24.04.2006 | 06:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

To nejlepší ze světa

O dvacet procent větší výstavní plochu obsadila na letošním veletrhu Techagro firma P & L, spol. s r. o., se sídlem v Biskupicích u Luhačovic. Na téměř 630 metrech čtverečních vystavovala od každé zastupované značky to nejlepší, co v současné době existuje. Nechyběl ani její vlastní výrobek - řádkový kultivátor s kapalným přihnojováním PPL 8.

„Naše firma zastupuje na českém trhu výrobce zemědělské techniky, kteří mají jedno společné. Nejde o firmy s výrazně širokým spektrem výrobků, ale o specialisty ve svém oboru, jejichž stroje a zařízení mají špičkové parametry,“ řekl týdeníku Zemědělec obchodní ředitel Ing. Antonín Šedek.

Třírotorový horizontální mulčovač
Návštěvníky zaujal zcela nový, neobyčejně pevný a stabilní třírotorový horizontální mulčovač Land Pride o záběru 4,57 metru. Tyto stroje určené k údržbě pastvin, mezí a okrajů cest jsou schopny pracovat i tam, kde se mnoho let nemulčovalo. Podle dosavadních zkušeností se velice dobře uplatňují i při rozbíjení posklizňových zbytků, zejména po sklizni kukuřice, řepky a obilnin. Jednoduché a robustní mulčovače Land Pride, u nichž lze na okraji pozemku zvednout levou nebo pravou část, se vyrábějí v pracovním záběru 2,44, 3,05, 4,57 a 6,10 m. Točivý moment od vývodového hřídele traktoru se přenáší kloubovými hřídeli Walterschaid k rozvodovce mulčovače a od ní k jednotlivým masivním úhlovým převodovkám žacích bubnů. Každá převodovka má svou vlastní pojistnou spojku, která zabraňuje přetížení a poškození jednotlivých částí a zajišťuje vysokou provozní spolehlivost.
Na jednotlivých rotorech jsou přišroubovány dva žací nože, které důsledně řežou mulčovanou hmotu. Výšku strniště lze nastavit v rozmezí 50 až 355 mm. Mulčovače Land Pride lze agregovat s traktory v širokém výkonovém rozmezí, z pracovní do přepravní polohy se přestavují jednoduše a rychle hydraulickými válci. „V České republice se zatím prodalo dvanáct mulčovačů Land Pride a uživatelé u nich oceňují nejen jejich technické parametry, ale spojení vysokých užitných vlastností s přijatelnou cenou,“ tvrdí A. Šedek.

Nový univerzální secí stroj
Novinkou od firmy Köckerling byl univerzální secí stroj Ultima, který jako jediný na evropském trhu ukládá osivo v pásech od šířky 60 mm. Plošné uložení osiva umožňuje rostlinám optimální zásobování živinami a zmenšuje riziko napadení chorobami. Secí stroj Ultima lze využít k setí po orbě, do mulče i přímo po sklizni plodiny.
Trvale stejnoměrné rozložení hmotnosti stroje zajišťují opěrné válce vpředu a STS válce vzadu. Secí stroj se zásobníkem osiva má vysokou vlastní hmotnost, takže každé pracovní dláto zatěžuje minimálně 200 kg, což zaručuje dodržení stálé pracovní hloubky. To je důležité u mělkého setí, například řepky, nebo hlubokého setí (hrachu). Díky vysokému zatížení lze bez problémů využít secí stroj Ultima i za suchých podmínek, stejně jako na písčitých půdách nebo za vlhka. Celá hmotnost stroje se totiž přenáší na četné opěrné a STS válce, nikoli pouze na jeden centrální utužovací válec.
Pracovní dláto nejprve půdu nakypří a vytvoří výsevní rýhu, do níž se uloží osivo. Ještě před utužením válci STS (pouze v pásu setí) urovnají nivelátory povrch. Ultima se podle Antonína Šedka vyznačuje dokonalou průchodností rostlinnými zbytky a dobrou prací i v kamenitých půdách, neboť každý pracovní orgán má kopírovací kolo hydraulicky jištěné proti nárazu na pevný předmět.
Finský specialista na sklizeň kvalitní píce
Na českém trhu se postupně prosazuje pícninářská technika od finské firmy Elho. Jde nejen o tradiční baličky, ale také o žací stroje a stále více robustní stranové mulčovače pro údržbu okrajů polí náspů, příkopů a likvidaci náletů dřevin. Zástupci jednotlivých kategorií nemohly v Brně chybět.
Žací stroje Elho s prstovými kondicionéry v záběru od 2,4 do 3,2 m se vyznačují vysokými, vzdušnými a prostornými řádky, které i ve složitých klimatických podmínkách rychle prosychají. V sortimentu nechybějí vzadu či čelně nesené modely, stejně jako tažené, které se vyrábějí s bočním nebo středovým uchycením oje, takže mohou pracovat nalevo i napravo od traktoru a na přání i s překládacím dopravníkem. Novinkou je „motýlek“ s pracovním záběrem 7,5 m a výkonem až 10 ha/hod. vhodný pro kategorii traktorů okolo 150 koní. Jednotlivé modely lze vybavit prstovým nebo válcovým kondicionérem. Na žacích strojích je několik zajímavých technických řešení, které má firma Elho patentované. U nesených modelů je to automatické odjišťování stroje při přestavování z přepravní do pracovní polohy. Patentován je i systém přesouvání převodovky směrem k žacímu stroji při přestavení do pracovního záběru, který zajišťuje dostatečné překrytí hřídele a také automatické jištění při najetí na překážku. U tažených modelů, čelních lišt a „motýlku“ jde zase o hydropneumatický systém odlehčení žací lišty Hydro Balance.
K zajímavým exponátům společnosti P & L patřila balička Elho Sideliner 1620 Automat s automatickým řízením procesu balení. Tento výkonný model vybavený dvěma ovíjecími rameny je plně řízen počítačem a může pracovat jak za traktorem tak i přímo za lisem. Nezanedbatelnou výhodou tohoto automatu je vybavení počítače českým softwarem a tudíž možnost komunikace s obsluhou v českém jazyce. V Brně nechyběl ani nesený model Elho Softliner RF 1400 představující nejjednodušší provedení nesené baličky se spolehlivým nakládáním a bezpečným odkládáním balíků do průměru 1,40 m a hmotnosti až 1200 kg i na velkých svazích, vybavené manuálním ovládáním z kabiny traktoru.
Velký zájem byl o stranové mulčovače Side Chopper VM 200 a VM 240, které mají v této kategorii mulčovačů na českém trhu největší stranový dosah (až 4,2 m od středu traktoru), jsou velmi robustní konstrukce a standardně vybaveny automatickým hydraulickým jištěním.

Lisy Welger se vracejí
Jak nám řekl Antonín Šedek, pěkně se rozjíždí také prodej lisů Welger. „Jde o špičkové stroje s vysokou užitnou hodnotou, jejichž provedení a vybavení odpovídá konkrétním podmínkám nasazení. Dbá se na to, aby byl zákazník stoprocentně spokojen,“ dodává obchodní ředitel.
Vedle klasického modelu s pevnou komorou RP 235 byl vystaven také model s variabilní lisovací komorou RP 435 pro průměr balíků od 0,90 do 1,60 m. Tento letos inovovaný model nahrazuje doposud velmi úspěšnou řadu lisů RP 420 a využívá dvě velmi praktické novinky osvědčené již také na lisech s pevnou komorou RP 235, kde tato inovace proběhla o rok dříve. Jde o zdokonalený systém vázání sítí Varionet se snadným vkládáním sítě ELS (s vložením role sítě si hravě poradí jeden člověk) a nově vyvinuté řezací ústrojí se skupinovým řazením nožů XtraCut 17, popřípadě XtraCut 25. Inteligentní skupinové řazení nožů umožňuje vedle plného počtu 17 (25) nožů využívat dle potřeby jen skupinu A s 9 (13) noži, nebo skupinu B s 8 (12) noži. Pro uživatele z toho vyplývá o sto procent delší doba využívání ostrých nožů mezi přestávkou na jejich broušení. Nože jištěné proti přetížení jsou rychle a snadno vyjímatelné. Pomocí tohoto řezacího ústrojí lze dosáhnout vysoké kvality senáže - pozitivně jsou ovlivněny jak samotný průběh senážování, tak především požadovaná struktura krmiva.
Lisy Welger s pevnou i variabilní komorou lze vybavit patentovaným systém deblokace vkládacího kanálu HydroFlexControl zvyšujícím výkonnost lisu v senážích o 10 až 15 %.

Cisterna pro profesionály
Velké pozornosti návštěvníků se těšila pozinkovaná cisterna Wienhoff na kejdu o objemu 16 700 litrů. Uvnitř je rozdělena přepážkou na dvě oddělené komory, pomocí nichž lze dotěžovat zadní nápravu traktoru. S cisternou tak lze agregovat slabší tažný prostředek a pracovat v náročném terénu, například na svazích i za mokra.
Cisterny Wienhoff jsou vybaveny velkými koly, které mají menší valivý odpor. Výrazně se tak zvyšuje výkon, traktor má menší spotřebu a kola tolik neutužují půdu. Na levé přední straně nádrže se nachází mechanické čerpadlo poháněné hydromotorem, které pomáhá vývěvě plnit cisternu, čímž se snižuje čas plnění jen na 2,75 minuty. Cisterny lze vybavit jakýmkoli aplikátorem, od jednoduchého hadicového až po komfortní hadicový aplikátor, který má dvě rozdružovací hlavy. Ty zaručují kompaktní a rovnoměrné dávkování kejdy na meziřádkovou vzdálenost 19 cm (v užších řádcích dochází k lepšímu využití živin) v rozpětí od 15 do 35 m3 na hektar. Rozdělovací hlavy jsou poháněné hydromotorem a mají reverzibilní chod. Mohou se tedy určitou dobu točit doleva a naopak, což zabezpečuje rovnoměrné opotřebení ostří a matric. Dalším aplikátorem může být nožové zařízení nebo speciální dvojdiskové řezací zařízení. Samozřejmostí je i klasický diskový aplikátor, který slouží i k částečné podmítce nebo radličkový tažený aplikátor.

Vlastní řádkový kultivátor
V expozici společnosti P & L nemohl chybět ani řádkový kultivátor s kapalným přihnojováním PPL 8 určený ke kypření meziřádků kukuřice a slunečnice společně s aplikací kapalného hnojiva.V poslední době je o něj velký zájem na Slovensku mezi vyspělými zemědělskými podniky, které pěstují kukuřici na špičkové úrovni.
Jde o nový technologický přístup k výživě porostů kukuřice a slunečnice, který zásadně snižuje náklady na hnojiva, zvyšuje výnos a je šetrný k životnímu prostředí. Zónová aplikace umožňuje šetrné a přesné dávkování kapalné formy dusíku (DAM) či různých kapalných mixů, včetně stopových prvků přímo do půdy ke kořenu rostlin. Tuto dávku rostlina skutečně využije, a tak nedochází k ohrožení životního prostředí. Řádková kultivace dále účinně odstraňuje půdní škraloup, provzdušňuje půdu v meziřádku a zabraňuje neproduktivnímu výparu vláhy, což má prokazatelně pozitivní vliv na vývoj vegetace.
Pracovními orgány kultivátoru, který je konstrukčně řešen jako polonesený, jsou šípové radličky upevněné na masivních slupicích, mohou jimi být i dláta nebo koltry. Jednotlivé slupice jsou k rámu uchyceny pomocí paralelogramu, který spolu s opěrným kolem a pojistnou pružinou umožňuje kopírovat povrch v celém záběru stroje a snadné nastavení pracovní hloubky. Na jednotce jsou po stranách umístěna dvě kotoučová krojidla, která zabezpečují dokonalé oddělení zpracovávaného pásu ornice a současně chrání rostliny před poškozením zeminou. Kultivátor je vybaven plastovou nádrží na kapalné hnojivo o objemu 1200 l, čerpadlem, filtrací, plněním a rozvody, které přivádějí hnojivo pod křídla radliček do zóny kořenů rostlin. Pohon a přesné dávkování v rozmezí 70 až 110 l/ha je zajištěno mechanicky od pojezdového kola. Kapalná hnojiva lze aplikovat v průběhu vegetace do výšky porostu 40 až 50 cm v záběru šest, osm (alternativně 12) řádků.
„Zónovou aplikací kapalných hnojiv ke kořenům rostlin lze snížit dávky fosforu a dusíku o 30 až 50 procent při stejném výnosovém efektu bez poškození porostu popálením,“tvrdí. Antonín Šedek. „Využitím startovací dávky hnojiva při setí a následné zónové aplikace kapalného hnojiva ke kořenům rostlin do půdy kultivátorem PPL-8 lze uspořit okolo 1500 korun na hektar v cenách hnojiv.“

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down