04.05.2006 | 09:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

S novinkami do druhé třicítky

Mezi úspěšné výrobce zemědělských strojů a zařízení patří německá firma Fliegl, která letos na jaře oslavila již třicáté výročí svého založení. Její produkty nemohly tedy zákonitě chybět ani na veletrhu Techagro v Brně, kde byly vystaveny v expozici dovozce do České republiky, společnosti Agri Fair – Power Lift.

Firma Fliegl momentálně zaměstnává přes 450 pracovníků nejen v Německu, ale i ve svých závodech v Maďarsku, Rumunsku, ve slovenském Komárně i španělské Barceloně. Do letošní sezóny vstoupila značka Fliegl do jejíhož výrobního sortimentu patří sklápěče, vyhrnovací návěsy, kejdovače, ale i další zemědělská či komunální nebo stavební technika, hned s několika novinkami.
V jejich výčtu určitě stojí za připomenutí pětinápravový vyhrnovací návěs s délkou korby 9,1 m, podvozek s výměnnými nástavbami s hákovým hydraulickým systémem, dvoustranný sklápěcí přívěs nebo dávkovací zařízení pro bioplynové jednotky.
S menšími nároky na výkon traktoru
Novinkou je i vyhrnovací návěs ASW Deluxe se speciální optimalizací zatížení tažné oje. Tak je možné zvýšit tažnou sílu traktoru a díky kónickému tvaru ložné plochy se snižují nároky na vyhrnovací sílu při vyhrnování materiálu. Návěs Deluxe je vybaven plnoautomatickým systémem pro vyrovnávání těžiště. Přepínačem v kabině se může předem zvolit zatížení tažné oje (2,0 t a 5,0 t) podle toho, zda návěs jede po silnici nebo v terénu. Přesné nastavení provádí tzv. SPS – řídící jednotka, která reaguje na signály vysílané čidly na tažné oji. Tímto způsobem optimálního řízení zatížení tažné oje zvýšil Fliegl tažnou síly traktoru na poli nebo optimální ovladatelnost na silnici. K tomu je možné přičíst komfortní hydraulické odpružení tažné oje, které spolupracuje s automatikou nastavení zatížení tažné oje a tím se zřetelně zlepšují jízdní vlastnosti návěsu. Regulačním zařízením tlaku v pneumatikách se lze u ASW Deluxe rychle a bez problémů přizpůsobit příslušným poměrům na polní cestě nebo na silnici. Na polní cestě využít nízký tlak vzduchu k minimalizaci utužení půdy, na silnici vyšší tlak vzduchu k snížení tažné síly pro šetření nafty. Kónická konstrukce ložné plochy ASW Deluxe je pouhým okem sotva znatelná. Jen měřením se dá určit, že vzadu je šířka ložné plochy větší. Tento typ kónické konstrukce ložné plochy zmenšuje tření dopravovaného materiálu.
Se zájmem vládla spokojenost
S průřezem sortimentu firmy Fliegl se mohli seznámit návštěvníci brněnského Techagra. Absolutní novinky sice chyběly, ale přesto byl o tuto dopravní techniku velký zájem. „Vystavujeme velmi dobře konstrukčně propracované jednostranné třístranné sklápěče, jejichž cena je velice příznivá. Přitom jde o zařízení s malou vlastní hmotností, s pozinkovaným rámem, konstruovaná ze speciálních profilů s velkou životností.
Vyhrnovací návěs Gigant 258 s rozmetacím čelem Profi již patří mezi naši klasiku. Návěs o celkové užitečné hmotnosti 20 tun je vybaven zadní řiditelnou nápravou, dvouokruhovými brzdami Salb a jeho provozní rychlost je 40 km/h. Nápravy s tandemovým agregátem Titan jsou hydraulicky posuvné. Oj je otočná, takže návěs lze zapřáhnout do horního i spodního závěsu.
Rychlost tlačného čela univerzálního rozmetadla je automaticky regulovatelná, rozhoz velice dobře průchodného materiálu lze nastavit.
Uživatelům techniky Fliegl není jistě neznámý ani kejdovací vůz VFW 14 000 s patentovaným šnekovým aplikátorem. Žárově pozinkovaná nádrž kejdovače je vyrobena z vysoce kvalitního ocelového plechu a k vysoké životnosti stroje přispívá i silný úhelníkový rám. Díky konstrukci šnekového rozdělovače Garant prakticky nehrozí ucpání aplikátoru. Výška tažné oje je nastavitelná.
Hlavně do komunální sféry či pro údržbu hřišť se hodí malý třístranný sklápěč s celkovou hmotností 3,5 tuny. Jako tažný prostředek vyhovuje malotraktor a sklápěč je možné vybavit i nájezdovou brzdou. Posledním exponátem, o kterém bych se chtěl zmínit, jsou míchačky na beton připojitelné za traktor či manipulační vozík.
Rozhodně již první dny veletrhu ukázaly, že o produkty značky Fliegl přetrvává velký zájem, což nás jako dovozce samozřejmě velice těší,“ ukončil krátkou prohlídku expozice jednatel společnosti Agri Fair Zdeněk Klempera.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down