27.02.2006 | 07:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V každodenním provozu

Mnoho zemědělských strojů je v zimních měsících vytíženo jen minimálně, některé z nich nepracují vůbec. Odlišně jsou na tom stroje obsluhující živočišnou výrobu, které pracují celoročně. Strojem, který nemá pauzu ani jediný den v roce, je krmný míchací vůz. S ním se nezastaví ani traktor, který jej pohání.

Jedna taková souprava, kterou jsme viděli v činnosti, pracuje v Zemědělské společnosti Zhoř, a. s., na Českomoravské vrchovině. Souprava se skládá z traktoru Landini Ghibli a krmného míchacího vozu Storti Labrador.
Místní zemědělský podnik hospodaří na 1620 ha zemědělské půdy, z toho na 212 ha luk a pastvin. Jak nám sdělil předseda představenstva Ing. Karel Pejcha, pěstuje podnik především řepku, sladovnický ječmen, pšenici, dále pak hrách či trávy na semeno. Značnou část výměry tvoří krmné plodiny, jako je kukuřice na siláž, jetel a jarní směsky s podsevem – to vše pro potřeby živočišné výroby. Podnik je zaměřen na chov českých strak. Celkový stav činí 1535 kusů dobytka, z toho je 610 dojnic.

V roce 2001 proběhla rekonstrukce jedné ze stájí a volné ustájení získalo 450 kusů. V současné době společnost zkolaudovala stáj pro 310 jalovic, která se bude zjara naskladňovat, díky čemu se uvolní dvě vazné stáje. Podnik ještě vlastní další dvě vazné stáje dojnic, které na rekonstrukci teprve čekají. To však nic nemění na faktu, že se podnik se vznikem volného ustájení musel vybavit krmným míchacím vozem.
Jeho pořízení však nebylo tak snadné, neboť průjezdy rekonstruovanými stájemi nemají potřebné parametry, které jsou potřeba na krmný míchací vůz, takže bylo třeba speciální úpravy vozu, který měl být vybaven vlastním nakládáním, tzn. v té době frézou.
Na požadavky zemědělského podniku tehdy reagoval a vůz podle podmínek upravil dovozce krmných vozů Storti společnost Moreau Agri. Podnik si tedy téměř zároveň s rekonstrukcí pořídil upravený krmný míchací vůz Storti Labrador o objemu 9 m3. Vůz byl nejprve provozován se starším traktorem, avšak vzhledem k dennodennímu provozu se ukázalo, že vůz je vhodné agregovat k novému traktoru, aby se minimalizovaly případné poruchy, které pak působily značné problémy. Během roku 2003 tak do podniku přibyl traktor Landini Ghibli 90, který dodává stejná firma, jako zmiňovaný krmný vůz. Jedním z důvodů pro výběr tohoto traktoru byla spokojenost s fungováním servisu a také možnost provést jednou firmou údržbu celé soupravy.
Vzhledem ke každodennímu nasazení vozu bylo nutné loni provést generální opravu vozu. Jak ale předseda představenstva zhodnotil: „Vůz zastane mnoho práce a s jeho prací a vlastně s prací celé soupravy jsme spokojeni.“ Závěrem předseda dodal, že vůz nezakládá krmivo jen dojnicím ve volném ustájení, ale připravuje směsnou krmnou dávku také ostatním dojnicím, kterým je ale zavážena jinými prostředky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down