10.01.2006 | 06:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové technologie se prosazují do praxe

Již tradiční seminář, v jehož rámci se mohli účastníci seznámit s novinkami technologie precizního zemědělství N –Sensor určeného pro variabilní hnojení dusíkem a aplikaci pesticidů i novým využitím GPS systémů, uspořádala v Pelhřimově začátkem prosince akciová společnost Leading Farmers CZ. Hojná účast především mladších farmářů přesvědčila o tom, že jde o technologie, které s každou novou sezónou získávají na popularitě i významu.

Praktické zkušenosti hovoří jasně
Před tím, než došlo na představení novinek pro letošní rok, vystoupili zástupci jednoho z průkopníků technologií N-Sensor, ZDV Krchleby. Na svých pozemcích začali sbírat potřebná data v roce 1998 a chtěli přejít na technologie precizního zemědělství. V sezóně 1998 – 99 začali s variabilním hnojením, ale naměřené hodnoty dusíku nevyhovovaly, takže bylo třeba upravit jeho dávky. Proto v Krchlebech dospěli ke koupi N-Sensoru a na 400 hektarech jej začali zkoušet. A v loňském roce dospěli k překvapivým zkušenostem. Podmínky sklizně nebyly v roce 2005 ideální, pozemky byly sklizeny se zpožděním, ale tam, kde se podařilo sklidit včas, se po využití N-Sensoru prokazatelně zvýšil výnos i kvalita komodit. Proto chtějí v Krchlebech v budoucnu využít N-Sensor nejen při hnojení, ale i při ochraně rostlin a oprávněně věří, že s narůstajícím množstvím získaných údajů o pozemcích se celý systém ještě o mnoho zlepší.
S N-Sensorem i v noci
Nový typ N-Sensoru vhodný i pro práci v noci představil Dr. Stefan Reusch, zástupce společnosti Yara Agri International. Zařízení s označením ALS (Active Light Source) pracuje s umělým zdrojem světla. Světlo aktivně vysílá na plochu porostu a měří vlastnosti odraženého světla. Toto patentované zařízení, které již v roce 2005 pracovalo v provozu, vychází ze zkušeností s předešlými typy Yara N-Sensorů, od nichž se ale tvarově odlišuje. Pro správnou funkci měřícího mechanizmu bylo důležité zvolit správné vlnové rozsahy a zajistit odpovídající intenzitu světla silnější než sluneční záření. K tomu, aby naměřené hodnoty byly průkazné, je třeba měřit dostatečně velkou plochu, která odpovídá nejméně jedné třetině pracovního záběru rozmetadla nebo postřikovače.
Dva měřicí senzory na každé jednotce snímají dvě místa ve dvou protáhlých elipsách (u dosud používaných zařízení se snímala čtyři místa) při rychlosti 20 záblesků za vteřinu. Maximální výška měřicího boxu se doporučuje 3,3 až 3,3 metru.
Jednoznačnou výhodou nového typu N-Sensoru je možnost jeho využití 24 hodin denně. Tím lze docílit podstatně vyšší výkonnosti zařízení a rychlejší finanční návratnosti. Jelikož v noci bývá méně větrno, je způsob tohoto měření velice vhodný pro využití postřikovače s menším rizikem úletů. Je kompatibilní s většinou počítačů a použitelné jak pro ošetření obilovin, tak i kukuřice, olejnin či brambor. S komerčním využitím systému ALS se počítá od letošního roku.
Starý N-Sensor v nové verzi
Nová verze tradičního systému Yara N-Sensoru měřící parametry přirozeného slunečního světla odraženého od porostu zachovává stejnou geometrii snímání, hodnoty nastavení i agronomickou kalibraci a stejný zůstal i modrý box. Software zařízení pracuje na bázi windows a k jeho provozu lze využít jakýkoli terminál. Jeho spektrometry jsou součástí standardu a nespornou výhodou je i jeho podstatně jednodušší údržba díky použití pouze jednoho softwaru. Výsledkem toho je větší flexibilita při nezanedbatelném snížení ceny.
Pohodlí obsluhy i vyšší zisk
Společnost Leading Farmers CZ se nevěnuje ale pouze N-Sensorům. V její nabídce mají svoje místo i systémy manuálního a automatického řízení zemědělských strojů podle světelné lišty GPS. Systém asistovaného řízení EZ-Guide Plus Trimble je cenově dosažitelný a jeho instalace je velice jednoduchá (netrvá déle než 30 minut) stejně jako obsluha. Při doplnění světelné lišty zařízením EZ-Steer, které otáčí volantem namísto řidiče, je využitelný na jakémkoli stroji s posilovačem řízení a obsluze velmi usnadní ovládání agregované mechanizace při přípravě půdy, rozmetání hnojiv, postřicích, setí či kombajnové sklizni.
Využití systémů GPS je však daleko širší. Uplatní se například při automatickém vypínání ramen postřikovačů na souvratích. Obsluha tak nejen ušetří okolo pěti procent množství chemikálií, zároveň je eliminován negativní vliv postřiků na životní prostředí a díky rovnoměrnosti postřiků bez překryvů či vynechávek se zvýší výnos. A v případě komplexního řešení systému dopravy po pozemcích může farmář získat dalších 10 procent.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down