19.06.2006 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Do nové sezóny s ucelenou nabídkou

Na rozšířené ploše si mohli návštěvníci letošního Techagra prohlédnout v expozici firmy Austro Diesel červené stroje Massey Ferguson. Při minulých ročnících zde mohli očekávat především prezentaci traktorů a sklízecích mlátiček, letos byla nabídka techniky komplexnější, i když produktem číslo jedna zůstávají pochopitelně i nadále traktory.

Důkazem toho je, že v Brně měly své zastoupení všechny jejich výrobní řady a nemohla chybět ani prezentace novinek pro letošní sezónu.
V celé řadě variant
Nejvýkonnější traktory Massey Ferguson řady 8400 jsou vyráběny ve čtyřech modelech s elektronicky řízenými motory Sisu splňujícími normu Euro III a výkony od 215 do 315 koní. Traktory jsou vybaveny plynulou převodovkou Dyna-VT, odpruženou přední nápravou i dvojstupňovým odpružením kabiny - Dual Stage. V komfortní odhlučněné kabině s klimatizací řídí obsluha provoz stroje pomocí počítačového systému Datatronic III. Jen v prvních měsících letošního roku bylo na českém trhu prodáno 15 těchto traktorů a stejný počet by měl ještě do konce roku přibýt.
Plynulou převodovkou Dyna-VT je vybavena také řada 7400 a ani u těchto traktorů Massey Ferguson nechybí odpružená přední náprava QuadLink a dvojstupňově odpružená kabina.
Novinkou oceněnou zlatou medailí na hannoverském veletrhu Agritechnica je model 6499. Traktor s elektronicky řízeným dieslovým motorem Sisu splňujícím normu Euro III a vybaveným Common Railem má maximální výkon 230 koní. Jeho převodovka Dyna-6 s možností řazení šesti stupňů ABCDEF pod zatížením a čtyř skupin rychlostí 24 vpřed a 24 vzad je mezníkem mezi mechanickou převodovkou a plynulou převodovkou Dyna-VT. Ani u tohoto modelu nechybí odpružená přední náprava Quad Link a moderní komfortní dvoustupňově odpružená kabina s multifunkční loketní opěrkou, vzduchem odpruženým sedadlem a digitální přístrojovou deskou. Převodovkou Dyna-6 je vybaven také jeden z nejprodávanějších modelů traktorů Massey Ferguson 6480.
Absolutní novinkou jsou v nabídce modely řady 5400. Ty v Brně zastupoval ten největší MF 5470 Dyna-4 s maximálním výkonem 125 koní. Jeho pohonnou jednotkou je čtyřválcový motor Sisu Valmet, převodovka Dyna-4 umožňuje řazení čtyř stupňů pod zatížením ABCD pro čtyři skupiny rychlostí 16 vpřed a 16 vzad. Odpružená přední náprava je u tohoto traktoru ve volitelné výbavě.
Na bázi řady 5400 byl zkonstruován další z vystavených exponátů – speciální traktor do chmelnic s přetlakovou kabinou s upraveným designem. A nechyběly ani zástupci viničních traktorů a stroje uplatňující se v komunálních službách ve verzi s kabinou i bez ní.
Nabídka traktorů Massey Ferguson opět potvrdila, že je schopna oslovit prakticky každého zájemce a k dispozici jsou traktory od výkonu 30 do 315 koní s nejrůznějšími variantami převodovek, typů motorů i dalšího vybavení.
Nová řada sklízecích mlátiček
Mezi sklízecími mlátičkami Massey Ferguson je stále oblíbená řada Cerea, ale letos se v Brně objevila novinka, mlátička MF Beta 7270AL-4. Stroj vyráběný v Itálii je vhodný především pro středně velké farmy. Dieslový šestiválcový motor Sisu má výkon 300 koní, převodovka je hydrostatická čtyřstupňová. Žací ústrojí této mlátičky má pracovní záběr 6,6 metru a pracuje se systémem Powerflow. Separace slámy je řešena šesti vytřasadly se čtyřmi odstupňovanými přepady. Čisticí ústrojí je tvořeno dvěma nastavitelnými síty. Stroj je vybaven rozmetadlem plev, drtičem a zásobníkem o kapacitě 9000 litrů. Komfortní kabina s tónovanými skly, vzduchem odpruženým sedadlem, nastavitelným sloupkem řízení, multifunkční pákou a klimatizací zaručuje pohodlnou práci obsluhy.
Na český trh 150 strojů za rok
Ovšem traktory a sklízecími mlátičkami procházka po expozici strojů Massey Ferguson zdaleka nekončí. Nemohly chybět teleskopické manipulátory, kterých se v české republice prodá 10 až 15 kusů za rok. A po menší odmlce se objevily lisy na kulaté balíky s variabilní i pevnou komorou i lisy na zhotovení hranatých balíků různé šířky. Vracejí se i pluhy, které značka Massey Ferguson momentálně vyrábí ve Švédsku a kterých se v Česku prodá okolo deseti za rok.
Nikoli nesplnitelným cílem je plán společnosti Austro Diesel umístit na tuzemském trhu za rok více než stovku traktorů, deset sklízecích mlátiček, manipulátorů a pluhů a přidat ještě další desítku ostatních strojů. Při šíři a kvalitě sortimentu jistě nejde o cíl nesplnitelný.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down