30.01.2006 | 10:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Budoucnost už přichází

Na loňské výstavě Agritechnica v Hannoveru byla v expozici společnosti Welger poprvé prezentována koncepční studie lisu Welger W1 znázorňující technologii budoucnosti - automaticky řízený lis s maximální výkonností a minimálními servisními požadavky. Dalším důkazem technické invence firmy Welger bylo rovněž představení kompletně přepracované nabídky svinovacích lisů s variabilní komorou.

Firma Welger byla založena před více než 140 lety (v roce 1865) a od té doby přišla s mnoha technickými novinkami a patenty v oblasti lisovací techniky. Již v roce 1901 vyvinula jako první na světě lis s automatickým vázacím zařízením, o 31 let později stroj s výkyvným pístem WSP a v roce 1950 vyrobila první vysokotlaký lis AP 15. V roce 1972 si nechala patentovat lis s pevnou komorou a tuto licenci od ní odkoupila řada konkurenčních světových výrobců. V roce 1985 uvedla na trh první lis na velké hranaté balíky D 5000, před šesti lety největší svinovací lis s variabilní lisovací komorou RP 520, o dva roky později kombinaci lisu s baličkou Double Action a v roce 2003 lisy s variabilní komorou RP 402/420 a nový lis na hranaté balíky D 4060. Novinkou loňského roku je pak lis s pevnou lisovací komorou RP 235, který navazuje na předchozí typy RP 220. V předchozím roce firma Welger vyrobila a prodala okolo 500 vysokotlakých lisů, 1350 lisů s pevnou a 850 lisů s variabilní lisovací komorou, 80 lisů na velké hranaté balíky, 120 baliček a 50 kombinací Double Action.

Koncepční studie lisu Welger W1
Hlavní pohon lisu Welger W1je konstruován zcela bez řetězů, takže odpadají dosud nezbytné servisní práce, jako je napínání a mazání řetězů. Snížením prostojů se tak zvyšuje doba využití stroje pro profesionální sklizeň. Nezanedbatelný je i ekologický přínos - odstraněním mazacích prostředků v bezřetězovém hlavním pohonu se trvale snižuje zatížení životního prostředí.
Ovládání stroje nemůže být komfortnější, pro zavázání a vyhození balíku je nutné pouze jedno zastavení. Všechny další potřebné procesy jsou řízeny automaticky. Systémové prostoje jsou redukovány na minimum, práce obsluhy je díky tomu jasně strukturovaná a není stresující. Nejvíce zatížené konstrukční části každého vysokotlakého lisu – válce a jejich uložení - jsou díky modulové konstrukci podstatně rychleji přístupné.

Nové lisy s variabilní komorou
Pro nadcházející sezónu společnost Welger zásadně přepracovala nabídku svinovacích lisů s variabilní komorou. Na výstavě Agritechnica prezentovala lisy RP 405/435 s průměrem balíků od 0,90 do 1,60 m a RP 505/535 s průměrem balíků 1,10 až 2 m.
Tyto modely nahrazují doposud velmi úspěšnou řadu lisů RP 402/420 a RP 502/520 a vedle mnoha detailních vylepšení využívají dvě velmi praktické novinky. Jde o použití vylepšeného systému vázání sítí Varionet se snadným vkládáním sítě ELS a nového řezacího ústrojí se skupinovým řazením nožů XtraCut 17, popřípadě XtraCut 25.
Varionet - vázání sítí se systémem ELS
Dosavadní vázání sítí Varionet, známé svou absolutní spolehlivostí, bylo opět výrazně zlepšeno. Podle výrobce se vložení role sítě pomocí Easy Load Systém (snadný systém vložení) nedá přímo nazvat dětskou hrou, nelze si je však představit ještě snazší. Po zasunutí ze strany se nová síť jednoduše pomocí držáku rezervní role sítě sklopí dozadu a upevňovacími trny se zatlačí do pracovní polohy, ve které se zajistí.
Ze zdravotního hlediska se právem požaduje ulehčení práce osob pracujících v zemědělství. Nová řada lisů RP 405/435 - 505/535 s novým systémem vkládání sítě ELS vychází tomuto požadavku - speciálně v oblasti zvedání těžkých, obtížně uchopitelných břemen - vstříc a přináší velmi užitečný vklad do humanizace zemědělského pracovního prostředí.

XtraCut - dvojnásobná doba využití
Pomocí zcela nově vyvinutého řezacího ústrojí XtraCut17 (XtraCut 25) lze dosáhnout nejlepší kvality senáže - pozitivně jsou ovlivněny jak samotný průběh senážování, tak především požadovaná struktura krmiva. Řezací ústrojí XtraCut17 (XtraCut 25) však nabízí ještě více. Inteligentní skupinové řazení nožů umožňuje vedle plného počtu nožů využívat podle potřeby také skupinu A s 9 (13) noži, nebo skupinu B s dalšími 8 (12) noži. Pro uživatele lisu z toho vyplývá 100% delší doba využívání nožů mezi přestávkou na jejich broušení.
Nože jištěné proti přetížení jsou rychle a snadno vyjímatelné. U řezacího ústrojí není důležitý jenom počet řezů, mnohem důležitější je kvalita jejich řezu. U řezání XtraCut 17, popřípadě XtraCut 25 zasahují nože hluboko do prstencového prostoru rotoru, takže stébla položená napříč řádku nemají žádnou šanci zůstat nepořezána.

Zájem o nové i starší stroje
„Welger je Mercedes mezi lisy,“ tvrdí Ing. Jiří Velička, produkt manažer společnosti P & L, která společnost Welger Maschinenfabrik GmbH z Wolfenbüttelu na českém a slovenském trhu od roku 2004 zastupuje. „Svědčí o tom i velký zájem našich zemědělců o starší stroje této značky. Welger vyrábí robustní, spolehlivé lisy s dlouhou životností, které mají i po mnoha letech provozu vysokou užitnou hodnotu. Dokáží objemnou hmotu maximálně stlačovat a vůči přitom vznikajícím vysokým tlakům jsou dlouhodobě odolné.“
Podíl lisů Welger na trhu v okolních státech (SRN, F, GB, NL) se dlouhodobě pohybuje okolo dvaceti procent a na tuto hranici chce biskupická společnost se svými obchodními partnery dostat lisy Welger v krátké době i v České republice. Ve spolupráci s renomovanými prodejci zemědělské techniky z různých regionů republiky, je pro budoucí majitele nových lisů Welger připraveno potřebné personální a technické zázemí, nezbytné pro spolehlivý servis, rychlou dodávku náhradních dílů a samozřejmě i zajímavé financování.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down