10.05.2006 | 11:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aplikace kejdy pro setrvalé zemědělství

Ve spolupráci se Zemědělskou akciovou společností uspořádala firma DSP Engineering v Lípě nedaleko Havlíčkova Brodu tématický den zaměřený na zapravování kejdy moderní technikou. V přednášce Prof. Ing. Rostislava Richtera, DrSc. z brněnské Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity se mohli zúčastnění seznámit se zásadami použití kejdy v zemědělství a následně v praktických ukázkách posoudit kvalitu aplikace technikou Zunhammer.

Jak uvedl Rostislav Richter, vývoj spotřeby minerálních hnojiv a vápenatých hmot stagnuje, a to zapřičiňuje zvyšující se podíl kyselých půd s nižším obsahem živin. Jednou z možností, jak chybějící živiny do půdy vrátit a zajistit jejich odpovídající živný režim je správná aplikace stájových hnojiv a kejdy.
Již padesát let s aplikační technikou
Právě na prodej techniky vhodné pro transport a aplikaci kejdy se zaměřuje firma DSP Engineering z Dašic a mezi nabízenou technikou hrají prim produkty značky Zunhammer. Tato společnost se výrobě aplikační techniky věnuje již padesát let a dvanáct let má zastoupení i v České republice. Předností traktorových návěsových cisteren Zunhammer je jejich mimořádně nízká vlastní hmotnost zajišťující nízký tlak na půdu, přestože jde o zařízení robustní, ale jednoduché konstrukce. Dno beztlakých nádrží je zúžené, takže po aplikaci nezůstávají v nádrži téměř žádné zbytky. K úplnému vyprázdnění dochází i v kopcovitých terénech. Vyprazdňovací dávka je přitom konstantní a není závislá na hustotě kejdy. Použitá bezhlučná čerpadla nejsou energeticky náročná. Cisterny je možné napojit na jakýkoliv zapravovací systém.
Beztlaká cisterna výhodou
Představená souprava cisterny s tříbodovým závěsem a talířového aplikátoru byla agregována s traktorem Deutz-Fahr Agrostar o výkonu 200 koní. Cisterna je umístěna na moderní výkyvné tandemové nápravě Petra, kterou značka Zunhammer představila v roce 2003. Vzduchem odpružená náprava umožňuje větší úhel natočení kol, zařízení tak zvládne otáčení na velice malém prostoru. S použitím této nápravy lze využít přepravní rychlosti až 50 km/h, kterou moderní tahače umožňují. Pneumatiky mají šířku 71 a výšku 160 centimetrů, takže nehrozí nadměrné utužování půdy. Cisternu se dnem srdcovitého tvaru a úzkým řečištěm, z něhož vytékají poslední zbytky kejdy vysokou rychlostí, lze plnit vrchem elektrickými čerpadly. Nádrž je beztlaká, proto není nadměrně namáhána silou stlačeného vzduchu, tak jak je tomu u vakuových systémů. Cisterna proto není náročná na údržbu a odpadají nutné časté revize. Její tvar je navíc uzpůsoben vysokým pneumatikám, které jsou zapuštěny do boků nádrže.Plnění nádrže při rychlosti sání 4 až 5000 l/min trvá zhruba pět minut.
S různými typy aplikátorů
Aplikační dávka je závislá na pojezdové rychlosti a otáčkách čerpadla. Pro agregaci s talířovým aplikátorem je nutná minimální pojezdová rychlost 7 km/h, při které první z páru talířů půdu správně otevře a po aplikaci kejdy je povrch zaklopen další řadou talířů. Talíře jsou jednotlivě odpružené, takže velmi dobře kopírují terén. Odpružené podélné nosníky nesou dva vyduté disky. Tím se stroj přizpůsobí půdě a překážky např./kameny/ obejde. Pružiny jsou ve směru stopy nastaveny s předpětím.
Injektor je vhodné využít hlavně na jaře při aplikaci kejdy na neošetřenou půdu zejména pod kukuřici. Tímto injektorem lze aplikovat kejdu také na pozemcích, kde byla použita hořčice na zelené hnojení a nebyla na podzim zapravena do půdy. Aplikátory jsou vyráběny v pracovních šířkách 4,3; 6 i 8,2 m. Při přepravě se injektor sklopí hydraulicky na šířku tři metry. Do tříbodového závěsu cisterny mohou být agregovány různé typy aplikátorů, proto je cisterna s tříbodovým závěsem je velice univerzální.
Loňskou novinkou značky Zunhammer bylo představení samojízdného stroje na nosiči Claas Xerion. K dispozici jsou verze s cisternou o objemu 10, 12 a 15 m³, jejíž plnění i vyprazdňování zabezpečuje pumpa s výkonem 7500 l/min. Délka plnění tak nepřekročí dvě minuty.
Novinkou na veletrhu Agritechnica 2005 bylo nové Isobus řízení kejdovačů, které výrazně usnadňuje a zjednodušuje obsluze ovládání stroje s využitím terminálu v traktoru, do kterého jsou zapracovány všechny specifické zobrazovače a obslužné počítače. Menu se tak pohybuje pouze ve třech rovinách základního nastavení, plnění a vyprazdňování.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down