15.02.2006 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Letos stovka traktorů

Massey Ferguson je celosvětová značka s více než stoletou historií. V České republice ji od roku 1999 úspěšně zastupuje Austro Diesel GmbH prostřednictvím českých smluvních prodejců. Cílem společnosti je v letošním roce prodat v České republice sto nových traktorů s výkonem motoru od 30 až 310 koní.Vzhledem k mnoholeté tradici, stabilní prodejní síti, špičkové kvalitě strojů a na české poměry neobvyklému financování je tento cíl podle zástupců firmy zcela reálný. Pro české zemědělce je letos připraveno více než 30 základních modelů traktorů Massey Ferguson.

Massey Ferguson patří do nadnárodní společnosti AGCO, která v posledních letech vynakládá obrovské investice do inovace produktů. Během loňského roku kompletně obnovila všechny řady traktorů a kombajnů Massey Ferguson, stejně jako lisy na kulaté a hranaté balíky. Podle Radima Vlčka, obchodního ředitele společnosti Austro Diesel, byl v roce 2004 Massey Ferguson největším výrobcem traktorů na světě. Z celkového počtu 835 tisíc prodaných traktorů jich 120 tisíc neslo značku Massey Ferguson, což představovalo 14,4 %. V Africe byl podíl prodaných traktorů Massey Ferguson 22%, v Jižní Americe téměř 30% a na blízkém Východě více než 50%. V západní Evropě je tento podíl necelých osm procent a zde vidí společnost AGCO velké rezervy. Proto chystá Massey Ferguson v nejbližších letech frontální útok na evropské trhy, a to prostřednictvím produktů, které jsou dnes na vysoké technické úrovni.

Levnější stroje i náhradní díly
Zastoupení značky Massey Ferguson ve střední Evropě spadá pod společnost Austro Diesel, která působí v šesti evropských zemích, a to v Rakousku, Maďarsku, Slovensku, Slovinsku, Rumunsku a v České republice. Centrum má ve Schwechatu nedaleko Vídně, v uvedených zemích ji zastupují jednotlivá obchodní střediska, kterým přímo dodává nové stroje a náhradní díly. Jde o přímou vazbu bez mezičlánku, kterými bývají obvykle různí výhradní dovozci. „Naše současná obchodní politika umožňuje naprostou ekonomickou stabilitu a optimalizaci nákladů a cen, což se projevuje v levnějších dodávkách nových strojů i náhradních dílů,“ tvrdí Radim Vlčko.
„Filosofií společnosti Astro Diesel není vybudovat v České republice silného importéra, ale maximálně posílit roli prodejců, kteří jsou zákazníkům nejblíže,“ pokračuje R. Vlčko. „Austro Diesel je silným středoevropským dodavatelem traktorů, ročně jich prodá téměř tisíc. Od padesátých let, kdy začala v Rakousku působit, zajišťuje v současnosti ve svých šesti zemích servis pro více než padesát tisíc traktorů.“

Tradice a stabilita
V České republice působí Massey Ferguson od roku 1991 a od té doby se začala budovat prodejní síť, která zůstala prakticky v nezměněné sestavě až do dnešní doby. „Dovolím si tvrdit, že tradice a stabilita jsou výrazy příznačné pro prodejce techniky Massey Ferguson v České republice,“ řekl týdeníku zemědělec ředitel Vlčko. „V současné době působí u nás osm dealerů, kteří ve svém regionu prodávají nové stroje a zajišťují jejich kompletní servis a dodávky náhradních dílů.“
Massey Ferguson během minulého roku kompletně inovoval všechny traktory od nejmenších až po nejvýkonnější, přitom jednotícím znakem je číslovka 400. Řada traktorů 3400 jsou speciální stroje pro vinice a sady, které se vyrábějí v Itálii. Řada 5400, jež nahradila modely 4300, zahrnuje menší univerzální traktory do výkonu 115 koní. Následují řady 6400 a 7400 a nejsilnější stroje s výkonem motoru nad 200 koní nesou označení 8400. Co je však podstatné, u mnoho modelů si zemědělec může vybrat z různých typů převodovek. Tak například nové traktory střední a vyšší výkonové třídy s výkonem od 100 do 230 koní mohou být vybaveny třemi druhy převodovek. Uživatel si může vybrat klasickou převodovku Dynaschift se čtyřmi stupni řazenými pod zatížením. Tato převodovka s 32 stupni vpřed a 32 stupni vzad se vyznačuje vysokou mechanickou účinností a spolehlivostí. Druhou variantou je zcela nová elektrohydraulicky řazená převodovka Dyna 6, která umožňuje řadit šest stupňů pod zatížením pro čtyři základní rozsahy. Obsluha má tedy k dispozici 24 pojezdových rychlostí vpřed a stejný počet vzad. Lze si vybrat i nejmodernější plně plynulou převodovku Dyna VT, která se standardně dodává k modelům 7400 a 8400. V loňském roce Massey Ferguson definitivně ukončil výrobu traktorů s převodovkou Powerschift.

Pro traktor s prázdnou kapsou
V roce 2005 se v České republice prodalo 73 traktorů Massey Ferguson, což byl téměř o 20 % více než v roce 2004. Největší zájem byl o traktory s výkonem motoru kolem 130 koní, tedy řady 6400, konkrétně o modely 6465 a 6480, kterých se prodalo více než třicet. Obchodní nárůst byl podle Radima Vlčka způsoben především výrazným zlepšením technických parametrů. „V současné době jsme schopni nabídnout zemědělcům absolutně špičkový produkt, převážně díky nové převodovce Dyna VT. Automatické úsporné režimy jednotlivých pracovních operací optimalizují chod stroje v optimálních otáčkách při minimální spotřebě PHM. Vzhledem k tomu, že se v poslední době zvýšila cena nafty na úroveň ceny benzínu, zemědělci na tuto převodovku slyší,“ dodává.
Velký zájem je také o traktory s výkonem motoru nad 200 koní (řada 8400) s plně plynulou převodovkou,motory Common Rail a s odpruženou přední nápravou, která se už dnes stává standardem.
Na výrazném vzestupu zájmu českých zemědělců o traktory Massey Ferguson se podílí i zajímavé financování. V současné době je pro zemědělce stále atraktivní úvěr s dotací úroků PGRLF. Přestože se tato dotace neustále zmenšuje, jde o velmi výhodnou variantu, neboť se zemědělec může dostat na úrok z úvěru 1 %. „V loňském roce jsme uzavřeli generální dohodu s GE Money Bank, se kterou jsme od loňského roku začali plně úvěrovat naše zemědělce a značku Massey Ferguson,“ vysvětluje ředitel Vlčko. „Troufám si říci, že dnes máme jedno z nejlepších financování zemědělské techniky na českém trhu. Klientům jsme schopni ručit za úvěr až do sto procent ceny stroje při splatnosti až deset let. Protože je zemědělství činnost sezónní, kdy tok peněz není zcela pravidelný, jsme schopni vyřídit klientovi nepravidelné, případně i jednorázové splátky. To je podle mého názoru jeden z rozhodujících impulsů, který převažuje i nad značkou či spotřebou.“

Ideální pro český trh
Tradičním produktem společnosti Massey Ferguson jsou také sklízecí mlátičky, doposud se jich u nás prodalo téměř 350 a na českém trhu zaujímají přibližně 10% podíl. Značka Massey Ferguson vznikla spojení dvou jmen - Daniel Massey a Hary Ferguson. Prvně jmenovaný byl Kanaďan, který se již v 19. století zabýval výrobou mláticího ústrojí a posléze i sklízecích mlátiček. Angličan Harry Ferguson zase vyráběl traktory, mimo jiné vynalezl tříbodový závěs, který dal základ logu ve tvaru trojúhelníků. Oba pánové v 50. letech minulého století spojili své závody a vytvořili firmu Massey Ferguson, která v roce 1994 přešla pod nadnárodní společnost AGCO.
V České republice se z počátku prodávaly sklízecí mlátičky dánské výroby s označením MF 30, 40, posléze je nahradila řada 7200, v současnosti reprezentovaná modely 7274 nebo 7278 Cerea. Jde o výkonné konvenční vytřásadlové mlátičky, které jsou ideální pro evropský a potažmo i český trh. V loňském roce došlo k optimalizaci výrobního závodu v Dánsku a dnes se zde vyrábějí sklízecí mlátičky nejvyšší výkonové řady 7274 Cerea a 7278 Cerea. Výroba méně výkonných mlátiček se přesunula do italského závodu v Breganze. Z něj by měly v letošním roce přijít na český trh dva nové menší modely Beta a Activa, které se poprvé představí na dubnovém veletrhu Techagro. Mlátičky Massey Ferguson proslavila patentovaná univerzální žací lišta Powerflow vhodná ke sklizni všech plodin, která se bude dodávat i k modelům Beta.

Pozdě, ale přece
Ekonomika firmy Massey Ferguson je postavena na dvou produktech – na traktorech a sklízecích mlátičkách. „Úspěch začínáme pociťovat také u teleskopických manipulátorů, s nimiž jsme přišli bohužel na český trh pozdě a hlavní hráči již měli karty rozdané,“ vidí příčinu nižšího podílu těchto strojů na českém trhu Radim Vlčko. „I tak plánujeme prodat v letošním roce minimálně deset strojů. Soustřeďujeme se takřka výhradně na jeden, pro zemědělství nejvýhodnější model, a to MF 8947 s výkonem motoru 105 koní, s dosahem ramene 7,5 metru a maximální hmotností nákladu tři a půl tuny.“
„Dalším tradičním produktem Massey Ferguson jsou pluhy, jejichž produkce byla přechodem na půdoochranné technologie snížena,“ říká závěrem ředitel Vlčko. „Dnes již máme signály, že se obchod s pluhy začíná postupně revitalizovat. Zemědělcům nabízíme kvalitní stroje vyráběné ve švédském závodě Överum, jeden z nich bude vystaven i na veletrhu Techagro. V letošním roce přicházíme s další novinkou, a to lisy na velké hranaté balíky, které se vyrábějí v americkém Hestonu, nebo lisy na kulaté balíky s variabilní či pevnou komorou vyráběné v Itálii. I s nimi se mohou setkat návštěvníci expozice společnosti Austro Diesel GmbH na veletrhu Techaro v Brně, kam všechny zemědělce a obchodní partnery srdečně zvu. Postupně se také rozvíjí prodej zahradní a komunální techniky.“

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down