20.04.2006 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Po modré a červené linii

Je to již několik let co došlo ke vzniku koncernu CNH, který spojil značky New Holland a Case IH. Tato technika se nyní vyrábí na společné platformě a to s různým podílem shodných dílů. Nicméně obě značky vystupují stále odděleně a mají i svá specifika.

To co bylo výše popsáno bylo znát i v expozici firmy Agrotec, a.s. na letošním Techagru, kde byla technika Case IH a New Holland prezentována odděleně. Tedy New Holland s modrým kobercem na jedné straně, Case IH s červeným na straně druhé a mezi nimi jako dělící čára na šedivém koberci technika Kuhn. Kdo si pamatuje minulé Techagro ví, že na něm byly obě značky prezentovány společně. Koncern CNH však zatím stále počítá s tím, že obě značky budou prezentovány odděleně a technika Case IH a New Holland by se měla i více odlišovat, tak aby zákazníci různých značek dostávali více diferencované produkty a neztrácela se jedinečnost obou značek. Tolik úvodem a dále se budeme v krátkosti věnovat vybraným strojům New Holland a Kuhn.

Novinky mezi traktory

Traktorům New Holland vévodil model T 8030 z nové nejsilnější řady, která je nástupcem traktorů TG. Traktor byl prezentován s nápravou Super Steer, která je jedinečná pro traktory New Holland a umožňuje úhel natočení až 65 °. Dále nesměli chybět zástupci z dobře prodávané řady TS-A a to jak z levnější verze Delta tak z technicky velice dobře vybavené verze Plus. Výrobce toto členění zavedl v loňském roce, a to proto aby uspokojil jak náročnější zákazníky, tak ty, kteří chtějí jednoduchý traktor a v dané výkonové kategorii. Jak se však ukazuje naši zemědělci volí častěji lépe vybavenou variantu a nejprodávanější z této řady je proto model TS 135 A ve verzi Plus, tedy s bohatou výbavou zahrnující motor se vstřikováním Common Rail, čtyřventilovou technikou rozvodu, převodovkou 17/16, s automatickým řazením podle snímaného točivého momentu, axiálním pístovým hydrogenerátorem Load Sensing s výkonem 113 l/min, elektronicky ovládané vnější hydraulické okruhy, odpruženou kabinu a přední nápravu, s klimatizací kabiny. Pravým opakem je verze Delta, která prezentuje klasické traktory s obvyklým rozvodem motoru a klasickým vstřikováním, mechanickou převodovku 24/24, zubovým hydrogenerátorem, neodpruženou kabinu či přední nápravu atd.
Co bylo v sortimentu novinkou, to byl traktor TD90D, což je stroj s tou nejjednodušší výbavou, jehož výroba je v italském Jesi. Tuto modelovou řadu dovozce začal prezentovat až nyní a to z toho důvodu, že výrobce na tento model snížil jeho cenu a tak se zvýšilo cenové rozpětí mezi komfortnější řadou TL-A, které dříve tento traktor nemohl konkurovat. Nyní je tento rozdíl asi 7000 euro a to už je pro zemědělce zajímavé. TD90D najde využití například jako doplňkový traktor do zemědělského podniku, nebo pro traktor jezdící s krmným vozem. Mezi traktory New Holland nechyběl samozřejmě ani zástupce z hojně prodávané řady TM a také jeden traktor TVT s plynulou převodovkou, který má ale u prodejců značky New Holland pozici doplňkového modelu, který je určen pro uspokojení zákazníků vyžadujících plynulý koncept pojezdu.
Speciální technika pro sady a vinice byla zastoupena celým souborem strojů v čele s unikátním traktorem TN95FA a premiérově představeným rosičem Berthoude model SUPAIR VL 2 500.
Mezi manipulátory New Holland byly vystaveny dva stroje a to zemědělský model LM 435, vybavený výkonným motorem CNH o výkonu 110 k. Maximální výška zdvihu ramene je 6,8 m s možností zvedání nákladu o hmotnosti až 3 100 kg, což odpovídá potřebám zákazníků v zemědělství. Druhým strojem byla stavební verze teleskopického manipulátoru LM 1345 se zdvihem ramene až 13 m a nosností 4,5 tuny, vyráběná v rámci koncernu CNH.

Novinky mezi sklizňovými stroji

Sklizňovou techniku New Holland reprezentovaly dvě sklízecí mlátičky. Novinkou byla sklízecí mlátička CR980 SL s axiálním mlátícím ústrojím, které bylo oceněno zlatou medailí na výstavě Agritechnica 2003. Další patentovanou technickou inovací u modelu CR je systém detekce kamenů na vstupu do šikmého dopravníku, oceněný na FIMA v Zaragoze 2003 a stříbrnou medailí SIMA 2003. Model byl vystaven se sklízecím ústrojím VX CROP RANGER 7,5 m, které umožňuje plynulou změnu délky 0 až 700 mm žacího stolu. Druhou vystavenou sklízecí mlátičkou byla CX860 SL s mlatkovým mlátícím ústrojím s tangenciálním vstupem a automatickým vyrovnáváním skříně čistidel. V současnosti je to nejprodávanější sklízecí mlátička NH v ČR.
Vystaveny byly také dva lisy na válcovité balíky a to jak s pevnou, tak proměnnou lisovací komorou. Oba mohou vázat do motouzů, sítě i fólie.
Z techniky Kuhn byly k vidění osvědčené stroje pro sklizeň pícnin v nichž patří značce Kuhn asi 40 % podílu prodeje v ČR a mimo to zde byla vystavena i technika pro zpracování půdy. Novinkou v této oblasti byl současný hit - kompaktní talířový podmítač Optimer 4000 s jednotlivě a přes gumové podložky na rámu pružně uloženými talíři. Stroj je určen pro technologie minimalizace zpracování půdy a výsevu do mulče. Dále byly k vidění secí stroj Maxima, pluh Master, žací mačkač FC313RF, obraceč GF8501 T, rozmetadlo MDS 735 a další stroje.
Těžko upřednostnit některý z vystavených modelů, který firma Kuhn předvedla, ale dá se říci, že se o největší zájem návštěvníků postaraly mulčovače, konkrétně vystavený víceúčelový Agri-Longer a VKM 305. Kromě mulčovačů také mnoho návštěvníků a zákazníků zaujala technická řešení firmy Kuhn – systém Lift Control na diskových žacích strojích GMD a FC a nová konstrukce dvourotorových shrnovačů GA6522 a GA7822.

Luboš Stehno

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down