07.08.2005 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rychlost a obratnost pro Pyšel

DVP Pyšel hospodaří na 800 ha půdy. Většinu produkce rostlinné výroby spotřebuje 800 kusů skotu ustájených ve stelivovém provozu. Taková struktura zemědělského podniku klade velké nároky na manipulaci s rozličným materiálem. Proto se v Pyšelu rozhodli vyměnit staré nakladače za moderní, rychlejší a spolehlivější teleskopický nakladač.

Stanislav Dvořák, syn majitele firmy, nám při naší návštěvě prozradil, že hledají velice rychlý a obratný manipulátor. Pro práce, jaké bude v podniku vykonávat, nepotřebuje dosahovat příliš velké zvedací síly a ani výška zdvihu není tím nejdůležitějším parametrem. Pro manipulátor, který bude nakládat a nahrnovat hnůj, slámu, svážet a nakládat hranolovité balíky na poli, je mnohem důležitější jeho obratnost a rychlost.
Právě takový manipulátor přivezla do Pyšelu ukázat firma Moreau Agri Vysočina, s. r. o. Protože se jedná o zcela nový model teleskopického nakladače Manitou s označením MLT 735 120 LSU, přijeli jsme se na ukázku a nový stroj podívat také.
I když jde o zcela nový stroj, skládá se z již osvědčených částí jiných modelů. Z „většího bratra“ manipulátoru 741 převzal rám, nápravy, motor Perkins s výkonem 120 koní a hydrogenerátor Load Sensing o výkonu 150 l/min. Z menší 731 pak dostal teleskopické rameno se zdvihem 7 metrů a nosností 3,5 tun. Spojení výkonného motoru a hydrauliky s menšími pístnicemi pro sedmimetrové rameno dodává hydraulickým funkcím manipulátoru požadovanou rychlost. Francouský výrobce udává, že lze současně zvednout, vysunout rameno a zaklopit adaptér a to celé stihnout za 11 sekund.
Uložení motoru, intecooler vzduch/vzduch, přídavný chladič hydraulického oleje se samostatným čerpadlem, možnost odpružení ramene nebo ventilátor chlazení s reverzací naklápěním lopatek Clena Fix zůstávají stejné jako u modelu 741.
Na novém modelu MLT 735 120 LSU předváděném v Pyšelu jsme mohli vidět i další vylepšení manipulátorů značky Manitou. Jde o nový joystick, představený veřejnosti na výstavě Sima v Paříži. Nový joystick s označením JSM padne díky novému tvaru dobře do ruky. Jsou do něj sloučeny všechny funkce pracovní hydrauliky a také ovládání směru jízdy. Právě přesun ovládání reverzace zpod volantu do hlavice joysticku JSM je tou největší změnou.
Nový joystick není jediným vylepšením manipulátorů Manitou. Další změny doznal výparník klimatizace, který byl přesunut z bloku chladičů do prostoru za kabinu, nová je taky elektronická funkce hlídající výkon čerpadla Load Sensing při nízkých otáčkách motoru. Znamená to, že jestliže při běhu motoru na volnoběžné otáčky zapnete některou z funkcí pracovní hydrauliky, elektronika ohlídá naklopení desky hydrogenerátoru tak, aby zvýšená zátěž neudusila motor.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down