16.11.2005 | 01:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

S vyšším výkonem i komfortem

Představení nových traktorů Claas Ares se uskutečnilo v polovině října v areálu jejich generálního dovozce – společnosti Agrall Bantice. I když jde o traktory na trhu nové, mohla být jejich prezentace hned spojena s malou oslavou prvního velkého úspěchu, jelikož traktor Claas Ares 697 ATZ byl u příležitosti letošního 32. ročníku mezinárodní výstavy Země živitelka oceněn Zlatým klasem.

Velice úspěšný obchodní rok společnosti Claas zhodnotil její obchodní ředitel Franz-Peter Messinger. „V novém předváděcím centru v Banticích jsem dnes podruhé a vždy je má návštěva spojena s oslavou. Úspěch nezaznamenávají v České republice ale pouze traktory, přes 40% podíl mají na českém trhu sklízecí mlátičky a na prodeji sklízecích řezaček se značka Claas podílí více než 70 procenty. Za obchodní rok jsme dosáhli obratu přes dvě miliardy euro a výrazně se na něm začaly podílet také traktory. Těch se vyrobí ve Francii více než 11 000 kusů za rok a k tomu je třeba ještě připočíst dalších 1300 do sadů a vinic.
Musím konstatovat, že se zvyšuje počet traktorů vyšších výkonových tříd, kde došlo k 26% navýšení prodeje oproti loňskému obchodnímu roku a podstatně roste prodej traktorů o výkonu nad 150 koní. Značka Claas je obchodně závislá především na exportu svých produktů a je potěšitelné, že stále vyšší roli hrají i trhy východní Evropy. Jsme rádi, že svým uživatelům můžeme nabídnout komplexní technologie včetně traktorů, a proto ocenění Zlatým klasem těší dvojnásob,“ uzavřel Franz-Peter Messinger.
Pro komfort obsluhy
Představený traktor Claas Ares 697 ATZ s maximálním výkonem 149 koní (dle normy ECE R24) a šestiválcovým turbomotorem je nejsilnějším ze sedmi vyráběných modelů této řady. Oproti dosud vyráběným typům na první pohled upoutá novým designem, jehož koncepce vychází z prvků užívaných u sklízecí techniky Claas. Základem je velice prostorná a plně odpružená kabina s vynikajícím výhledem, změn doznala střecha s integrovanými oválnými světlomety vpředu i vzadu, kapotáž dobře přístupného motoru je jednoduše odklopitelná. Úpravou prošel i design vnitřních ovládacích prvků i celého interiéru kabiny s automatickou klimatizací, větráním a topením uspořádaným do jednoho ovládacího centra.
Nejvýraznější konstrukční změnou je ale u traktorů Ares použití převodovky Hexashift, která připomíná plně automatickou převodovku, s automatikou řazení všech převodů Hexactiv. Převodovka umožňuje řazení 24 rychlostí vpřed a 24 vzad, v každé ze čtyř robotizovaných skupin lze řadit šest převodových stupňů pod zatížením. Přitom 13 převodů lze řadit v oblasti pracovní rychlosti 0 až 12 km/h. Převodovka je vybavena automatikou řazení převodů Eco a Power umožňující automatické řazení podle otáček motoru a polohy plynového pedálu. Ekonomika provozu traktoru i s ohledem na životní prostředí je zajištěna snižováním otáček motoru na 1950 n/min při dosažení rychlosti 40 km/h.
Ke komfortu a příjemnému zážitku z jízdy patří odpružení přední nápravy Proactiv s možností nastavení polohy odpružení. Rozsah odpružení 95 mm navíc rozšiřuje uchycení středu nápravy na čepu s možností výkyvu 10 stupňů. Se standardními pneumatikami a natáčecími blatníky dosahuje poloměr otáčení 4,8 m. Velice pozitivní je i poměr rozložení hmotnosti na přední a zadní nápravu (53:47).
Výkony se překrývají
Traktory Claas Ares se vyrábějí ve dvou řadách – 507 a 607. Ta první se čtyřválcovými motory začíná na výkonu 90 koní a její nejsilnější model 577 dosahuje maximálního výkonu motoru 123 koní. V modelech řady 607 jsou jako pohonné jednotky použity šestiválcové motory, přičemž nejslabší Ares 617 se svým výkonem 110 koní překrývá předešlou řadu, nejsilnější model 697 představený právě v Banticích, dosahuje jmenovitého výkonu 140 koní.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down