20.04.2006 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kompostování ve vacích

Využití vaků pro konzervaci senáže, cukrovarnických řízků, nebo jiných krmiv je již běžnou praktikou v řadě zemědělských podniků. Tuto technologii lze však (samozřejmě s jistými úpravami) využít i pro kompostování.

Základní výhodou je samozřejmě lepší regulace procesu rozkladu organického materiálu. Při naskladňování materiálu do vaku jsou přidány aerobní bakterie a do vaku jsou také uložena perforovaná hadice pro přívod vzduchu (kyslíku). Během kompostování se kontroluje teplota (souvisí s rychlostí rozkladných procesů) a do hadic je vháněn vzduch, čímž se reguluje dodávka kyslíku nutného pro rozklad hmoty. Rozkladem uvolněné plyny jsou odváděny přes ventily , které jsou součástí vaku. Díky řízené regulaci procesu zrání kompostu probíhá rozklad s optimální intenzitou a kompost není nutné překopávat aby se provzdušnil.
Při plnění materiálu do vaku je nutná homogenizace a nadrcení materiálu na velikost částic do 10 až 15 cm, dále je třeba přidáním vody nastavit vlhkost na 50 až 60 % a kompostovaná směs musí mít vhodný poměr uhlíku a dusíku, který by měl být mezi 20 až 40:1 Pokud je obsah uhlíku větší je rozkladný proces bržděn, při úzkém poměru C:N je rozklad příliš rychlý. Doba rozkladu je asi 12 až 15 týdnů.
Lis pro plnění vaků CM 3,0 určený právě pro výše popsanou technologii kompostování, byl jako novinka vystaven na Techagru v expozici firmy Euro Bagging. Má plnící komoru s průměrem 3 metry, vlastní motor, který pohání hydrogenerátor a následně dva hydraulické válce, které stlačují hmotu do vaku. Výhodou pro provoz je dálkové ovládání otáček motoru, který běží na plný výkon je při vlastním lisování a při plnění zásobníku pracuje na volnoběžné otáčky.

Luboš Stehno

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down