19.12.2005 | 06:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Velké výkony s minimálními náklady

Přední pozici mezi prodejci traktorů a sklízecích mlátiček si letos upevnila společnost Agri CS Hustopeče, která je výhradním dovozcem techniky Case IH a Steyr do České republiky. Její známou specialitou jsou axiální sklízecí mlátičky a kloubové tahače, o něž je mezi zemědělci čím dál větší zájem. Vzhledem k tomu, že se těmto technologiím věnuje Case IH již desítky let, má před ostatními výrobci výrazný technický náskok.

Přestože rotorové mlátičky s axiálním způsobem výmlatu a separace zrna nemusí oslovit každého zemědělce, letos se jich v České republice prodalo téměř dvacet. Dosavadní uživatelé axiálních mlátiček Case IH u nich oceňují především vynikající kvalitu sklízeného zrna, minimální ztráty, jednoduchou konstrukci i údržbu, využití při sklizni všech plodin a v neposlední řadě i příznivou cenu.

Rotační separátor místo vytřásadel
„Konstrukce sklízecích mlátiček Case IH Axial Flow, které již téměř třicet let udávají směr ve vývoji axiálního způsobu výmlatu, vychází z hlavních principů maximální produktivity sklizně,“ tvrdí ředitel akciové společnosti Agri CS Karel Plešinger. „Proto také ostatní výrobci mlátiček rozšiřují svou nabídku o axiální způsob výmlatu, neboť u strojů s velkým záběrem a výkonem motoru až 500 koní je axiální mláticí ústrojí nezbytností. I naše konkurence již poznala, že vzhledem k limitovaným ztrátám zrna na vytřásadlech nelze s klasickými konvenčními mlátičkami dosáhnout vysoké produktivity. Proto často ponechává klasický mláticí buben a vytřásadla nahrazuje rotačními separátory s nucenou odstředivou separací zrna. Letos jsme prodali i první sklízecí mlátičky AFX 8010 o výkonu 450 koní s lištou 9,15 metru, jejichž výkon je zatím bezkonkurenční.“
Podle ředitele se v letošním roce „roztrhl pytel“ i s lisy Case IH, v nabídce Agri CS jsou jednoduché a spolehlivé stroje na kulaté balíky s pevnou nebo variabilní komorou, ale i lisy na hranaté balíky. Zejména u strojů s pevnou komorou oceňují zemědělci vysokou kvalitu slisování, bezporuchový provoz s minimálními nároky na údržbu a malý požadovaný příkon traktoru (maximální výkon motoru 60 koní). V sortimentu Case IH jsou i výkonné samojízdné řezačky, kterých se v minulosti v ČR dost prodalo. Samostatnou kapitolou jsou potom kolové traktory Case IH.

Výhodná alternativa silných traktorů
Třešničkou na dortu v portfoliu Agri CS jsou velké kloubové tahače Case IH STX Steiger, ať již v pásovém či kolovém provedení. „Stroje STX Steiger jsou výhodnou alternativou silných klasických kolových traktorů, neboť vlastní výkon motoru 275 až 595 koní přeměňují na efektivní tahový výkon s velmi dobrou ekonomikou provozu,“ řekl týdeníku Zemědělec Karel Plešinger. „Přesvědčilo se o tom již téměř deset uživatelů těchto strojů v České republice. Konstrukci tahačů STX, vhodnou pro co nejdelší spolehlivý provoz s minimálními náklady, ocenila i soutěžní porota na letošní výstavě Země živitelka, která udělila Zlatý klas modelu STX 325.“
„V dnešní době, kdy je tlak na ekonomiku zemědělských podniků větší než kdy jindy, je STX 325 a jemu přizpůsobená technologie prostředkem k dalšímu snižování nákladů a zvýšení konkurenceschopnosti velkých zemědělských podniků,“ pokračuje ředitel. „Oceněný model je od počátku vývoje koncipován jako silný polní tahač schopný nepřetržité práce. Na trhu jsou v současnosti univerzální traktory se jmenovitým výkonem motoru dosahujícího až 320 koní. I když nabízejí vysoký výkon motoru, nejsou schopny ho efektivním způsobem přenést na podložku. U univerzálních kolových traktorů se jako hranice přenesitelného výkonu na podložku uvádí přibližně 260 koní. K tomu je však nutné traktor značně dotížit a vybavit dvoumontážemi pneumatik. Pak se ovšem značně vytrácí možnost jeho dalšího nasazení, například v dopravě. STX 325 má v porovnání s traktorem Case IH MX Magnum 285, což je náš nejsilnější klasický kolový traktor, podstatně vyšší tahový výkon a nižší spotřebu. I když se v testech klasický traktor dotížil na stejnou hmotnost 14 tun, jako má Steiger 325, měl o 15 procent menší výkon a o 15 procent vyšší spotřebu než oceněný model. Pokud se klasický traktor nedotížil, byl rozdíl v obou ukazatelích téměř 30 procent v neprospěch klasického traktoru.“

Co ocenila porota
Kolový tahač STX 325 má motor Case IH o zdvihovém objemu 9000 cm3 vybavený přeplňováním s regulací plnicího tlaku Wastegate a mezichladičem stlačeného vzduchu (vzduch - vzduch). Jmenovité otáčky jsou u všech motorů sníženy na 2000 n/min, což přispívá ke snížení spotřeby paliva, zvýšení životnosti motoru a snížení hluku. Motory disponují vysokým převýšením točivého momentu až o 35 %, který vrcholí už při otáčkách 1400 n/min a širokou oblastí konstantního výkonu. Vstřikování paliva zajišťuje elektronicky řízený systém CAPS. Elektronická regulace pomáhá splnit náročné emisní normy Tier II, takže ve výfukových plynech je malé množství škodlivých látek. Palivová nádrž umístěná nad zadní nápravou má objem 758 l, takže tahač může pracovat delší dobu, není nutné dodatečně tankovat palivo uprostřed pracovního dne a tím se zvyšuje celková výkonnost pracovní soupravy.
Tahače STX Steiger jsou vybaveny převodovkou PowerShift se 16 stupni vpřed a dvěma vzad plně řaditelných pod zatížením. V hlavní pracovní oblasti mezi 5 až 13 km/h nabízí převodovka deset převodových stupňů, které jsou velmi jemně odstupňovány po 0,5 km/h. „Jemné odstupňování je zárukou efektivního využití výkonu motoru za všech pracovních podmínek, zárukou krátkých ztrátových časů při přejezdech je zase maximální rychlost 37 kilometrů za hodinu,“ vysvětluje K. Plešinger. Převodovka je vybavena užitečnou funkcí AutoSkip™, kdy mezi 4. až 13. stupněm řadí vždy o dva převodové stupně. Pokud chce řidič řadit pouze o jeden stupeň, zmáčkne při řazení současně tlačítko pro volbu způsobu řazení. Jedinečná funkce SpeedMatching umožňuje automatickou volbu převodového stupně v rozsahu 4. až 16. stupeň. „Tato funkce je využitelná spíše při transportu. Pokud se traktor blíží k překážce, stačí ubrat plyn. Jakmile se cesta uvolní, zmáčkne řidič spojkový pedál, počítač porovná otáčky motoru a aktuální pojezdovou rychlost a zvolí správný převodový stupeň,“ dodává ředitel.

Neustále v kontaktu se zemí
U tahače STX Steiger rámové konstrukce jsou motor i převodovka uloženy na silentblocích a nejsou tak namáhány deformačními silami. Model STX 325 má rám široký 94 cm a rozvor náprav 353 cm. Pevné nápravy robustní konstrukce jsou vybaveny elektrohydraulicky ovládanými lamelovými uzávěrkami diferenciálů a mokrými kotoučovými brzdami. Přestože jde o kloubový tahač, může se přední a zadní část rámu ve speciálně konstruovaném kloubu natočit o 13°, vůči sobě tedy o 26°. To umožňuje dokonalé kopírování terénu a zvýšení tahové síly. Velikost tahového výkonu pozitivně ovlivňuje i optimálním rozložením hmotnosti traktoru, kdy na přední i zadní nápravu připadá stejná hmotnost.
Kloubové řízení traktoru ovládají dva hydraulické válce. Poloměr otáčení závisí na natočení rámu, které je u modelu STX 325 42°a poloměr otáčení je pak 4,8 m. Modely STX 275 a 325 je možné vybavit řízením AccuSteer™ speciální patentované konstrukce, kdy se nenatáčí pouze rám, ale vychyluje se o 10° i přední náprava. Výsledkem je úhel natočení 52° a poloměr otáčení neuvěřitelných 3,8 m.

Tříbodový závěs a vývodový hřídel
Zadní tříbodový závěs IV. kategorie se seřiditelným rychloupínacím rámem má maximální nosnost 8845 kg. Protože jsou ale přípojné pracovní stroje k takto výkonným tahačům konstruovány většinou pouze jako tažené - disponují vlastním podvozkem s nezávislým nastavením a regulací pracovní hloubky - nemusí být stroje Steiger vybaveny tříbodovým závěsem, ale pouze spodní tažnou tyčí, která se dodává ve standardním (max. svislé zatížení 3900 kg) nebo zesíleném provedení (max. svislé zatížení 6804 kg).
Vývodový hřídel má 1000 n/min, které se dosahují při otáčkách motoru 1980 n/min. V základní výbavě tahače jsou čtyři vnější okruhy hydrauliky, na přání i pátý, ovládají se elektrohydraulicky s možností nastavení času a velikosti průtoku pro každý okruh zvlášť.

Prostor a luxusu
Kabina s prostorem 3,7m3 a zároveň i velkou plochu prosklení 6,3 m2 je navržena podle nejmodernějších trendů s ohledem na příjemné pracovní prostředí a ergonomii ovládání. Je opatřena pouze jedněmi vstupními dveřmi na levé straně, ve standardní výbavě je automatická klimatizace a pohodlné sedadlo spolujezdce. Přední kapota motoru má kapkovitý tvar, směrem ke kabině se zužuje a nebrání tak ve výhledu
Výstupní otvory větrání jsou umístěny ve sloupku řízení, kde je rovněž páka ovládání reverzace a polohovatelný volant, nikoli však přístrojová deska. Ta je nahrazena panelem digitálních monitorů provozních veličin v pravém sloupku kabiny, který je rozdělen na několik sekcí. Velmi přehledně jsou zobrazeny všechny provozní veličiny, které se zde zároveň nastavují. K maximálnímu přehledu o ekonomice prováděné práce přispívá výkonnostní monitor. Ten udává procento prokluzu, hodinovou a hektarovou výkonnost, hodinovou a hektarovou spotřebu paliva, ukazuje, kolik paliva ještě zbývá v nádrži a informuje o procentech využití výkonu motoru. Ovládání tahače je velice jednoduché, téměř veškeré ovládací prvky jsou sdruženy do ergonomicky řešené loketní opěrky, která se pohybuje současně se sedadlem. Nachází se zde páka ručního plynu s tlačítky řazení, ovládání vnějších okruhů, tříbodového závěsu a vývodového hřídele.
„Svou koncepcí a konstrukčním řešením jednotlivých konstrukčních celků umožňuje tahač STX 325 plně a efektivně využít vlastní výkon motoru bez dodatečných úprav,“ říká závěrem Karel Plešinger. „Díky výrazně vyšší výkonnosti dosahuje souprava s odpovídajícím pracovním strojem i lepší ekonomiky provozu. Mnozí zemědělci již přišli na to, že se jim vyplatí koupit dražší a výkonnější tahač, neboť získají výkonovou rezervu potřebnou pro dodržení agrotechnických lhůt.“

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down