20.06.2006 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Premiéra nových traktorů ve Věži

Praktická ukázka sklizně pícnin technikou Claas se stejně jako loni uskutečnila v ZAS Věž na Havlíčkobrodsku. Akciová Společnost Agrall Zemědělská technika se sídlem v Banticích zde vystavila a předvedla široký sortiment strojů na sklizeň pícnin včetně traktorů a samojízdných řezaček. Mezi téměř dvaceti soupravami nechyběly novinky ani osvědčená a praxí prověřená technika. Zlatým hřebem programu bylo předvedení traktoru Xerion 3300 Trac s trojkombinací Claas Disco 8550 C Plus.

Mezi exponáty byly i sklízecí mlátičky Claas Lexion, stejně jako technika na zpracování půdy a setí značky Väderstadt. Hlavní pozornost téměř 200 návštěvníků však byla zaměřena nejen na zmíněný Xerion 3300, ale i nové modely traktorů Claas Ares 577 ATZ a Ares 697 ATZ. Obdobné inovace čekají letos i řadu traktorů 800.

Nový model Ares 577 ATZ
S lisem Claas Variant 280 byl agregován nový model traktoru Ares 577 o výkonu 120 koní vybavený novou převodovkou, která svým chováním připomíná plně automatickou převodovku Powershift, ale převyšuje ji účinností přenosu. Řada Ares 507 začíná u výkonu 90 koní (typ 547) a přes 100 a 110 koní končí na výkonu 120 koní (typ 577) ve čtyřválcovém provedení. Traktory jsou vybaveny pohonnou jednotky DPS s elektronicky regulovaným vstřikovacím čerpadlem a novou elektronikou řízení motoru.
Nejvýraznější změna spočívá v použité špičkové převodovce Hexashift. Výrobce zůstal v této výkonové třídě u skupinové převodovky, která vyniká vysokou účinností a především svými rozmanitými automatickými funkcemi. Revershift - změna směru jízdy pod zatížením, byl převzat z předcházející řady. Převodovka je vybavena automatikou řazení převodů, která výrazně zvyšuje využitelnost celého traktoru. Základní automatika ovládání řazení s názvem Pluh umožňuje obsluze různé nastavení řazení šesti stupňů pod zatížením. V automatice Transport umožňuje převodovka řadit jedním spínačem na řadicí páce všechny převody, tedy i čtyři robotizované skupiny a rozsah řazení pod zatížením stoupne na 24 převodů. Automatika převodovky Hexactiv (kromě modelu 697 na přání) s názvem Eco a Power, ovládá řazení všech 24 převodových stupňů podle otáček motoru a polohy plynového pedálu. Poté obsluha reguluje řazení a tím i rychlost pouze plynovým pedálem.
Při zařazení nejvyššího převodového stupně a dosažení rychlosti 40 km/hod se začne převodovka chovat ekonomicky a šetrně k životnímu prostředí, sníží otáčky motoru na 1950. Podřazení převodů při zastavení na křižovatce a následné řazení je další automatickou funkcí této převodovky. Souvraťový management převodovky umožňuje nastavení převodu, který převodovka použije po aktivaci na otáčení.. Na přání lze doplnit převodovku o plazivé rychlosti s minimální rychlostí 440 m/hod (36/36) a superplazivé rychlosti s minimální rychlostí 110 m/hod (48/48). Vývodová hřídel se standardně dodává v provedení s čtyřmi stupni otáček, a to 540, 540 ECO,1000 a 1000 ECO.
Pro novou řadu jsou charakteristické prostorná a komfortní kabina s novou automatickou klimatizací, čtyřnásobné odpružení kabiny, nezávislé zavěšení kol nápravy Proactiv a příznivá spotřeba v „zelené“ oblasti otáček.

Řada 600 se sedmičkou na konci
Druhou novinkou ve Věži byl traktor Claas Ares 697 ATZ v agregaci se shrnovačem Claas Liner 650 Twin. Traktor je vybaven plně automatickým řídicím systémem Agrocom e-Drive, který poskytuje optimální zajištění plně automatického vedení jízdy s možností úspor při aplikaci hnojiv, pesticidů a nafty. Řada Ares 607 překrývá typ 567 modelem 617 s výkonem motoru 110 koní, ale už v šestiválcovém provedení, pokračuje typem 657 o výkonu 125 koní a končí modelem 697 s výkonem 140 koní.
Také tato řada je vybavena novou převodovkou Hexashift s automatikou řazení všech převodů. Kabina je ve standardu u této řady již plně odpružena prostřednictvím patentovaného systému Hydrostable (na čtyřech bodech s nastavením tuhosti). Automatická klimatizace, větrání a topení je kompletně uspořádáno do jednoho ovládacího centra před kabinou včetně ventilátorů s možností vnitřní cirkulace. Komfort je doplněn o odpružení přední nápravy Proactiv s možností uzamčení a nastavení polohy pružení. Systém využívá nezávislé zavěšení pravého a levého kola na paralelogramu, čímž se kola vzájemně neovlivňují. Rozsah odpružení 95 mm dále rozšiřuje uchycení středu nápravy na čepu s výkyvem deset stupňů. Natáčecí blatníky dovolují nejnižší poloměr otáčení se standardními pneumatikami 4,8 m.
Hydrauliku u řady 607 tvoří v základní výbavě okruh s ventily Load Sensing se dvěma zubovými čerpadly o výkonu 100 l (LS-ECO). Další možností je axiální pístové čerpadlo s plným LS okruhem a výkonem 110 l. Lze volit i mezi třemi možnostmi ovládání zadního tříbodového závěsu: od digitálního TCE 15 T od firmy Bosch ( ovládání a nastavení potenciometry), přes TCE 15 až po TCE 25 s prokluzovým senzorem. Maximální zvedací síla je 84,7 kN.

Traktor pro velké výkony
Zlatým hřebem programu byla praktická ukázka traktoru Claas Xerion 3300 TRAC s žacím strojem Disco 8550 C Plus. Tento nejsilnější traktor se vyrábí ve třech verzích: jako traktor s kabinou ve středu, jako systémový nosič s otočnou kabinou a jako stroj s kabinou nad zadní nápravou, který je určen pro transport se speciálními nástavbami. U předvedeného modelu lze otáčet kabinu dopředu či dozadu, řídit obě nápravy společně nebo jednotlivě včetně nastavení šikmého chodu. Každé kolo má tak vlastní stopu, hmotnost stroje se rovnoměrně přenáší na celý pozemek a nedochází k výraznému utužení částí pole.
Xerion má šestiválcový elektronicky řízený motor Caterpillar C9 o výkonu 335 koní (ECR R24) s objemem 8,8 l, točivého momentu 1450 Nm dosahuje při 1500 n/min. Použitá plynulá převodovka od výrobce ZF typ Eccom 3.5 je konstrukčně vyvinuta na výrazně vyšší přenos výkonu, rozsah pojezdové rychlosti se plynule pohybuje od 0 do 50 km/hod. Software převodovky spolupracuje s řídicí jednotkou motoru, podle polohy pojezdového pedálu a potřeby výkonu soustavně upravuje stav převodovky a otáčky motoru s důrazem na ekonomický provoz traktoru (při rychlosti 50 km/hod se otáčky motoru sníží na 1800 ot/min). Obsluha může nastavit například konstantní otáčky motoru, čtyři paměti tempomatu a manuální ovládání. V automatickém režimu se pojezd ovládá pouze pedálem.
Traktor má neustálý pohon obou náprav s rozdělením výkonu 40 % na řídicí a 60 % na zadní nápravu, mezinápravová uzávěrka diferenciálu je 100% a její ovládání je nezávislé na nápravových uzávěrkách diferenciálu. Ty jsou také 100%, ovládané centrálně pro obě nápravy. Řízení směru jízdy zajišťuje informační palubní počítač Cebis II, šest řídicích programů využívá možnosti zatáčení obou náprav současně, a proto poloměr otáčení je na úrovni 6,5m. Při vytočení kol řídicí nápravy nad 15 stupňů se aktivuje i zadní náprava. Parametr zatáčení vázaný na bod otáčení je v rozmezí od – 100 do + 100 %, funkce je ohraničena rychlostním limitem 20 km/hod.

Žací stroje Disco
Předvedený žací stroj Disco 8550 C Plus se třemi pracovními sekcemi o záběru 8,5 m lze agregovat s energetickým prostředkem s otočným řízením (Xerion), nebo s klasickým traktorem s čelním vývodovým hřídelem, kdy je střední sekce žacího stroje umístěna vpředu a zbylé dvě sekce (levá a pravá) pracují vzadu. Ve Věži byl předveden i traktor Claas Celtis 436 RC s vzadu neseným žacím strojem Claas Disco 2650 C, který je vhodný pro malé zemědělce, stejně jako Claas Ares 836 RZ v kombinaci s čelní žací lišta Disco 3050 FC Plus s kondicionérem a žacím strojem Disco 3050 C Plus umístěným vzadu.
Class vyrábí žací stroje Disco v záběru od 2,6 do 8,5 m v neseném, taženém a čelním provedení, požadovaný příkon traktoru se pohybuje od 45 do 220 koní. Lišty jsou velice stabilní, hlavní přenos síly zajišťují velká, pomalu se otáčející kola v jedné řadě, což má vliv na malé opotřebení a tichou práci. Lze je vybavit prstovými či válcovými kondicionéry a odkládacím pásem. Proti poškození jsou chráněny systémem Safetylink pomocí definovaného střižného místa.

Velký výběr obracečů a shrnovačů
Předem posečenou a zavadlou píci obrátil obraceč Volto 64 v kombinaci s traktorem Claas Ares 696 RZ. Robustní obraceče Claas se vyznačují dlouhou životností, vysokými pracovními rychlostmi a dokonalým kopírováním terénu. Dodávají se v záběru od 4,5 do 10 m se čtyřmi nebo osmi samostatně uloženými rotory, každý se šesti nebo sedmi rameny. Pohon modelu Volto 64 je řešen křížovými klouby. Prsty lze nastavit do tří poloh podle množství porostu, sklon dopředu je 14 až 16 stupňů.
Obraceč Volto vystřídal dvourotorový shrnovač Claas Liner 650 Twin s odkládáním na stranu. Shrnovače Liner se vyrábějí v záběru od 3,5 do 12,5 m v neseném, poloneseném i taženém provedení, na jednom rotoru se nachází 11 až 13 ramen. K dokonalému kopírování pozemků slouží patentovaná tandemová náprava Claas-Kontur uložená ve kyvných V ramenech, stroje se po pozemku pohybuj klidně a vyrovnaně, přičemž prsty udržují stálou vzdálenost od pozemku. V praxi se osvědčil i velký průměr hlavy shrnovače s uzavřenou dráhou v olejové lázni, která řídí pohyb jednotlivých ramen. Tato konstrukce zajišťuje minimální opotřebení a tím i velmi dlouhou životnost. Největší model Liner 3000 má čtyři rotory a záběr téměř 13 m, nejmenší jednorotorové shrnovače mají záběr od 3,9 m do 4,7 m. Firma Claas vyrábí i shrnovače s odkládáním do středu, nejprodávanějším modelem je Liner 780 Profil.

Variabilní nebo pevná lisovací komora
Během dne byl také předveden lis s variabilní lisovací komorou na válcové balíky Claas Variant 180. Robustní lis Variant s proměnnou lisovací komorou vytváří balíky o průměru 0,90 až 1,80 m, šířka je 1,20 m. Je vybaven sběračem širokým 2,1 m a pěti stabilními nekonečnými pásy, které umožňují plynule stavitelnou tvrdost jádra balíku. Všechny lisy Claas mohou být vybaveny řezacím ústrojím RotoCut, standardně se dodává vázání do sítě i motouzu podle přání zákazníka. Je možné si zvolit i další výbavu, ať již různé ovládací boxy, pneumatiky, kopírování, vyklápění a pod.
Pokud farmáři nevyhovuje variabilní lisovací komora, může si zakoupit lis s pevnou komorou pod obchodním označením Rollant. Lisy Rollant s pevnou lisovací komorou osazenou 16 pevnými válci se vyrábějí ve třech provedeních pod označením 240, 250 a 255. Dva posledně jmenované modely mají systém MPS, kdy se tři horní válce vyklopí pomocí silných pružin dovnitř komory, tím zmenší její průměr a utužují již samotné jádro balíku. Dosahuje se tak větší hmotnosti balíků o průměru 1,25 m a šířce 1,2 m. Lisy Rollant mohou být vybaveny řezacím ústrojím RotoCut se 14 noži a s teoretickou délkou řezanky 70 mm.Ve Věži chyběl zástupce lisů na velké hranolovité balíky, které se prodávají pod označením Quadrant. Tyto stroje je možné opět vybavit řezáním, volit jednoduchou, popř. tandemovou nápravu. Lisy Quadrant se vyznačují především dokonalým systémem ochrany při lisování, takže obsluha může dokonale využít jejich velkou výkonnost, aniž by se stroj ucpal.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down