11.07.2005 | 11:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vítěz prošel soutěží bez porážky

V pořadí první a pro zúčastněné novou soutěžní disciplinou byl na Dni Zemědělce konaném v areálu westernového městečka Šiklův mlýn slalom traktorů mezi barely. Po defilé hned čtrnácti značek traktorů, které by v podání některých vydalo na samostatnou uměleckou soutěžní disciplinu, se na start postavilo 12 z nich.

Pravidla závodu byla poměrně jednoduchá. Zúčastnit se mohly klasické kolové traktory o výkonu 90 až 110 koní. Stroje byly rozděleny do třech skupin po čtyřech a v prvním kole se utkaly systémem každý s každým s tím, že do dalších vyřazovacích bojů postoupí vždy dva nejlepší. Za vítězství v rozjížďce bral ten lepší bod, poražený zůstával bez bodového ohodnocení. Za dotek s barelem hrozila soutěžícím půlbodová penalizace, těch však pozorní rozhodčí museli udělit jen málo. Horší to už bylo se správným projetím slalomové trati, kde svou roli určitě sehrála také panující nervozita. Některé jízdy tak musely být kontumovány a několikrát hrozil díky nesprávně zvolenému směru najetí do branky i přímý čelní střet soupeřících. Naštěstí k němu nedošlo, ale ani o jiné dramatické situace nebyla v průběhu závodu nouze. Málokdy bývá v běžném provozu k vidění traktor ženoucí se do ostré zatáčky po dvou kolech případně smykem, až od zadních kol podloží rodeové arény jen létalo.
Někteří jasně, jiní losem
Jako nůž máslem projel první vyřazovací skupinou pozdější celkový vítěz Pavel Novák s traktorem Case IH JXU 1100. Nenašel v ní přemožitele a s pouze půlbodovou penalizací za dotek barelu byl prvním jasným postupujícím. S jedinou porážkou se do dalšího kola poměrně jasně kvalifikoval Michal Krutiš s traktorem Claas Celtis 546. V první skupině neuspěly zástupci značek Fendt a Belarus, když ve vzájemném souboji byl lepší ten prvně jmenovaný.
Druhá skupina byla ovšem daleko dramatičtější a na postup si brousily zuby hned tři stroje se shodným počtem dvou vítězství. Bez bodu odpadl pouze čtvrtý Challenger MT 400B. Zbývající tři soutěžící museli absolvovat dodatečné rozjížďky, ale ani to nepomohlo. Traktor Massey Ferguson na chvíli zradilo řazení a tak ztratil již vcelku jasně vyhranou jízdu. Došlo tedy k patové situaci, kdy se tři soupeři porazili navzájem a každý, jelikož k žádnému dotyku barelu nedošlo, měl po jednom bodu. Nezbývalo, než jednoho ze tří stejně kvalitních závodníků vyřadit losem. Černého Petra si vytáhl řidič traktoru John Deere 5720 a soutěž pro něj tak dost smolně skončila. Z postupu se mohly radovat obsluhy traktorů Massey Ferguson 5455 a Lindner GEOtrac 93.
Obdobná situace mohla nastat i v poslední základní skupině, kde statečně bojoval Zetor 114 41 Forterra. Ten odsoudil do role poraženého nešťastný dotyk s barelem a následná půlbodová penalizace, která nahrála traktoru New Holland TL 90A, sice ve vzájemné rozjížďce pomalejšímu, ale se dvěma vítězstvími přesto postupujícímu. Dvou vítězství dosáhl také McCormick CX95 a stal se tak šestým postupujícím. V této skupině neuspěl traktor Same Silver 110, který soutěž opustil bez vítězství.
Zasloužené prvenství
Po nutném přestavění barelů, jelikož trať byla po rozjížďkách značně vyjetá, se mohlo šest postoupivších utkat ve vyřazovacích bojích systémem KO. V první rozjížďce potvrdil svoje ambice traktor Case, který porazil překvapení soutěže traktor Lindner. Druhou jízdu vyhrál Massey Ferguson na úkor zástupce značky McCormick a třetím postupujícím do finálové skupiny se stal Claas, před branami finále zůstal New Holland.
Ani ve finále nenechal Pavel Novák a Case IH JXU 1100 nikoho na pochybách a zvítězil v obou jízdách a mohl se tak po zásluze radovat ze zaslouženého prvenství. V přímém souboji o pomyslnou stříbrnou medaili tahal za kratší konec Michal Krutiš s traktorem Claas Celtis 546 nakonec celkově třetí. Druhé místo vybojoval Ondřej Bačina se strojem Massey Ferguson 5455.
Nová disciplina rozhodně nepostrádala dramatičnost a neprověřila pouze technické schopnosti strojů, ale především soutěžních jezdců. I přes velké množství vyřazovacích jízd se tisícovka diváků nenudila a nehledě na sluneční výheň vydržela v hledišti rodeové arény a bavila se do samého konce soutěže.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down