29.11.2005 | 01:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Do služeb i pro údržbu krajiny

Velice zajímavou skupinou strojů pracujících v agregaci s traktory, která v posledních letech získává na významu, tvoří mechanizace využitelná v komunálních službách a při ochraně a údržbě krajiny. A právě stroje vhodné pro mulčování pozemků, vysekávání příkopů, drcení náletů a likvidaci pařezů či štěpkování dřevin představila začátkem listopadu ve spolupráci s Technickými službami společnost Kverneland Czech v Novém Strašecí.

„Jako dceřinná společnost koncernu Kverneland Group máme se závěsnou technikou a jejími agregacemi mnohaleté zkušenosti a disponujeme propracovaným systémem servisu a v neposlední řadě i financování, ať již formou leasingu nebo úvěrů. To vše můžeme nabídnout i zájemcům o stroje vhodné pro práci v komunální sféře, kde je součástí našeho prodejního sortimentu jednak mechanizace vyráběná pod křídly společnosti Kverneland Group, ale nabídku jsme rozšířili i o některé další značky,“ řekl úvodem obchodní ředitel společnosti Kverneland Czech Ing. Jiří Zelenka.
Se dřevem si poradí
První skupinou strojů, které mohli návštěvníci předváděcí akce v Novém Strašecí vidět, byly tři zástupci belgické značky Vandaele. Plošné drtiče dřeva forestmaster se vyrábějí ve třech modelech s pracovním záběrem od 1,1 do 1,8 m. Model VD 150 V s volitelným hydraulickým stranovým posunem až o 50 cm lze využít pro likvidaci klestu i stojících náletových dřevin až do průměru 12 cm. Pracuje na principu kazetového rotoru s kladivy z kalené oceli, která se o 360 stupňů otáčí kolem své osy. Forestmaster je připojen do tříbodového závěsu traktoru o minimálním výkonu 40 koní a pracuje jak při pojezdu vpřed, tak vzad při 540 n/min.
Ve dvou modelech se vyrábějí pařezové frézy Vandaele k odstraňování pařezů po těžbě. Představený typ H 620 HD se zesílenou hydraulikou požaduje výkon traktoru 80 koní. Pracovním orgánem frézy zavěšené na tříbodový závěs je hydraulické rameno s hydraulicky hnaným frézovacím diskem o průměru 620 mm s velkými možnostmi manipulace. Frézovací rozpětí se pohybuje v rozsahu od +60 do –60 cm od úrovně země. Stabilita stroje je zajištěna dvěma hydraulickými stabilizátory. Veškeré hydraulické prvky jsou umístěny na stroji, jehož chod obsluha řídí vně kabiny, ale na přání lze frézu vybavit i ovládáním v kabině traktoru.
Štěpkovací stroj Vandaele VD 160 ideálně štěpkuje dřevní hmotu do průměru 160 mm, ale v nabídce jsou i modely, které zvládnou i průměry dřeva 40 cm. Předvedený stroj byl poháněn vývodovým hřídelem traktoru, ale existují i typy s vlastním motorem nebo hydraulickým pohonem. Vstupní otvor má výšku 16 cm a široký je 22 cm, takže velice dobře zpracuje i neodvětvené dřeviny. Bezpečnost práce je zajištěna bezpečnostním a ovládacím mechanismem okolo celého vkládacího trychtýře. Nože s karbidowolframovým segmentovým tvrdým ostřím mají životnost až 1000 pracovních hodin, takže se nemusejí nastavovat ani často brousit. Použití vysoce kvalitních materiálů a konstrukce s minimem spojů a řemenů přispívá k minimalizaci údržby. Stroj je vhodný pro agregaci s traktorem o výkonu alespoň 40 koní.
S horizontální i vertikální rotací
Plošné mulčovače s vertikální osou rotace nožů zastupuje v nabídce společnosti Kverneland Czech britská značka McConnel. Mulčovač SR 15 s pracovním záběrem 4,6 m je vhodný pro velkoplošné mulčování strnišť, travních ploch i pozemků s náletovými dřevinami do průměru 5 cm. Jde o tažený stroj s velkým výkonem, ale s požadovaným výkonem traktoru pouze 100 koní. Při zvedání do přepravní polohy se zvedá rovnoměrně podvozek i závěs, takže nehrozí poškození stroje. Tvar nožů zabezpečuje při práci vysoký ventilační účinek, což je výhodou při zpracování polehlých porostů. Boční sekce lze nezávisle na sobě naklápět a přizpůsobovat tak požadavkům pracovní záběr.
S horizontální osou rotace pracuje velkoplošný robustní mulčovač Lagarde SX 400 vhodný pro mulčování strnišť, zaplevelených ploch i náletových dřevin do průměru 5 cm. Rotor s velkým průměrem je osazen noži, mezi nimiž jsou umístěny lopatky zlepšující ventilaci stroje a usnadňující tak mulčování polehlých porostů. Mulčovače Lagarde SX pracující při otáčkách rotoru 1800 n/min se vyrábějí v záběrech 2,4 až 4,8 m a jsou konstruovány pro použití se silnými traktory do výkonu 260 koní.
Dalším typem mulčovače, který se v Novém Strašecí představil, byl Lagarde MB 160 na jednoduchém paralelogramovém zavěšení pro stranový posuv s možností výkyvu od -70° do +90°. To jej předurčuje pro údržbu okrajů silnic, cest a polí, případně živých plotů a travních porostů v sadech a parcích. Jde o robustní stroj s hmotností 890 kg, který zvládne i mulčování
Náletových dřevin do průměru 5 cm.
Komunální ramenový mulčovač Lagarde Vega II 43 agregovaný v tříbodovém závěsu traktoru je velice pohyblivý a obratný a zvládne tak ošetření i tvarově nepravidelných pozemků. Má dosah 4,3 m (v nabídce jsou ramena až do 4,8 m a existují i teleskopické varianty do 7,5 m) s pracovním záběrem mulčovací hlavy 1,2 m.
Hnojení i údržba silnic
Hubicové rozmetadlo Vicon PS 403 s variabilní šířkou záběru 0,75 až 10 metrů v komunální výbavě se hodí nejen pro hnojení průmyslovými hnojivy, ale i pro posyp solí, škvárou, pískem nebo drtí. Univerzální stroj s širokou škálou hubic je využitelný například i při krmení ryb či údržbě přírodních i umělých trávníků. Díky tomu, že rozhoz lze přesně ohraničit, je provoz tohoto rozmetadla velice ekonomický. Hubicová rozmetadla Vicon se vyrábějí s kapacitou 175 až 1650 litrů.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down