24.04.2006 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Traktor na řepkový olej

Zatímco v sousedním Německu již řada farmářů používá jako palivo za studena lisovaný řepkový olej (se všemi výhodami i nevýhodami tohoto provozu), u nás je toto palivo zatím novinkou.

V expozici firmy HZT Technik,s.r.o. na brněnském Techagru byl nicméně jeden takovýto traktor k vidění a jednalo se o model Case IH MXU 135. Tento model nebyl zřejmě zvolen náhodou, protože ač je vybaven na kvalitu paliva citlivým vstřikováním Common Rail, podle slov dovozce si údajně i s řepkovým olejem dobře poradí a je přitom schopen dosáhnout 97 % výkonu v porovnání se spalováním motorové nafty. Podmínkou pro spolehlivý provoz je však instalace přídavné nádrže na motorovou naftu na níž traktor startuje a dále se s ní plní palivový systém před odstavením motoru z činnosti. Problémem řepkového oleje je totiž jeho nižší hustota při snížených teplotách, takže dokud nemá teplotu asi 65 °C běží motor traktoru na klasickou naftu a pak se automaticky pomocí ŘJ přepíná na provoz s řepkovým olejem. Co je přitom velmi zajímavé je spotřeba paliva při provozu s řepkovým olejem, která by měly být nikoliv vyšší, ale dokonce nižší než při provozování na konvenční palivo.
Autorem předvedené přestavby traktoru na alternativní palivo je německá firma Gruber s montáží firmy HZT Technik,s.r.o. a cena přestavby traktoru není nijak závratná a sice asi 160 tis. Kč. Další investicí je pak lis na řepkový olej, který musí po vylisování samozřejmě procházet účinnou filtrací. Cena tohoto zařízení je pak asi od 200 do 450 tis. Kč ohledem na výkon lisovací soupravy.Přestavbu je podle dovozce vhodné provádět na relativně novém traktoru, do 5 tisíc najetých motohodin. Přestavění starších traktorů, která již mají větší provozní vůle nepřináší uspokojivý efekt a spotřeba paliva je pak vyšší.

Luboš Stehno

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down