06.11.2005 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinky z Agritechniky

O některých novinkách, které budou fyzicky k vidění na letošní Agritechnice jsme na stránkách našeho listu již informovali. Nyní se můžete seznámit s dalšími produkty světových výrobců zemědělské techniky, jež si na vlastní oči lze prohlédnout na výstavišti v Hannoveru.

Pásový shrnovač Kuhn
Převratnou novinkou v oblasti shrnování píce na řádek je bezesporu pásový shrnovač z produkce společnosti Kuhn. Návěsný stroj se skládá z robustního rámu s jednonápravovým řiditelným podvozkem umístěným v zadní části. Na něm je ve třech částech z důvodu transportu s přepravní šířkou 2,6 m zavěšen vlastní shrnovač, který se neskládá z tradičních rotorů, nýbrž ze sběrače s pružnými prsty (takového, jaký známe z řezaček či senážních vozů) a příčného pásového dopravníku (takového, jaký se používá jako shazovací u žacích strojů). Již z tohoto stručného popisu jsou zřejmé výhody stroje proti shrnovačům klasické koncepce. Tím je především velice šetrné zacházení s pící a z toho vyplývající neodrolení jemných částí rostlin, které se tak dostanou z pole až do žlabu. Stroj byl představen o záběru devět metrů a může odkládat řádek vpravo i vlevo, takže je pro výkonné řezačky, lisy nebo senážní vozy možné shrnout píci z více než 18 m.
Mimoto se Kuhn pochlubí zlepšením doposud vyráběných strojů pro sklizeň píce, představen bude také nový postřikovač, inovovaný krmný vůz či secí stroj.

V pícninách i zpracování půdy
Rakouská společnost Pöttinger investuje v posledních letech nemalé prostředky do vývoje nových a inovace vyráběných strojů. Pro tuto činnost také již od loňského roku funguje nové testační pracoviště přímo v mateřském závodu v Grieskirchenu. I to má zásluhu na rozšíření ISO Bus ovládání pomocí vlastního panelu nebo ovládacích panelů dodávaných výrobci jednotlivých značek traktorů.
Nový závěs čelní rotační žací lišty Nova Cat pod názvem α – motion mohli vidět již návštěvníci výstavy Země živitelka. Zásadní změnou oproti dřívějšímu řešení je to, že původní závěs kopíroval terén spolu s čelními rameny traktoru, tzn. spolu s žacím strojem se pohyboval také závěs a ramena, tj. určitá hmotnost navíc. Nový závěs je nyní včetně ramen zafixován a čelní žací stroj se pohybuje na paralelogramu nadlehčován vinutými pružinami. Pro zvedání slouží vlastní hydraulický válec.
Traktor s trojkombinací žacích lišt bylo do současnosti možné vidět pouze s lištami Nova Cat. Na výstavě v Hannoveru se však návštěvníci budou moci seznámit s trojkombinací žacích lišt, kdy jsou zadní stroje tvořeny stroji NovaDisc, tj. lišt vzadu s bočním jednodušším zavěšením. Přední lišta je klasicky typu Nova Cat. Podle záběru zadních lišt pak budou možné dvě varianty záběru. Typ NovaDisc 730 má pracovní záběr 7,24 m; typ NovaDisc 900 pak zvládne jedním přejezdem 8,92 m.
Rozšířený sortiment nejen senážních vozů již čeští zemědělci jistě zaznamenali, na Agritechnice bude k vidění ucelená řada. Kromě rozšíření výrobních typů a kubatur bude možné nově na největší modely instalovat tridemový podvozek.
Pöttinger neopomněl ani půdozpracující stroje. Radličkový podmítač Synkro či talířový podmítač Terradisc je nově možné vybavovat jedním ze čtyř válců. Také pluhy Servo 45 získají nový robustnější čep otoče.

Nové modelové řady
Nové typy teleskopických manipulátorů TurboFarmer i Multifarmer předvede společnost Merlo. Nové řady těchto strojů s novou kabinou byly k vidění již v České republice. Zásadní novinkou, kterou Merlo připravilo pro Agritechniku je možnost používat pro provoz této techniky v standardně dodávaných motorech Deutz bionaftu.
Nově si také zákazníci budou moci sami nakonfigurovat svůj stroj, tzn. budou si moci vybrat výkon motoru, který jim vyhovuje a k tomu zvolit délku ramene podle potřeby.

Zlepšení ve všech produktových řadách
Společnost Claas teprve nedávno představila nové traktory Claas Ares řady 500 a 600. I přesto si na Agritechniku nechala v záloze hned mnoho novinek, které budou bezesporu lákat návštěvníky do výstavní expozice. První z nich je hned dílčí vylepšení zmíněné řady traktorů, kterou lze vybavit čelním závažím uloženém na hydraulicky ovládaném rameni. Při transportu nebo nižší potřebě dotížení nápravy je závaží zvedlé do oblasti těsně před zaoblenou část kapoty. Při nutnosti vyššího dotížení nápravy je pak možné závaží vyklonit vpřed a prostými fyzikálními zákonitostmi pak dojde k zvýšení přítlačné síly.
Velice praktickým a českými podniky pravděpodobně využívaným zařízením je snímač kamenů, který bude možné instalovat na sklízecí řezačky Jaguar. Zařízení pracuje obdobně, jako detektor kovů, tzn. zastaví vkládací válce. Principem činnosti je prudké zvětšení mezery mezi válci při průchodu kamene.
Krabí chod do vínku obdržel systémový nosič Claas Xerion, což má zásadní vliv na rovnoměrnost utužování pozemku přejezdem. S tím samozřejmě souvisí natáčecí tříbodový závěs, který je nezbytným doplňkem stroje vybaveného krabím chodem.
Senážní vůz Quantum 6800 je osazen novým vkládacím a řezacím ústrojím s 40 samostatně jištěnými noži a teoretickou délkou řezanky 38 mm. Dle DIN pojme 37, s frézovacími válci pak 34,5 m3 píce.
Zajímavé umístění čelních kopírovacích koleček se nově dostalo obraceči Volto 1320 T. Stroj je vybaven transportním podvozkem se zdvihatelnou nápravou a zavěšuje se do spodních ramen hydrauliky. Při práci je pak celý rám odložen na kopírovací kolečka. S obracečem tak povrch kopíruje i rám.
Na závěr představení novinek zbyl Lexion 600. Ten se mimo mnoha navýšení v oblasti výkonnosti chlubí variabilní velikostí zásobníku zrna, kterou lze otevřít podle potřeby. Vlastní otevírání připomíná rozvíjení květu. Jako další je nutné zmínit nový koncept systému rozmetání slámy a plev. Usměrňovací plechy jsou přímo součástí dvou rozmetacích kotoučů a pravidelně zakrývají a odkrývají část kotouče a tím usměrňují výpad hmoty z kotouče. Systém je možné korigovat vůči větru. Pro maximální produktivitu slouží zařízení Cruise pilot. To reguluje pojezdovou rychlost podle zatížení – množství procházející hmoty mlátičkou.

Minimalizace zpracování
Společnost Horsch je dobře známá produkcí strojů pro půdoochranné a minimalizační zpracování půdy. Na Agritechniku přichází s novinkou s názvem Focus CS jejíž motem je: „Proč zpracovávat plošně celý pozemek, když stačí připravit jen pás kde roste kukuřice?“ Jedná se o pásový kultivátor zpracovávající půdu v pásech v rozteči 75 cm, tj. v meziřádkové vzdálenosti kukuřice. Pracovním orgánem je radlička podobná té z secích strojů Concord, kterou je možné kypřit půdu až do hloubky 20 – 25 cm. Aby se zdvihaná zemina nedostávala mimo kypřený řádek, to zajišťují vždy dva odpružené talíře. Stroj se bude dodávat o záběru osm, devět nebo jedenáct řádků. Kypřič je možné doplnit přihnojováním granulovaným hnojivem, které je ukládáno hlouběji, než bude následně seto osivo. K dispozici je zásobník na 7000 litrů.
Změny najdeme také na radličkovém secím stroji Sprinter ST. Stroj se samozřejmě možné vybavit přihnojováním pod patu, je jen na zákazníkovi, zda preferuje pevné nebo kapalné hnojivo. Stroj je nově osazen předním pneumatikovým pěchem. Také radlice jistí nový systém Multi Grip.
Mimoto se návštěvníci agrosalonu mohou pokochat pohledem na osmnáctimetrový secí stroj, který dosáhl rekordního výkonu osetých a přihnojených 572 ha za 24 hodin.

Souvraťový systém
Také traktory Valtra budou od výstavy v Hannoveru vybaveny souvraťovým managementem pod názvem U-pilot usnadňujícím práci obsluze na souvrati. Systém zvládne po uložení potřebných kroků po stisku jednoho tlačítka až 30 operací. Probíhající operace jsou během práce zobrazovány na palubní desce. Prvními modely, u nichž bude tento systém instalován nesou označení T 180 a T 190. To je možné také díky zavedení datového přenosu informací ISO Bus nejen do těchto dvou typů, ale do tří modelových řad T, M a S. Systém umožňuje používat menší množství kabeláže a také je schopen autodiagnostiky poruch.
Traktory je možné již přímo z výroby objednat s instalovaným čelním nakladačem. Ten bude nyní nové generace, která má veškeré rozvody hydrauliky uschovány uvnitř rámu.
Zásadní novinkou je nástup nové řady traktorů Valtra N. Řada bude čítat šest modelů o výkonu motoru od 96 až do 152 k, první tři modely jsou k vidění již na Agritechnice, na další tři je možné se těšit příští rok.
Kromě souvraťového systému obdržely traktory řady T také nové motory Sisu se vstřikováním paliva typu Common rail.

Úspora pesticidu, ochrana přírody
Dánský výrobce postřikovačů Hardi přichází na Agritechniku také s mnoha inovacemi. Asi tou nejviditelnější je tažený postřikovač Hardi Commander 6600. Ten navazuje na typy 3200 a 4400. Stroj lze dodat s rameny Force o záběru 24 – 36 m, a také s rameny Twin Force o záběru 18 – 30 m. Kromě zvětšení nádrže lze na postřikovači nalézt řadu praktických zlepšení, např. SafeTrack – tj. zařízení pro sledování stop kol traktoru. Natáčecí čep se nenachází klasicky na oji, nýbrž až těsně před nápravou, která je samozřejmě vybavena odpružením. Nový je také přimíchávací zařízení chemikálií i některé filtry. Možný je také hydropohon čerpadla.
Postřikovací ramena nejen nového postřikovače lze nově možné vybavovat automatickým vyrovnáváním na svahu, kdy si ramena udržují rovnoměrnou vzdálenost od povrchu.
Všechny postřikovače Commander je také možné dodat v provedení Commander i. Ovládací systém Hardi Controller 6500 pak umožňuje veškeré funkce postřikovače ovládat elektronicky přímo z traktoru, případně pak pomocí ovládacího panelu na postřikovači. Příkladně je možné provést proplach stiskem jediného tlačítka. K dispozici jsou také nové držáky trysek s malým servomotorem, který umožňuje uzavření každé trysky samostatně. To má svůj význam především v tom případě, je-li postřikovač vybaven GPS systémem určeným nejen k paralelní jízdě, ale také k objíždění překážek, kdy systém automaticky vypíná trysky, které zasahují již do ošetřeného místa pozemku. Systém také dokáže vypínat potřebné trysky na linii souvratě. Po otočení soupravy pak dojde na určené linii k jejich opětovnému otevření.

Jednou pákou
Zcela odlišný koncept ovládání teleskopického ramene a směru pojezdu jedním ovládacím joystickem teleskopického manipulátoru Manitou měli možnost si vyzkoušet již také čeští zemědělci. Pro výstavu Agritechnica 2005 je to však pravděpodobně největší změna, která se brzy jistě rozšíří z MLT 735 na ostatní modely.
Mimoto jsou na výstavě k vidění i další typy teleskopických manipulátorů Manitou od těch kompaktních vhodných do nízkých a úzkých stájí a jiných stísněných prostor až po např. MLT 845 HT LSU – výkonný stroj s nosností 4,5 tuny a dosahem téměř osm metrů.
Majitelé nových teleskopických manipulátorů Manitou mohou také podle deklarace firmy použít bez obav palivo v podobě bionafty.

Pro dobrou viditelnost
Standardní výbavou sběracích senážních vozů Bergmann Shuttle se stává čelní odklápěcí nástavek bočnice, který lze ovládat manuálně či hydraulicky. Ten je při sběru píce s řádku zdvižen a uzavírá ložnou plochu. Naopak při odvozu řezanky od řezačky se nástavek sklopí, takže obsluha traktoru má dobrý přehled o množství a umístění píce na voze. I nadále se čtyři typy těchto vozů chlubí širokým vkládacím rotorem s 53 noži a teoretickou délkou řezanky 34 mm. Sběrač dosahuje šíře 2,2 m.
Expozice zahrnuje také rozmetadlo TSW, které lze dovybavit dvojicí bočních nástavků podle rozmetaného materiálu nebo používaného nakladače.

Velkoplošné rozmetadlo
Z široké škály novinek představovaných společností Amazone je nutné na prvním místě zdůraznit velkoobjemové, čili velkoplošné rozmetadlo průmyslových hnojiv ZG-B. Jedná se o návěsné rozmetadlo se zásobníkem o objemu 5500 až 8200 litrů odkud je hnojivo dávkováno na dvoukotoučové rozmetací ústrojí tak, jak jej známe z nesených typů rozmetadel Amazone, takže je zajištěno přesné rozmetání v záběru 18 – 36 metrů. Náprava rozmetadla je uzpůsobena až pro rychlost 60 km/h.
Nárůst kapacity – tentokrát nádrže, je trendem i u nového typu taženého postřikovače UX. Postřikovač lze dodat v provedení (objemu) 3200, 4200 a 5200. Nově zkonstruovaná postřikovací ramena Super-L dosahují pracovního záběru 24 až 36 m. Tahákem expozice se však zajisté stane samojízdný postřikovač SX 4000. Ten je osazen motorem o výkonu 190 koní, nádrží o objemu prozatím 4000 litrů a novými rameny Super-L. Mimoto je obdobně jako tažený UX vybaven novým moderním ovládáním.
Novinky v podobě secí kombinace s pneumatickým secím strojem a záběrem tři nebo čtyři metry či sólo pneumatický secí stroj obdobné koncepce jako na secí kombinaci, tentokrát ovšem o záběru 12 m jsou k vidění v části setí.
To vše a mnohé další přináší Agritechnica 2005.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down