19.01.2006 | 02:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veletržní úroda na šesti hektarech

Na veletrhy Techagro – Animal Vetex – Silva Regina, které se uskuteční v Brně od 2. do 6. dubna, se přihlásilo mnoho nových firem. Vystavovatelé svými technologiemi a produkty zaplní v roce 2006 deset pavilonů a přilehlé volné plochy. Celková výstavní plocha včetně odborných doprovodných programů pokryje přibližně šest hektarů brněnského veletržního areálu.

Kromě nových českých společností se na veletrhy přihlásili vystavovatelé z nových zemí. Například Slovinsko bude mít poprvé společnou prezentaci, ve větší míře se chystají zúčastnit i Maďaři či Španělé. V předchozím ročníku vystavovalo na veletrzích 535 firem z 15 zemí světa. Mezi nejvíce zastoupené země na veletrhu tradičně patřily kromě České republiky Slovensko, Německo, Rakousko, Polsko, Ukrajina, Maďarsko, Itálie a Nizozemsko. Většina firem vystavuje individuálně, pro nové země se mnohdy vyplatí jít do společné prezentace. Takovou cestu zvolilo Slovinsko. Díky aktivní spolupráci s tamním zástupcem BVV se podařilo přivést do Brna nejen několik nových firem z oblasti zemědělských technologií, ale také uspořádat pro odborné návštěvníky Den slovinské zemědělské techniky. Jeho datum připadne na 3. dubna.

Kongresy a diskuse o biomase
Do jihomoravské metropole se začátkem dubna tradičně sjedou odborníci ze zemědělského, veterinárního a lesnického sektoru, včetně zástupců vlády a nevládních organizací. Pořadatelé pro ně opět připravili řadu programů s vysokým odborným kreditem. Mezi ně patří úvodní Kongres evropských agrárních nevládních organizací chystaný na první dubnový víkend. Ve stejném termínu se sejdou také zástupci veterinárních komor na 2. Středoevropském veterinárním kongresu. První den veletrhů, tj. 2. dubna, bude na brněnském výstavišti zahájen doprovodný program Biomasa jako obnovitelný zdroj energie. Několikadennímu cyklu odborných přednášek bude předcházet úvodní fórum za účasti zástupců poslanecké sněmovny a představitelů čtyř ministerstev – ministerstva zemědělství, životního prostředí, průmyslu a obchodu a ministerstva pro místní rozvoj.
Program týkající se biomasy bude pro další dny rozdělen do dvou sektorů – lesnictví a zemědělství. V lesnické části se dotkne obnovitelných zdrojů v ČR - jejich legislativy a podpory (za účasti ministerstev) a několika pohledů na lesní biomasu ze strany vlastníků lesů, zpracovatelů i koncového spotřebitele. Zemědělský sektor nastíní nejen zdroje a produkce biomasy v zemědělství, ale také materiálové a energetické využití fytomasy, informace o možnostech financování a nejnovější poznatky v oblasti motorových paliv z fytomasy. Do cyklu přednášek bude patřit i diskutovaná bionafta – systém uplatnění MEŘO v rámci podpory výroby biopaliv. Celý komplex přednášek a diskusí je připravován ve spolupráci s renomovanými odborníky z MZLU Brno a vládních institucí.

Ráj pro zemědělce, veterináře, lesníky i včelaře
Téma energetického využití biomasy se bude prolínat po celou dobu veletrhu s dalšími programy týkajícími se zemědělství, chovu hospodářských zvířat, veterinářství, včelařství, lesnictví a myslivosti. Zajímavým seminářem bude bezesporu Reforma agrární a strukturální politiky EU. Téma aplikace reformy na postavení českých zemědělců v rozšířené evropské unii bude doplněno o střednědobý výhled zemědělství v ČR. Farmáře jistě zaujme i seminář o obohacených klecích pro chovy nosnic, připravený ve spolupráci s Českou drůbežářskou unií.
Veterinární odborný program je letos zaměřen na konzervaci krmiv, chovatelskou problematiku dojnic či drůbežnictví po vstupu do EU. Společným zemědělsko-lesnickým tématem bude seminář o škodách zvěří na zemědělských plodinách. Odborné programy doplní zajímavé ukázky a výstavy s bohatým zábavným programem v myslivecko-lesnickém pavilonu Z. Ukázky loveckých psů, přehlídky mysliveckých oděvů a doplňků i program plný hudby a vyprávění se známými umělci bude probíhat na pozadí originální kulisy – výstavy loveckých zbraní a střeliva a expozice unikátních trofejí.
Tradiční výstava hospodářských zvířat situovaná nově v pavilonu D má letos za cíl nejen prezentaci nejlepších zvířat, ale také výběr skotu pro Středoevropskou holštýnskou výstavu. Výstava na brněnském výstavišti bude letos obohacena o dalšího zástupce – kromě skotu, ovcí, koz a prasat se představí také mnohem menší užitkový tvor, a sice včela. Český včelařský svaz připravuje poprvé rozsáhlou výstavu v pavilonu Z, kde se návštěvníci seznámí s nejrůznějšími produkty včelařství a dozvědí se více o celé problematice chovu včel. Připravena je řada odborných přednášek, které se dotknou podmínek včelařství po vstupu do EU. Program obohatí prodejní výstava včelích produktů i pohled do světa včelařské historie.
Otevírací doba od neděle do středy bude pro návštěvníky od 9 do 18 hodin, ve čtvrtek do 17 hodin. Za vstupné 60 Kč a zlevněné 30 Kč si bude možné prohlédnout všechny tři veletrhy probíhající v celém areálu brněnského výstaviště

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down