11.08.2005 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Malí profesionálové

Na letošním Dnu vinohradu, který ve Velkých Bílovicích uspořádaly společnosti Agrotec Hustopeče a Habánské sklepy Velké Bílovice, si mohlo 250 vinohradníků prohlédnout speciální techniku pro sady a vinice. Základem praktických ukázek byly modré traktory New Holland s výkonem motoru 45 až 90 koní agregované s nářadím na zpracování půdy a kultivaci značky Kuhn, rosiči AKP a technikou ERO, která ve vinici nahrazuje lidskou práci. Předvedena byla i řada novinek, především samojízdný víceúčelový stroj New Holland –Braud, model VL.

„Speciálně konstruované traktory New Holland určené k profesionálnímu nasazení ve vinicích mají řadu výjimečných vlastností, které byly oceněny na mnoha mezinárodních výstavách,“ řekl přítomným ředitele divize ZT akciové společnosti Agrotec Ing. Jaroslav Musil. „Jsou vybaveny novými, vodou chlazenými motory, které splňují přísné požadavky emisní normy Euro II., převodovkami umožňujícími rozsah rychlostí od 0,6 do 40 kilometrů za hodinu, zadní i boční hydraulikou s nejvyšším hydraulickým výkonem ve své třídě a zadním vývodovým hřídelem s širokým rozsahem rychlostí. Klimatizované kabiny s uhlíkovými filtry splňují vysoké nároky na komfort obsluhy. V loňském roce byl nejlepším traktorovým speciálem v Evropě vyhodnocen model TNF-A vybavený unikátním systémem řízení přední nápravy Super Steer a automatickým systémem spínání pohonu přední nápravy i uzávěrek diferneciálu. Tato náprava a prodloužený rozvor u dalších modelů výrazně zvyšují stabilitu traktorů, zlepšují manévrovací schopnost a umožňují otáčení z řádku do řádku i na malé souvrati. Každému vinaři dnes můžeme nabídnout traktor podle jeho požadavků, zejména s ohledem na spon jeho výsadby.“
V současné době je pro vinaře a sadaře připraveno osm modelů traktorů New Holland, které se liší především svým rozměry. Pro práce v nejužších řádcích je určen model TNV-A široký jen 0,98 m. Do vinic se sponem 2 m je vhodný traktor TNN-A, jehož šířka je 1,25 m, nebo model TCE (s kabinou či bez ní) široký 1,32 m. Posledně jmenovaný typ je kompaktní traktor spojující komfort, moderní design a vysokou užitnou hodnotou. Charakteristický je pro něj velký úhel natočení předních kol 55 stupňů, zvedací kapacita zadních ramen hydrauliky 1200 kg, mechanické zapínání pohonu přední nápravy a elektrohydraulicky ovládaná uzávěrka předního i zadního diferenciálu. Na přání lze vybavit tyto traktory přední vývodovou hřídelí s otáčkami 1000 n/min, předním náhonem 4WD a plazivou rychlostí 250 m/h. Model TNF –A široký 1,42 m je určen do sadů či vinic se sponem od 2 do 3 m, dva modely TND-A a TNS-A široké 1,75 m lze využít v porostech se sponem 2,5 - 3 m. Nejširším speciálním traktorem je model TL, se svou šířkou 2,20 m je určen do vinic či sadů se sponem do 3,5 m.

Nejlepší traktorový speciál
Nejsilnější model vinařského a sadařského traktoru New Holland TN95F-A má čtyřválcový přeplňovaný motor o výkonu 68 kW (92 koní) s rezervou točivého momentu až 38 %. Traktory této řady mohou být vybaveny nejrůznější druhy převodovek. Předvedený model měl plně synchronizovanou převodovku s dvoustupňovým řazením pod zatížením, s 32 převodovými stupni vpřed a stejným počtem vzad, která umožňuje maximální rychlost 40 km/h. Traktor je vybaven elektrohydraulickým reverzem, který usnadňuje otáčení a manévrování na konci pole.
Ředitel Musil seznámil přítomné vinaře především se speciální konstrukcí přední hnané nápravy se dvěma patentovanými systémy. Jde o systém SuperSteer, kdy se natáčí nejen kola, ale i celá náprava uchycená v kulovém čepu. Tím se dosáhne úhlu natočení 76 stupňů a poloměr otáčení nepřekročí tři metry. Tyto parametry zajišťují vynikající manévrovatelnost v omezených prostorách mezi úzkými řádky, kolem vysokých rostlin a na těsných úvratích ve vinohradech. Ke standardní výbavě patří i automatický systém spínání pohonu přední nápravy. Elektronické senzory vyhodnocují poměr otáčení zadních a předních kol a v okamžiku, kdy prokluz zadních kol dosáhne hodnoty větší než pět procent, se automaticky zapíná pohon přední nápravy. Lze tak maximálně využít výkon traktoru a dosáhnout příznivé ekonomiky provozu. Design se zaoblenými tvary pak zamezuje zachytávání letorostů a poškozování porostu.“
Traktor je vybaven velmi silným hydraulickým tříbodovým systémem se zvedací silou 2800 kg, která stačí pro agregaci s jakýmkoli běžně neseným nářadím. K dispozici je šest, respektive deset rychlospojek – tři vnější okruhy vzadu s individuální regulací průtoku a dva mezinápravové okruhy hydrauliky s individuální regulací průtoku pro napájení nářadí umístěné mezi nápravami nebo čelně nesené. Vzduchové brzdy lze využít i v agregaci s přívěsem o celkové maximální hmotnosti 7,5 tuny

Česká premiéra rotačních bran
Agrotec nabízí vinařům také mnoho strojů z velice širokého sortimentu francouzské firmy Kuhn. Ať již mulčovače o záběru od 0, 9 do 2,1 m se speciálními kladivy či rotační kypřiče a rotační frézy k ošetření úhoru nebo rozmetadla vybavená zařízením pro hnojení přímo k hlavičkám, ale i drtiče révy.
Českou premiéru si ve Velkých Bílovicích odbyly masivní (550 kg těžké) rotační brány Kuhn HRB 182 s pracovním záběrem 1,8 m. Jsou určeny pro kypření půdy v nastavitelné hloubce zpracování od 2 do 20 cm, k přesnému nastavení hloubky slouží prutový válec o průměru 390 mm. Stroj se neucpává, neboť uspořádání jednotlivých prutů válce umožňuje maximální prostupnost zpracované ornice. Předvedená souprava měla nože připevněné šrouby, je však možné zvolit i rychloupínací provedení. Vstupní převodovka rotačních bran je vybavena přetěžovací spojkou pro přednastavení ke konkrétnímu energetickému prostředku, který by měl mít výkon od 35 do 80 koní.
Především do podmínek zatravněného meziřadí byl určen mulčovač Kuhn VKD 155. Jde o univerzální stroj schopný nejen drtit travní porost, popřípadě nálety, ale hodí se i k drcení letorostů révy a tenčích větví po zimním řezu až do průměru 4 cm. Hmota po nadrcení se nezamačkává do půdy, ale rychle se rozkládá na povrchu pozemku. Mulčovač je vybaven kladivy s velkou kinetickou energií umístěnými na masivním pracovním rotoru o průměru 400 mm. Vzadu se nachází opěrný válec s čisticí škrabkou, kterým se nastavuje hloubka zpracování. Stroj lze vybavit i speciálními pruty, jež zadržují drcený materiál, takže dochází k jeho důslednému rozmělnění. Pomocí hydraulického ovládání je možné mulčovač stranově vychýlit pod keře nebo stromy až o 20 cm. Počáteční příkon je 40 až 55 koní.
Silnější traktory New Holland o výkonu motoru 80 až 89 koní byly předvedeny s tunelovým osečkovačem od firmy ERO s turbonoži. U tohoto zařízení je možné objednat nadstandardní výbavu, kdy jsou všechny funkce (včetně vertikálního a horizontálního nastavení či nastavení úhlu ke sloupku) ovládány z kabiny traktoru. Stejně jako loni byl na Dnu vinohradu předveden vyvazovač letorostů ERO, který nahrazuje lidskou práci, jeho výkon se pohybuje kolem jednoho hektaru za 2,5 hodiny. Od stejného výrobce budily velkou pozornost i ometač kmínků stejně jako odsávač listů, který zabezpečuje tolik potřebné provzdušnění řádků a oslunění hroznů.

Velký výběr rosičů
K chemické ochraně při aplikace drahých pesticidů byly předvedeny rosiče brněnského výrobce AKP. Pro vinaře je připraven široký sortimet těchto strojů, lze volit nesené či tažené, s axiální či radiálním ventilátorem, stejně jako různé objemy polyetylenových nádrží (300 až 2000 l) a aplikačních koncovek. Rosiče jsou vesměs vybaveny protiodkapovým ventilem, hlavní nádrží na postřikovou jíchu, nádrží na čistou vodu k proplachu čerpadla a trysek po skončení práce a v neposlední řadě i nádrží na čistou vodu k mytí rukou.
Největší zájem mezi vinaři vzbudil pneumatický rosič Maxi Pneus 1650 určený především k aplikaci fungicidů. Pneumatické rosiče mají mnohem menší úlet než klasické axiální rosiče. Předvedený model vybavený turbinou poháněnou dvoustupňovou převodovkou a deflektory pro cílenou aplikaci je velmi vhodný i do mladých výsadeb, neboť lze v horní i spodní sekci nastavovat jednotlivé hubice. Každá z nich má samostatný okruh, který lze uzavřít (snížení dávek, úspora chemického prostředku). Rosič má třístupňovou filtraci (síto pro hrubé nečistoty, sací filtr, tlakové filtry pro jednotlivé sekce) a může být vybaven jak mechanickým, tak elektrickým ovládáním s monitorem (dodržení přesné dávky). Na jeden hektar lze dávkovat až 600 l postřikové jíchy. Pneumatické rosiče jsou méně energeticky náročné na tažný prostředek, neboť u nich není směrodatný objem vzduchu, ale jeho rychlost, která umožňuje aplikaci postřikové jíchy i při silnějším větru s minimálním úletem. Rosič je řízen elektronicky prostřednictvím počítače, který jednak reguluje dávku v závislosti na pojezdové rychlosti, jednak eviduje veškeré údaje až o dvanácti parcelách. Při případném kontaktu se sloupkem jsou ramena mechanicky jištěna.

(Informace o samojízdném víceúčelovém stroji New Holland –Braud, model VL přineseme v příštím čísle týdeníku Zemědělec.)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down