26.06.2006 | 07:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tradice a důvěra přinášejí ovoce

Společnost Gordex se sídlem v Prostějově působí na českém trhu se zemědělskou technikou již téměř patnáct let a za tu dobu se stala významným partnerem zemědělců na celé Moravě kromě okresů Třebíč, Jihlava a Žďár nad Sázavou. V porovnání s mnoha jinými obchodními společnostmi je od samého začátku svého působení věrná jedné značce strojů se třemi trojúhelníky ve znaku – Massey Ferguson.

Není proto divu, že během slavnostního otevření rekonstruovaného prostějovského areálu spojeného se dnem otevřených dveří převládala v sídle společnosti Gordex technika Massey Ferguson. Pro návštěvníky, mezi nimiž nechyběla ani naše redakce, byla připravena komplexně ucelená řada traktorů se společným jednotícím znakem – číslovkou 400 a různými typy převodovek. Na jednom konci dlouhé řady traktorů se nacházel nejmenším modelem 2420 určený k sekání parkových ploch, na druhém konci pak nejsilnější traktor Massey Ferguson 8480 s převodovkou Dyna VT.
Dobrý obchod není jen prodej
Firma Gordex, spol. s r. o., byla založena v roce 1992 dvěma společníky - Ing. Zdeňkem Gregorem a Lubomírem Drexlerem. V pronajatých prostorách začala s prodejem a servisem zemědělské techniky od předních světových výrobců a tento trend za dobu své činnosti nezměnila. V současné době poskytuje zemědělské prvovýrobě vysoce kvalitní stroje a náhradní díly se spolehlivým servisním zázemím.
K výrazné změně však došlo v roce 1996, kdy se Gordex přemístil do vlastního areálu na okraji Prostějova. „Dobrý obchod není jen prodej, ale také servis a zajištění náhradních dílů,“ řekl týdeníku Zemědělec Ing. Zdeněk Gregor. „Jak se postupně rozšiřoval sortiment zemědělské techniky i kolektiv zaměstnanců – dnes jich máme 20 - začal být původní areál malý. V roce 2004 jsme navíc rozšířili činnost o konsignační sklady pro techniku Kuhn a SMS Rokycany, které nám zabraly část opravárenských dílen. Proto jsme si nechali zpracovat stavební projekt, který počítal nejen s rozšířením servisních, ale i kancelářských prostor. Rozhodli jsme se, že budeme investici v celkové částce kolem osmi milionů korun provádět na dvě etapy. V dubnu 2005 jsme nejdříve zahájili výstavbu kanceláří v prvním patře, neboť jsme v sezóně nechtěli ohrozit servisní zázemí. Teprve na začátku listopadu jsem začali s druhou částí projektu, tedy s výstavbou nové opravárenské haly. Konečná fáze stavebních úprav skončila letos 11. května, kdy bylo nové středisko včetně opravárenské haly kolaudované. Dnes se v těchto prostorách nachází moderní komplexní zázemí firmy včetně opravárenských dílen a skladů.“
Už tři stovky strojů Massey Ferguson
Značka Massey Ferguson patřící do amerického koncernu AGCO nenabízí jen traktory či sklízecí mlátičky, ale také pluhy, teleskopické nakladače, řezačky i jiné stroje. Aby společnost Gordex uspokojila stále náročnější požadavky zemědělců, postupně rozšířila portfolio své nabídky o techniku dalších značek, především Kuhn, Dalbo, Berthoud, Schäffer a v poslední době i SMS Rokycany a McConnel.
„Pokud jde o obrat, je technika Massey Ferguson - zejména traktory, nosným programem naší společnosti,“ navazuje na svého kolegu Lubomír Drexler. „První traktor Massey Ferguson jsme ještě pod hlavičkou společnosti Strom Praha prodali na přelomu let 1991/1992 a do dnešního dne si stroje Massey Ferguson u nás zakoupilo dalších tři sta uživatelů. Jsme rádi, že jsme zůstali této značce věrni, neboť má dnes jedny z nejlepších traktorů na světě. Jedinečný je jejich vývoj, od pionýrských let, kdy jsme prodávaly staré modely 3690, se traktory Massey Ferguson neustále zdokonalují a v současné době předčily v mnohém ostatní konkurenci. Na vysoké technické úrovni mají především převodovky, což nám potvrzují i sami zemědělci, kteří si traktory různých značek mohli vyzkoušet.
A z jakých typů převodovek si mohou dnes zemědělci vybírat? Tak například nejžádanější traktory střední a vyšší výkonové třídy s výkonem od 100 do 230 koní mohou být vybaveny třemi druhy převodovek. Jednak klasickou převodovkou Dynaschift se čtyřmi stupni řazenými pod zatížením. Tato převodovka s 32 stupni vpřed a 32 stupni vzad se vyznačuje vysokou mechanickou účinností a spolehlivostí. Druhou variantou je zcela nová elektrohydraulicky řazená převodovka Dyna 6, která umožňuje řadit šest stupňů pod zatížením pro čtyři základní rozsahy. Obsluha má tedy k dispozici 24 pojezdových rychlostí vpřed a stejný počet vzad. Lze si vybrat i nejmodernější plně plynulou převodovku Dyna VT, která se standardně dodává k modelům 7400 a 8400. Nejžádanějším modelem jsou podle L. Drexlera univerzální traktory kolem 190 koní.
Dokonalý servis a bezproblémové financování
Tým pěti obchodních manažerů plánuje v letošním roce prodat nejméně čtyřicet traktorů a dalších deset velkých strojů Massey Ferguson včetně samojízdných sklízecích mlátiček. Právě u posledně jmenované kategorie strojů by si ve společnosti Gordex dokázali představit větší prodej než je současný. „Problém nespočívá v horší technické úrovní sklízecích mlátiček Massey Ferguson, ale v náš neprospěch hraje především malá tradice a bohužel stále ještě nízká obměna starých typů. Dokud původní stroj sklízí, zemědělec si nový jen tak nekoupí. Přitom náš nejvýkonnější model Cerea je na velice vysoké technické úrovni plně srovnatelné s konkurenčními stroji,“ vysvětluje Ing. Gregor
Jak již bylo řečeno, o obchodním úspěchu nerozhoduje jen technická úroveň strojů, ale také servis a dodávky náhradních dílů. Vzhledem k tomu, že se společnost Gordex zabývá servisem již od roku 1992, má sklad náhradních dílů velmi dobře zásobený. Přitom hlavní sklad náhradních dílů společnosti Austro Diesel se nachází nedaleko Vídně, takže v krizových případech lze zajistit náhradní díl do pěti hodin. Když je třeba, do druhého dne po objednání je doručen i náhradní díl z centrálního skladu ve Francii. „Při rozhodování o značce stroje hraje u zemědělců velkou roli i to, že jsme zůstali věrni jedné značce a že se na nás mohou obrátit, pokud jde o náhradní díly či servis techniky staré i několik desítek let. Pro nákup strojů od společnosti Gordex je samozřejmě připraveno mnoho variant financování, počínaje úvěrem, přes leasing až po prodej na splátky. Partnerství a vzájemná důvěra je pro nás základem,“ dodává L. Drexler .
Silný partner s velkou budoucností
Zastoupení značky Massey Ferguson ve střední Evropě spadá pod společnost Austro Diesel, která působí v šesti evropských zemích, a to v Rakousku, Maďarsku, Slovensku, Slovinsku, Rumunsku a v České republice. „Společnosti Austro Diesel nehodlá zřídit v České republice silného importéra, ale chce maximálně posílit roli prodejců, kteří jsou zákazníkům nejblíže,“ řekl nám Radim Vlčko, obchodního ředitele společnosti Austro Diesel. „Společnost Gordex dnes bezesporu patří k nejvýznamnějším prodejcům techniky Massey Ferguson nejen v České republice, ale i ve střední Evropě. Dokončením areálu v Prostějově se výrazně posílila činnost střediska, které poskytuje kompletní služby zemědělcům, od prodeje strojů přes zajištění záručního i pozáručního servisu a dodávek náhradních dílů, ale i image značky Massey Ferguson.“
Podle Radima Vlčka přináší ovoce dlouholetá spolupráce společnosti Gordex se zemědělskou praxí. „Zemědělci dnes potřebují silné partnery, kterým mohou důvěřovat a mohou se na ně spolehnout,“ dodává závěrem R. Vlčko. „A takovým partnerem společnost Gordex určitě je. V zemědělství existuje spousta výkyvů a prodejce zemědělské techniky musí být schopen unést případné finanční zatížení a pokrýt vzniklé výkyvy. Za Austro Diesel mohu slíbit, že společnost Gordex budeme maximálně podporovat, ať již po stránce financování, zajištění či garance úvěrů, zapůjčení předváděcích strojů, rychlých dodávek náhradních dílů, školení včetně poskytnutí veškeré potřebné dokumentace. Gordex je silný partner s velkou budoucností.“

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down