24.04.2006 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stop kamenům a cizím předmětům

Obdobně jako redakce Zemědělce, Úrody, Našeho chovu či Mechanizace Zemědělství udělovala svou cenu také redakce časopisu Farmář. Ta si především z důvodu jednoduchosti avšak velkého případného ekonomického přínosu vybrala z exponátů přihlášených do soutěže Grand Prix zařízení Stop Rock.

„Zařízení zabrání velkým finančním ztrátám nejen na stroji samotném, ale také prostojům při opravě. Díky tomu může být zajištěna optimální kvalita sklízené píce. Výhodou zařízení je možnost instalace na dříve vyrobené stroje. Cenu časopisu Farmář získává detektor kamenů Stop Rock firmy Claas montovaný na sklízecí řezačky Claas Jaguar,“ toto zaznělo při předávání ceny časopisu Farmář při slavnostním ceremoniálu předávání cen Grand Prix a cen jednotlivých časopisů našeho vydavatelství.
Samojízdnou sklízecí řezačku Claas Jaguar asi není třeba podrobně představovat. Ta si již několik let zachovává dobře fungující koncept všech agregátů. K tomu se přidává komfortní kabina s automatickou klimatizací a novou multifunkční pákou pro snadné ovládání a pohodlí obsluhy.
Již dlouhou dobu je nejen na řezačky Claas instalován detektor kovů, který zabraňuje vstupu cizích kovových předmětů (např. pružných prstů shrnovače) do vkládacího ústrojí, resp. k řezacímu bubnu, drtiči zrna či metači. Veškeré tyto části mohou být kontaktem s ocelovou součástkou nenávratně poškozeny a jejich oprava si vyžaduje nemalé finanční prostředky. A i v případě, že má majitel stroj dobře pojištěn, a případné škody na nožích, řezacím bubnu či dalších prvcích uhradí pojišťovna, nikdo již nevynahradí škody vzniklé zastavením a následným opožděním sklizně, promeškáním optimální sklizňové vlhkosti. Pravděpodobné je také zmoknutí píce, neboť oprava se většinou protáhne i do několika dní.
Detektor kovů indikuje kovové těleso a okamžitě zastavuje vkládací válce řezačky. K dispozici je také hydraulická reverzace, kterou je možné hmotu včetně kovového předmětu vrátit zpět. Předmět je pak možné na řádku najít a odstranit.
Stejnou funkci nově plní detektor kamenů, ale také všech ostatních cizích větších předmětů Stop Rock. Ten využívá již zmíněného systému okamžitého zastavení vkládacích válců tak, aby se cizí předmět nedostal k řezacímu bubnu. To znamená, že na stávající zařízení nebylo třeba instalovat nové prvky, které by stroj prodražily. Jediným novým prvkem, který detekuje přítomnost cizího předmětu, především tedy kamenu je snímač polohy horního předního vkládacího válce, resp. snímač rychlosti pohybu – odskoku. Principem detekce cizího předmětu je totiž rychlost odskoku vkládacího válce při vstupu mezi přední válce. Při vstupu píce se válce roztahují a přibližují pozvolně a plynule podle pojezdové rychlosti a množství vstupující hmoty. Při vstupu kamenu se však válec vychýlí prudce a zastaví vkládání. Citlivost indikace je možné stejně jako u detektoru kovu nastavit z kabiny.
Jestliže detektor kovu zabrání mírnému poškození řezacích nožů, při vniknutí velkého žulového kamene do řezacího bubnu může dojít k daleko většímu poškození nejen řezacího bubnu, ale i všech následujících zařízení.
Bez zajímavosti určitě není možnost instalace již na dříve vyrobené stroje Claas Jaguar.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down