28.02.2006 | 01:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vrátili se k návěsné sklízecí řezačce

Stejně tak jako je mezi zemědělci stále diskutovaným tématem volba klasické orby či bezorebných technologií a každá z těchto variant zpracování půdy má své zastánce i zapřisáhlé odpůrce, bývá při sklizni píce evergreenem posledního desetiletí volba mezi řezačkou a samosběracím senážním návěsem. Senážní vozy slaví leckde jistě zasloužené úspěchy, ale i v tomto případě platí, že úspěšná technologie nemusí být vhodná pro každého.

Jednou ze společností, kde v polovině devadesátých let minulého století nahradily řezačku sběrací návěsy jen proto, aby jí s příchodem nového milénia opět uvolnily místo, je Frýdlantská zemědělská, a. s. z Frýdlantu nad Ostravicí. Společnost hospodaří na 1700 hektarech zemědělské půdy a kromě plodin pěstovaných na orné půdě, při jejíž přípravě preferují na Frýdlantsku po vyzkoušení bezorebných technologií znovu klasickou orbu, se věnují hlavně živočišné výrobě. Stádo 600 kusů dojnic v uzavřeném obratu stáda spotřebuje pochopitelně velké množství krmiva, proto pícniny zabírají zhruba 600 hektarů a kromě pastevních areálů se sklízejí minimálně dvakrát za rok.
Nahradila dva vozy
Z pozemků sklidí frýdlantští minimálně 19 000 metrických centů senáží za rok a díky riziku častých srážek, nelze při sklizni zbytečně ztrácet čas. Senážování začíná v polovině května a v provozu jsou dvě technologické linky.
Dva starší senážní sběrací návěsy pořízené před deseti lety jsou momentálně využívány hlavně pro zajištění krmivové základny pro mladý dobytek. Senáže pro stádo krav musí zvládnout druhá linka s návěsnou sklízecí řezačkou JF FCT 1350, před kterou pracují dva diskové žací stroje stejné značky - čelní žací lišta JF GD 3200 a zadní JF GX 2800, obě vybavené kondicionéry.
„Linka s řezačkou se ve dvousměnném provozu nezastaví a žací stroje, pracující v agregaci se systémovým nosičem Fastrac 185, s celkovým pracovním záběrem šest metrů dokáží připravit pro řezačku odpovídající množství hmoty, které představuje 40 až 50 posečených hektarů za den. Řezačka plně nahradí dva sběrací vozy využívané v dřívějších letech. Je agregována s traktorem John Deere 7800 s výkonem 180 koní a nařezanou hmotu nakládá prozatím hlavně na korby nákladních aut. To se ale patrně v příštích letech změní, jelikož uvažujeme o pořízení návěsů a orientaci na traktorovou dopravu.
S prací řezačky jsme spokojeni a hlavním důvodem návratu k tomuto způsobu sklizně píce byla především kvalita řezání, která nás někdy u sběracích vozů zvláště pokud bylo množství sklízené hmoty menší, neuspokojovala. Delší řezanka dělala problémy hlavně další technice při vlastním krmení,“ vysvětluje důvody změny technologie vedoucí dopravy Frýdlantské zemědělské, a. s. Ing. Josef Šigut.
Kvalita řezání nebyla ale jediným důvodem ke změně, jelikož moderní typy vozů jsou již i v tomto směru s řezačkou srovnatelné. Rozhodovala i pořizovací cena a riziko závad a od toho se odvíjející cena náhradních dílů. A po zvážení všech pro a proti i řadě konzultací v podnicích, kde využívají obdobnou technologii jako teď ve Frýdlantu, zvítězila návěsná řezačka, jelikož s těmi samojízdnými nebyly díky těžkým pracovním podmínkám a vysoké poruchovosti dobré zkušenosti. Podstatné bylo i to, že za cenu samojízdné řezačky pořídili k té návěsné i traktor, který může být využitý celoročně.
Řezačka má za sebou zatím čtyři odpracované sezóny a poruchy byly minimální. Jen díky kamenitým a členitým pozemkům trpí řezací nože, které jsou ovšem snadno vyměnitelné. Špička ve své kategorii
Traktorová návěsná sklízecí řezačka JF FCT 1350 patří do kategorie největších a nejvýkonnějších strojů tohoto typu. Jako tažný prostředek je vhodný traktor s výkonem od 122 do 225 koní. Je určena pro sklizeň čerstvé píce k přímému krmení, kukuřice k silážování nebo zavadlé píce k senážování a uplatní se případně i při sklizni slámy. S tažným prostředkem je spojena spodním závěsem. Díky velkému záběru sběracího ústrojí (3,1 m) jištěného třecí spojkou může sklízet i ze širokých řádků. Reverzní chod čtyřbubnového vkládacího ústrojí umožňuje uvolňování materiálu blokujícího vstup do řezacího ústrojí. Nože bubnového řezacího ústrojí jsou uspořádány do šroubovice v šesti řadách. Teoretická délka řezanky může být 7, 15 nebo 30 mm. Maximální překládací výška dosahuje 3,8 m vyhovuje i bez metače při nakládce velkoobjemových nástaveb.
Spojení a specializace
Jak již mohli zjistit návštěvníci loňského veletrhu Agritechnica v Hannoveru, jsou stroje vyráběné firmou JF označené novým logem JF-Stoll, které jasně symbolizuje spojení těchto dvou firem. JF - J. Freudendahl A/S je 100% vlastníkem původně německé firmy Wilhelm Stoll Maschinenfabrik GmbH. Od loňského roku probíhá přesun výroby obracečů a shrnovačů z Německa do Dánska do mateřského závodu JF v Sonderborgu, současně s tím se mění i jejich barva z tradiční zelené na červenou „JF-barvu“. Výroba obracečů a shrnovačů bude v Německu definitivně ukončena nejpozději do 30. 9. 2006 a firma Wilhelm Stoll Maschinenfabrik GmbH se bude nadále intenzivně věnovat pouze vývoji a výrobě čelních nakladačů.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down