dávky. Například při snížení rychlosti pojezdu při otáčení je tlak snížen, jakmile se pracovní rychlost začne zvyšovat, úměrně stoupá i tlak a postřik je tak plynulý.
Elektronika i satelitní navigace samozřejmostí
Postřikovač je vybaven palubním počítačem se snadným ovládáním kompaktními barevnými ovladači. Do 99 registrů lze ukládat údaje o jednotlivých pozemcích a pracovních operacích. Tyto údaje je možné díky kompatibilitě přenosu dat dále zpracovávat. „Údaje, které jsou důležité nejen z hlediska zkvalitnění hospodaření s chemickými přípravky, ale i pro případ kontroly, jsou tak objektivní a velice zjednodušují vedení evidence. Navíc využíváme i naváděcí systém se světelnou lištou Trimble, který jsme k postřikovači přikoupili. Po peripetiích s pěnovým značkovačem jde určitě o zařízení, které v provozu musí ocenit každý farmář. Zvláště v takovém roce, jako byl ten letošní. Příznivých dnů vhodných pro ochranu porostů mnoho nebylo, a tak jsme pracovali třeba celou noc, což by bez satelitního navádění bylo přinejmenším problematické,“ uzavírá Jaroslav Bačina.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down