15.08.2005 | 12:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Den byl plný novinek i překvapení

Tiskový den uspořádala koncem června ve svém sídle v německém Alpenu společnost Lemken. Akce nebyla tentokrát pouze příležitostí k představení novinek, které bývá před hannoverským veletrhem Agritechnica již tradiční. Šlo zároveň o oslavu 225 let od založení firmy a v závěru čekalo na přítomné i jedno velké překvapení.

O tom, že továrna v Alpenu není pouze montážním, ale jednoznačně výrobním závodem, se mohli návštěvníci přesvědčit při exkurzi, kterou v dopoledních hodinách tiskový den začal. Ve výrobním závodě s ročním obratem 92 milionů euro pracuje 600 lidí ve dvou i třísměnném provozu a vlastní dceřinné společnosti má značka Lemken ve všech zemích Evropské unie a export, který tvoří 60% podíl celkové produkce, se rozvíjí již několik desítek let i do států Severní a Jižní Ameriky a v posledních letech i do Ruska či Ukrajiny.
Kontrola kvality na každém kroku
Při procházce závodem zaujme překvapivě vysoký podíl ruční práce, který ovšem není na úkor kvality. Ba právě naopak. Kontrola kvality je v Alpenu všudypřítomná a pracovníci jsou podle ní také hodnoceni. Materiál, jehož bývá zásoba 2,5 až 4000 tun, je testován již před svým naskladněním mobilní testovací stanicí a kamiony, které jej přivážejí od dvou subdodavatelů, jsou vraceny pouze výjimečně, jelikož na požadovaný vysoký standard si dodavatelé již dávno zvykli.
To je ovšem teprve první stupeň kontroly, v průběhu výroby následují ještě další tři a v laboratoři kvality jsou stroje testovány po mechanickém i tepelném zpracování i po vlastní montáži. A laserová analýza ani práce s mikroskopem nepřipouští sebemenší porušení materiálu, přičemž hlavně na tvrdost značka Lemken velice dbá.
Součástky jsou vypalovány v karuselových pecích a doba zpracování je určována požadovaným poměrem tvrdosti a pružnosti. Karuselové pece navíc vytápějí prostory areálu. Jelikož spektrum vyráběných součástek je velice široké, v Alpenu se vyrábějí všechny součástky kromě pružin, matic a šroubů, nemůže být jejich výroba automatizována a ke slovu přichází u pecí opět ruční práce. Výroba opotřebitelných dílů je však již řešena plně automatizovanou linkou, do které značka Lemken investovala tři miliony euro. Absolutní novinkou je také řezací laserová linka pracující s velkou přesností a rychlostí. Výhodou strojů Lemken je minimum svárů. Například u rámů je najdeme pouze na jejich rubu. Veškeré součástky jsou zpracovány s velkým důrazem na přesnost, která dosahuje 0,001 mm.
Finálová montáž probíhá po základním nalakování skupinovým systémem, který nahrazuje pásovou výrobu. Pracovní skupina má tři nebo čtyři členy zodpovědné za všechny pracovní kroky zaznamenané v „rodném listu“ vznikajícího stroje. Následuje finální lakování barvami bez acetonových přísad a nové stroje se obléknou v lakovací vaně o objemu 100 000 litrů do tradiční modré barvy. Velkou předností strojů Lemken je jejich výroba v mnoha možných modifikacích. K základu stroje lze dle půdních podmínek doplňovat příslušenství stavebnicovým způsobem (kupříkladu jen válců se vyrábí 30 typů), a tak reagovat na veškeré požadavky uživatelů.
Novinky pro zpracování půdy i setí
Pluhem, který v sobě skloubil přednosti neseného a poloneseného nářadí, je první z novinek značky Lemken představených v rámci tiskového dne nejdříve v moderním školicím sále a poté i na poli v praktických ukázkách. Hybridní pluh VariTansanit díky své konstrukci méně zatěžuje zadní nápravu traktoru při velmi dobrém využití přenosu tahové síly. Zároveň se pluh velice dobře zahlubuje. Předvedený obracecí sedmiradličný pluh pracoval v agregaci s traktorem o výkonu pouhých 110 koní s výrazně nižší spotřebou pohonných hmot, což je jeho velkou výhodou. Systém Optiquick s opěrným kolesem s hydraulickým nastavením pracovní hloubky je použit stejný jako u návěsných pluhů Lemken. Pluhy VariTansanit se budou vyrábět v pěti až sedmiradličném provedení a pro pracovní nasazení v kamenitých půdách budou vybaveny hydraulickým systémem jištění. S výrobou těchto pluhů se počítá od poloviny roku 2006.
Velice zajímavou novinkou pro využití v půdních podmínkách České republiky bude určitě nový diskový podmítač Heliodor vhodný pro přípravu půdy před setím po klasické orbě a podmítce především v lehčích a středně těžkých půdách. Jde o krátkou kombinaci vhodnou pro agregaci s mechanickými nebo pneumatickými secími stroji Saphir i Solitair. První pracovní sekcí stroje jsou dvě řady zubových disků o průměru 455 mm a tloušťce 5 mm, jejichž sklon zahlubování lze měnit podle půdních podmínek mechanicky nebo hydraulicky. Disky jsou upevněny na rámu jednotlivě a odpruženy. Tak je zajištěna pravidelná pracovní hloubka i jištění pracovních orgánů při případném najetí na překážku. Za disky následuje válec, jehož typ si může uživatel zvolit z velice širokého výběru. Pracovní hloubku stroje lze nastavit od 2 do 15 cm. Heliodor může pracovat buď samostatně nebo v kombinaci se secím strojem. Stroj je plánovanou novinkou nabídky pro rok 2006, kdy se začne vyrábět v pracovní šířce od 2,5 do 6 metrů v návěsné nebo polonávěsné variantě s mechanickým nebo hydraulickým skládáním.
Secí stroj Lemken Saphir 8 se prezentoval s novým elektronickým řešením převzatým z pneumatických secích strojů Solitair, kdy ostruhové kolo nahradilo kolo impulzní. Tak je zajištěna zvýšená přesnost setí. Přítlačná síla je regulována elektronickým zařízením Solitronic s jehož pomocí lze nastavovat výsevek v množství od 0,5 do 500 kilogramů na hektar, a to velice rychle. Další funkce nastavení či kontroly jsou napojeny na systém Canbus případně Isobus. Regulovatelná je i pracovní šířka výsevu. Nové secí stroje Lemken Saphir 8 se budou vyrábět v pracovních šířkách 2,5, 3 a 4 metry od jara 2006.
V agregaci s univerzálním nosičem Claas Xerion se prezentoval pneumatický secí stroj Lemken Solitair 10 s pracovní šířkou 6 metrů. Díky vysoké kapacitě zásobníku 5800 litrů jde o velice výkonný stroj. Zásobník je i přes svůj objem nízký, a tak pohodlně plnitelný z vaků teleskopickým manipulátorem. Jeho demontáž je velice jednoduchá a rychlá, proto může být univerzální nosič využit po skončení setí operativně pro jiné typy nástaveb. Technické parametry secího stroje pracujícího v kombinaci s univerzálním nosičem se nijak podstatně neliší od řešení klasického pneumatického stroje Solitair včetně řízení funkcí systémem Solitronic. Pracovní rychlost setí se pohybuje do 15 km/h a výkonnost secího stroje tak dosahuje 8 ha/h, a tím předurčuje kombinaci nosiče se secím strojem k využití ve větších podnicích či podnicích služeb.
Na závěr prezentace překvapení
Po prezentaci novinek pro rok 2006 v sortimentu strojů na zpracování půdy a setí, které ovšem nebyly představeny všechny, další se očekávají v Hannoveru na veletrhu Agritechnica, stejně jako tomu bylo před dvěma lety, si organizátoři na závěr tiskového dne připravili pro převážnou většinu zúčastněných velké překvapení.
Oficiálně od 1. července 2005 patří totiž pod křídla společnosti Lemken i německý závod na výrobu postřikovačů Jacoby. Postřikovače se prezentovaly sice v červenobílé barevné kombinaci, ale již pod značkou Lemken v tažené (s kapacitou nádrže 3500 litrů) i nesené verzi (1000 litrů).Jde o značku prozatím populární především na německém trhu, kde má svoji tradici a je velice uznávaná. Stejně jako u svého obvyklého sortimentu chce být značka Lemken soběstačná i při výrobě těchto postřikovačů a veškeré díly vyrábět sama. Lze tedy očekávat, že po vyřešení technických detailů v horizontu jednoho až dvou let může jít o novou zajímavou značku i na českém trhu.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down