17.05.2006 | 06:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Z Techagra rovnou do Hodkovic

Na brněnském Techagru se návštěvníci mohli poprvé seznámit s novými traktory Zetor
105 41 Proxima Plus a Forterra 117 41. 4c. Nemohli se na ně ale detailně podívat, nemohli si je nastartovat, nemohli se s nimi svézt.

První praktické seznámení veřejnosti s těmito traktory se odehrálo koncem dubna a to v Hodkovicích nad Mohelkou, kde má prodejce Zetoru, firma N+N Košátky, jedno ze svých středisek a pořádala zde předváděcí akci. Oba z uvedených traktorů zde byly vystaveny a tak si je návštěvníci mohli pečlivě prohlédnout, sednout si do kabiny a někteří se s nimi mohli poprvé svézt. I když zatím pouze bez zátěže, ale i tak je osobní kontakt vždycky více než jen prohlížení traktoru v expozici.

Netradičně na náměstí

Proč nebyly traktorky agregovány s nářadím? Důvod byl prostý. Přestože v den konání akce bylo slunečné počasí a teplota přes 20 °C ještě ani ne před měsícem zde byly sněhové bariéry a tak nebylo jisté zda by pro traktory byl na poli únosný terén. Proto organizátoři svoji akci umístili velmi netradičně a to přímo na hodkovickém náměstí. Nápad to byl zajímavý a soudě podle počtu návštěvníků byla akce zdařilou prezentací a premiérou pro oba nové Zetory.
Mimo nových Zetorů jejichž technický popis byl již v Zemědělci zveřejněn, byly vystaveny i osvědčené modely Zetoru z řad Proxima a Forterra, přičemž některé ze strojů byly agregovány s návěsnou technikou.
Firma N+N Košátky spolupracuje v této oblasti především s domácími výrobci, takže nechyběla technika firem Agrostroj Pelhřimov, Humpolecké strojírny či Strojírny Rožmitál. Pelhřimovskou firmu zastupovaly diskové žací stroje Exact 245 D (vzadu nesený) a 285 F (čelně nesený) a nechyběli samozřejmě ani zástupci strojů s klasickým bubnovým žacím ústrojím a to ZTR 165 a ZTR 215 H. Podle slov zástupce firmy Stanislava Hejdy se však podíl vyráběných diskových žacích strojů stále zvyšuje. Stejně tak je na vzestupu prodej mulčovačů s vodorovnou osou rotace, které zastupoval předvedený model MU 2800 se záběrem 2,8 metru. Ale firmu Agrostroj Pelhřimov jsem zvyklý spojovat také s rozmetadly statkových hnojiv již léta známých pod značkou RUR. Model RUR 55 s nosností 5,5 tuny byl na hodkovickém náměstí přítomen a ač koncepčně stále vychází z původního modelu používá již nová technická řešení zvyšující spolehlivost a kvalitu práce.
Tradičním českým výrobcem techniky pro obracení a shrnování píce jsou Strojírny Rožmitál, které majetkově patří pod společnost Ravak pod jejímž jménem donedávna také vystupovaly. Tuto firmu zde zastupoval kombinovaný obraceč a shrnovač píce SP4 152 a jednorotorový shrnovač SB 401.
Produkty Humpoleckých strojíren byly montovány na dvou traktorech. Nakladač řady TL360 na traktoru Zetor 117 41 Forterra a model z řady TL 220 na modelu 7441 což je zástupce z nižší výkonové řady Proxima.

Stroje pro údržbu krajiny

Další závěsná technika již nebyla od domácích výrobců, ale od společnosti Kverneland Group. Záběr této firmy je velmi široký a nabízí techniku pro zpracování půdy (konvenční i bezorebné), secí stroje dále pak stroje pro sklizeň pícnin, postřikovače, sklízeče hroznů i brambor, rozmetadla minerálních hnojiv a další stroje. V sortimentu firmy Kverneland Czech jsou však i další stroje, které nepocházejí z mateřského koncernu. Jedná se především o mulčovače McConell a štěpkovače a mulčovače Vandaelle. Právě zástupci z posledních dvou skupin strojů byli vystaveni s pracovním záběrem voleným s ohledem na výkonové možnosti Zetorů. Předveden byl štěpkovač Vandaelle TV 160, dále dva mulčovače od téže značky přičemž jeden byl nesený v zadním TBZ a druhý uložen na výkyvném rameni. Vystaven byl i příkopový mulčovač McConell se záběrem 1,2 metru.
Mimoto zde byli i dva zástupci ze strojů koncernu Kvernelad Group. Malé nesené rozmetadlo Vicon a dále mezi zemědělci oblíbený lis na válcovité balíky Vicon RV 1601 s variabilní lisovací komorou.

V provozu v průběhu roku

Ač se nejednalo o polní předvádění zájem návštěvníků byl dobrý a tak jsme si i my mohli vyzkoušet nové Zetory. I když ne zrovna přímo za jízdy, přesto dojmy po usednutí do kabiny byly dobré a je znát, že Zetory v technické úrovni zase o něco postoupily vpřed. I když třeba použití světlejších plastů v kabině není možná ideální, protože nečistoty na nich budou více vidět.
Podle získaných informací by první model 117 41.4c měl být dodán prodejci k vyzkoušení začátkem léta a první 105 41 Proxima Plus pak začátkem podzimu. Hned jak to bude možné si proto nové traktory vyzkoušíme i my (samozřejmě v agregaci a adekvátní závěsnou technikou) a o nabyté dojmy a poznatky se s vámi rozdělíme.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down