17.01.2006 | 01:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Čeští vystavovatelé na Agritechnice

Jedna z největších výstav zemědělské techniky Agritechnica 2005 se neobešla bez české účasti. A to jak návštěvníků, tak také z řad vystavovatelů. Některé z nich jsme na Hannoverském výstavišti navštívili a podívali se blíže na vystavené exponáty.

Hned v hale číslo 2 měli návštěvníci výstavy možnost si prohlédnout expozici společnosti ZDT, s. r. o., Nové Veselí. Dominantou stánku byl jednoznačně traktorový návěsný výměnný systém Mega 20. Nejen ten nám přiblížil zástupce společnosti Miroslav Nedoma.
Z jeho slov vyplynulo, že pro tuzemského výrobce jsou zahraniční zákazníci velice důležití. To je také důvodem prezentace v Hannoveru. Kromě českých a slovenských zemědělců kupují produkty firmy především v Dánsku, Nizozemsku, Rakousku či Francii. Zákazníci těchto zemí většinou vyžadují jednoduché robustní návěsy s celkovou hmotností kolem 20 t se sklápěním vzad na tandemové neodpružené nápravě a s neodpruženou ojí. I přesto se však ZDT věnuje produkci a vývoji modernějších a vybavenějších strojů. Příkladem je třeba právě vystavený model Mega 20. Ten je osazován odpruženou ojí, tandemovou odpruženou nápravou, kdy zadní kola jsou řiditelná, hydraulickou odstavnou nohou a systémem pro výměnu nástaveb. Vystavený stroj demonstroval způsob výměny nástavby. Tou byla sklápěcí korba s hydraulicky ovládanou zadní bránou.
Společnost Strom Export vystavila v Hannoveru své půdozpracující stroje vhodné do minimalizačních technologií zpracování půdy. Jedním z nich byl stroj Discland Expert LE 6000. Stroj charakterizují samostatně uložené talíře s vlastním ložiskem. Discland je osazen páteřovým rámem a dvěma hydraulicky sklopnými sekcemi. Na nich najdeme dvě řady samostatně na pružných slupicích uložených talířů. Díky samostatnému uložení je možné nastavit optimální úhel práce každého talíře. Absence průběžného hřídele a jiný pracovní úhel zabraňuje zalepování talířů zeminou. Stroj je možné dovybavit páskovým či prutovým urovnávačem za každou řadou se samostatně nastavitelným pracovním úhlem. V zadní části byl vystavený stroj vybaven prutovým válcem. Jeho zvláštností je možnost demontovat každý druhý prut v těžších podmínkách. Alternativou je gumový pěch. Oba typy slouží k nastavení pracovní hloubky. Vpředu se hloubka nastavuje rameny tříbodového závěsu.
Druhým předváděným strojem byl Ecoland EC 4500 EVO, který je určen k hlubšímu prokypření a promísení půdy. Vpředu je vybaven hydraulicky stavitelným rámem s vlnitými krojidly (koltry). Následují čtyři řady radliček s pružnou slupicí, které mohou v úzkém provedení (60 mm) pracovat až do hloubky 30 cm. K dispozici jsou také radličky šíře 100 mm. Za poslední řadou radliček najdeme urovnávací talíře. Zásadní novinkou je zadní pryžový pěch (roadpacker) dělený na tři části. Střední část pěchu slouží kromě utlačení nakypřené vrstvy také k transportu. Odpadá tak přepravní podvozek.
Premiérové představení si odbyl kompaktor z SMS Rokycany. Ten se vyznačuje klasickou koncepcí, tj. dvěma válci udržujícími pracovní hloubku a zároveň zpracovávajícími půdu. Mezi nimi najdeme hloubkově stavitelnou radličkovou sekci s maximální pracovní hloubkou až 20 cm. Stroj lze vybavit přední řadou rozrušovacích radliček s radličkami pro kypření stop kol traktoru, dále pak přední smykovou lištou. Smykovou lištu lze nalézt také za předním válcem, případně také za radličkovou sekcí.
Čtyřmetrové hydraulicky sklopné nesené provedení je pouze výsečí z vyráběné řady. K dispozici je třímetrový kompaktor, brzy přibude také polonesené provedení o stejném záběru, jakým disponoval předvedený stroj a také o záběru 6 m.
Mimo kompaktor zahrnovala expozice SMS také talířový podmítač se samostatným uložením talířů na silentbloky odpružených slupicích, hloubkový podrývák nebo půdní pěch. Novinkou je také produkce lopat na čelní nakladače.
Dalším z českých vystavovatelů byl tradiční producent zemědělské techniky – společnost Agrostroj Pelhřimov. Ten ve své expozici kromě jiného představil diskový žací stroj Exact 285 F. Již z označení je možné zjistit, že se jedná o čelní žací stroj. Ten se vyznačuje shodným žacím ústrojím, kterým disponují vzadu nesené stroje Exact. Novinkou je tedy především středový nosník, který díky své konstrukci zajišťuje tažení žacího ústrojí, což významně napomáhá bezproblémovému kopírování terénu. Geometrie závěsu pak umožňuje dosahovat pravidelné délky strniště i na vlnitém pozemku, neboť se vlastní žací ústrojí při najíždění na nerovnost (zvedání) trochu zaklání, naproti tomu při poklesu do prolákliny naopak částečně předklání. Stroj je nadlehčován pomocí vinutých pružin. Ke zvedání slouží vlastní hydraulický válec, takže hydraulická ramena i nosník stroje nezatěžují žací ústrojí, což opět přispívá k lepšímu kopírování terénu a zvyšuje životnost stroje. Závěs umožňuje i boční výkyv. I tento stroj, obdobně jako jeho menšího bratra Exact 245 F, lze snadno a bez nutnosti úprav osadit prstovým kondicionérem s plastovými V prsty s regulační clonou.
Také společnost Farmet předvedla kromě jiného návštěvníkům veletrhu novinku. Tou je radličkový kypřič pro větší hloubku zpracování a promíchání půdy Turbulent. Radličkový kypřič umožňuje kypřit půdu až do hloubky 35 cm a vyrábí se v pracovních záběrech prozatím 3 a 4,5 m. Na stroji jsou radličky uloženy ve čtyřech řadách na odpružených slupicích pomocí vinuté pružiny. Za poslední řadou najdeme talířový urovnávač. Práci zakončuje pneumatikový pěch, jehož součástí je transportní náprava. Pro zimní zpracování lze transportní nápravu přetočit dopředu do oblasti mezi třetí a čtvrtou řadu radlic a zbytek pěchu demontovat. Půda na jaře pak rychleji osychá. Turbulent 4,5 lze při použití méně výkonného traktoru nebo větší pracovní hloubce sklopit a pracovat pouze se záběrem 3 m.
Zajímavou expozicí se pochlubila také společnost Eurobagging. Ta mimo senážní lis, který vyrábí tři možné průměry vaků, představila nový stroj na konzervaci vlhkého zrna Grinder Bagger. Stroj kombinuje mačkač vlhkého zrna a vakovač. Zrno je tak hned po namačkání slisováno do vaku o průměru 1,5 či 2 m.
Stroj nyní používá mačkací stolice Superior. Jedná se o dva válce otáčející se proti sobě stejnou rychlostí. Jejich základní výhodou je možnost kontaktu, neboť mají na svém povrchu vyfrézovanou šikmou drážku, kterou je možné po opotřebení snadno obnovit. Základní pracovní rychlostí válců je 540 n/min, avšak rychlost je možné pomocí snížení otáček motoru snížit a dosáhnout tak v některých případech (dle druhu a vlhkosti materiálu) zvýšení výkonu.
Pod zásobníkem, který je možné plnit čelním nakladačem nebo jakýmkoli dopravníkem najdeme hydraulicky poháněný dávkovací válec, který slouží zároveň jako rotační kalkulátor. Jedna dávka totiž odpovídá určitému množství hmoty. Tu je možné si zvážit a podle toho mít nejen přehled o výkonu stroje a množství slisované hmoty, ale především tento údaj použít k nastavení dávky konzervantu. Stroj lze totiž vybavit dávkovačem konzervantu, ale také minerálií či melasy.
K dispozici jsou stroje s podvozkem pro zapojení k traktoru včetně pohonu od vývodového hřídele. Dále lze stroj osadit na traktorový podvozek a doplnit vlastním spalovacím motorem. Další možností je podvozek za osobní automobil pro rychlou přepravu samozřejmě s pohonem vlastním spalovacím motorem.
V podobě videozáznamu pak Eurobagging předváděl výrobu kompostu ve vacích CCS. Stroj nelisuje hmotu určenou ke kompostování pomocí rotoru, ale pomocí pístu, který hmotu stlačí v komoře a postupně posunuje do vaku. Píst zároveň slouží jako pojezd stroje. Při jeho práci se stroj posune o jeho zdvih. Chod pístu zajišťuje hydraulika, která je včetně otáček motoru dálkově ovládána prostřednictvím obsluhy nakladače, který stroj plní.
Zároveň s materiálem zůstávají ve vaku provzdušňovací trubky, které zásobují kompost kyslíkem, avšak teplota je pomocí čidel udržována na 60 °C. Kompost je hotový během tří měsíců.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down