18.07.2006 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bez kvalitní techniky by to v Beskydech nešlo

Jedním z nejseverněji lokalizovaných prodejců zemědělské a komunální techniky na Moravě je Mitrenga, a. s., která podniká ve Stříteži u Českého Těšína. Za dobu svého působení prodala více než sedm set strojů, přičemž zhruba tři sta z nich představovaly traktory českého výrobce Zetor. Jubilejní třístý byl Zetor 11441 o výkonu 110 koní v plné výbavě. Zástupci prodejce i výrobce ho předali zákazníkovi na slavnostní akci, uspořádané v závěru mezinárodního veletrhu Techagro 2006. Za kupující zemědělský podnik Tozos, spol. s r. o., převzal stroj jednatel společnosti Jan Motyka.

Společnost Mitrenga, a. s., která na českém trhu funguje již dvanáct let, je typicky rodinnou firmou. Její hlavní činností je prodej a servis zemědělské a komunální techniky, prodej náhradních dílů a provoz prodejny s potřebami pro venkov.
Firma, která vznikla před dvanácti lety, má v současnosti více než dvacet zaměstnanců, a dokázala si získat dvě stě stálých partnerů. „Začínali jsme podnikat sami s bratrem v malé buňce jen s několika náhradními díly. V průběhu let se nám ve Stříteži podařilo vybudovat malý areál, který nyní zahrnuje vše, co potřebujeme k tomu, abychom se stali dobrými partnery našich odběratelů,“ odkrývá historii firmy obchodní ředitel Ing. Martin Mitrenga. Hlavními zákazníky společnosti jsou firmy z blízkého okolí působící v zemědělské nebo komunální oblasti. Mezi nejvýznamnější obchodní partnery patří již zmíněný zemědělský podnik Tozos nebo ekofarma Koňakov Ing. Gustava Kotajného.

Traktory Zetor v prodeji vedou
Přestože společnost Mitrenga nabízí široký sortiment traktorů a zemědělské a komunální techniky různých výrobců, jejich obratově nejvýznamnějším partnerem je společnost Zetor. „Tržby z prodeje tradičních traktorů Zetor tvoří až třicet procent obratu naší firmy,“ informuje ředitel společnosti Ing. Alois Mitrenga. Konkrétně nejúspěšnějším modelem je podle jeho slov stodesetikoňový Zetor 11441, který byl současně třístým prodaným traktorem této značky.
Mezi další partnery společnosti patří Kverneland Czech dodávající široký sortiment strojů, špičku v traktorové technice představují traktory Case od dovozce Agri CS a oblíbená je podle Ing. Mitrengy i dopravní technika od ZDT Nové Veselí nebo stroje společnosti Agrostroj Pelhřimov.

Vše potřebné na skladě
Na co je firma náležitě hrdá, je sklad náhradních dílů, ve kterém je k dispozici dvanáct tisíc položek nejrůznějších součástí a potřeb pro farmářský provoz. „Dbáme na to, aby u nás zákazníci nalezli a mohli si ihned odnést maximum toho, co pro svůj provoz potřebují,“ vysvětluje obchodní ředitel .
Kromě široké nabídky strojů, náhradních dílů a servisních oprav se společnost zabývá také pořádáním různých vzdělávacích seminářů a předváděcích akcí. „Každý rok pro naše zákazníky organizujeme několik demonstračních akcí. Vzhledem k tomu, že se letos první z nich konala v zimním období, byla nejsledovanějším strojem klání sněhová fréza MTM agregovaná s traktorem Zetor,“ sděluje a dodává, že v letním období se bude již po jedenatřicáté konat další z předváděcích akcí nazvaná Agrofestival, která každoročně zaznamenává hojnou účast.

Maso, mléko, bioplyn
Zemědělský podnik Tozos, do kterého putoval jubilejní třístý traktor Zetor od společnosti Mitrenga, hospodaří v Moravskoslezském kraji v obci Horní Tošanovice nedaleko okresního města Frýdek Místek. V této části Beskyd patří podnik svým rozsahem živočišné i rostlinné výroby k největším a nejvýznamnějším farmám.
Hospodářství, jehož výměra dosahuje dvou tisíc hektarů, je zaměřeno převážně na chov skotu a prasat. Na dvou třetinách orné půdy, kterou tvoří 1500 hektarů, se pěstují obilniny, na zbytku je zaseta kukuřice, jetelotrávy, mák a sója. Za příznivých podmínek se dá vypěstovat i jarní ječmen, který se prodává do nedalekého Nošovického pivovaru. Asi pět set hektarů pak tvoří louky, pastviny a trvalé travní porosty.
Živočišnou výrobu představuje stádo asi 1700 kusů skotu holštýnského plemene a 7000 prasat. Produkci mléka zajišťuje 500 dojnic, jejichž průměrná mléčná užitkovost činí 9300 kg. Do Kunínské mlékárny se odtud denně odváží deset tisíc litrů mléka, které spolu s masem představuje hlavní příjmem farmy. Maso z vykrmených býků a prasat se zpracovává ve vlastním závodě. Šedesát až sedmdesát druhů masných výrobků, které se tam vyrobí, zásobují šest vlastních prodejen a některé další obchodní sítě, řeznictví a školní jídelny v regionech Frýdek Místek, Třinec, Havířov a Ostrava.
Hospodářská činnost farmy ale nekončí jen u produkce masa a mléka. V současnosti probíhají přípravy na stavbu bioplynové stanice, která bude produkovat teplo a elektrickou energii z kejdy. Jako v jednom z prvních podniků tam začali od roku 1998 využívat také kotle na spalování slámy, které slouží k vytápění vlastních prostor farmy. Podle jednatele společnosti Jana Motyky se tak každý rok ušetří až 70 % energie.

Nejen jubilejní traktor
Strojový park podniku, který zaznamenal výraznější obnovu v letech 1993 až 1997 a neustále se o nové stroje doplňuje , tvoří jedenáct traktorů, tři kombajny, jedenáct nákladních aut a několik dalších strojů. Letos přibyl ještě skulovač a obraceč píce a zmíněný traktor Zetor. Ten ale není jediným kouskem od firmy Mitrenga, který v Tozosu mají. Od stejného prodejce pochází i Traktor Zetor 7431, traktor Case CVX 1190, secí kombinace Kverneland Optima, secí kombinace Kverneland Accord DA-X 4m, NG 400S a dva šestiradličné pluhy Kverneland PB 100.

Kvalita z Podbeskydí
Ve hornatém kraji na severu Moravy není těžké nalézt ani typicky malé rodinné farmy, často hospodařící ekologicky. Tento směr zvolila i rodina Ing. Gustava Kotajného, když se v roce 2005 k ekologickému způsobu hospodaření přihlásila. „Přestože pro nás organické zemědělství v současnosti představuje více formalit než dříve, jeho výsledkem je produkce kvalitních potravin. O to nám jde,“ tvrdí syn majitele farmy Ing. Tomáš Kotajný, který má chod hospodářství na starosti. Farma Koňakov, které Asociace soukromého zemědělství ČR udělila čtvrté místo v soutěži Farma roku 2004, se nachází jen pár kilometrů od polských hranic v okrese Karviná.
V tamních drsných klimatických podmínkách lze chovat jen odolná zvířata. Skvěle tam zapadají ovce plemene romney marsh kent i skotský náhorní skot a plemeno aberdeen angus, které se chovají na maso. Asi třicet procent narozených zvířat se prodává také jako plemenný materiál. „Několik našich chovných zvířat plemene skotský náhorní skot se nyní nachází až v Krkonošském národním parku, Polsku a různých částech Moravy,“ sděluje farmář. Na svá plemenná zvířata je právem hrdý, neboť nejednou získala ocenění na našich prestižních zemědělských výstavách.
Ve svých počátcích, které se datují k roku 1999, farma hospodařila na výměře jedenácti hektarů. V současnosti farma udržuje téměř 250 hektarů luk a pastvin, které živí 243 zvířat. Jen na necelých třech hektarech orné půdy se pěstuje oves, který vylepšuje krmnou dávku plemenných beranů a býků před připouštěcí sezónou.
Mimo sezónu zvládají chod farmy jen dva lidé. Podle slov Ing. Tomáše Kotajného za to vděčí především kvalitní zemědělské technice. „Většinu našich strojů jsme nakoupili od společnosti Mitrenga, se kterou udržujeme dlouholetou spolupráci. Vyhovuje nám to, že je pro nás snadno dostupná a dovede pohotově řešit všechny problémy,“ dodává farmář.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down