30.06.2005 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Shrnovače nastoupily po obracečích

Během Dne Zemědělce v Bernarticích se kromě ostatních strojů prakticky předvedly a následujícím strojům řádek připravily shrnovače. Diváci mohli vidět práci celkem třinácti shrnovačů, o stacionárně vystavených strojích ani nemluvě.

Po představení obracečů se divákům Dne Zemědělce v Bernarticích vždy před prací skupiny lisů, senážních vozů či řezaček představily shrnovače.
Prvním z nich byl Kuhn GA 6522 (1). Dvourotorový tažený shrnovač s bočním ukládáním řádku bez zvláštního podvozku, kdy k přepravě slouží kopírovací kola, lze využít k tvorbě jednoho většího řádku, kdy přední rotor podává hmotu zadnímu a ten tvoří řádek nebo tvořit dva menší samostatné řádky. Pracovní záběr lze nastavit variabilně hydraulicky od 3,8 do 6,3 m. Zadní rotor je k rámu uchycen kloubově v podélném i příčném směru, takže jsou oba rotory schopny dokonale kopírovat terén. Předvedený stroj disponoval dvěma koly na předním a čtyřmi koly na zadním podvozku, pro extrémně svažité pozemky lze zadní rotor vybavit šesti a přední čtyřmi koly. K traktoru je shrnovač připojen táhlem s paralelogramem do spodního závěsu. Paralelogramové táhlo zajišťuje neustálé udržování předního rotoru ve vodorovné poloze. Dále Kuhn vyrábí širokou škálu shrnovačů se stranovým či středovým odkládáním řádku v neseném či taženém provedení s mechanickým nebo hydraulickým pohonem. Největší čtyřrotorový shrnovač tvoří řádek z 15,2 m.
Druhým shrnovačem v pořadí byl v Bernarticích Lely Hibiscus 725 SA (2). Dvourotorový návěsný shrnovač se středovým odkládáním řádku má záběr 7,25 m. Na hlavní rám jsou rotory uchyceny pomocným rámem ve tvaru písmene A. Každý rotor disponuje tandemovým čtyřkolovým podvozkem a uložením vodící dráhy v olejové lázni. Firma Lely dodává shrnovače zásadně se středovým odkládáním řádku, a to z důvodu vysoké kvality shrnované hmoty, tzn. neodrolení lístků dalším rotorem atd. K dispozici jsou jednorotorové shrnovače od 3,5 do 4,5 m záběru a dvourotorové až do záběru 10,15 m.
Určitě zajímavým strojem byl shrnovač Tonnuti Dominator V 14 (3). Na rozdíl od všech ostatních rotorových strojů je tento shrnovač klasické paprskové koncepce. Stroj tvoří nosný rám rozdělený souměrně na levou a pravou část. V transportní poloze se obě části hydraulicky složí k sobě a jedou po opěrných kolech za traktorem. V poloze pracovní se rám rozloží do tvaru písmene V. Na každém rameni rámu je nezávisle pro dokonalé kopírování terénu uloženo hned sedm paprskových kol, které si předávají hmotu a tvoří středový řádek. Pro nadzvednutí píce v místě, kde bude následně shrnut řádek slouží dvě paprsková kola, která v místě hned za traktorem rozhrnou hmotu, čímž ji právě zvednou, aby ji bylo možné následně dokonale sesbírat. K dispozici jsou také stroje se stranovým odkládáním řádku.
Tuzemský výrobce Strojírny Rožmitál představil novinku ze své produkce – shrnovač SB 1352 (4) s páteřovým bezpodvozkovým rámem. Zadní rotor je k rámu uchycen tak, že umožňuje příčné i podélné kopírování terénu, čímž je umožněno dokonalé kopírování terénu také přednímu rotoru. To zajišťuje také čelní kopírovací kolečko každého z rotorů. Zvedání a spouštění z a do pracovní polohy se provádí hydraulicky, stejně jako natočení zadního rotoru, čímž ovlivníme záběr stroje nebo dokonce lze stroj přestavit na shrnování dvou samostatných řádek od každého rotoru. Pro snížení namáhání hrabic a pro kvalitnější práci disponuje zadní rotor 13 hrabicemi. Jeden řádek vzniká ze záběru 6,8 m, pokud je řádek shrnován z obou stran, zpracuje stroj šíři až 13 m. Strojírny Rožmitál vyrábí také jednorotorové shrnovače o záběru 4 a 4,4 m a dvourotorové stroje se středovým ukládáním řádku. Rotor je vždy uložen v olejové lázni.
Pro práci senážního vozu tvořil řádek dvourotorový shrnovač Claas Liner 650 Twin (5), který je podle zástupce dovozce nejprodávanějším modelem. Shrnovač je obdobné koncepce jako předchozí, takže natočením zadního rotoru umožňuje shrnovat jeden nebo dva řádky. Každý rotor byl osazen 11 rameny. Claas vyrábí také jednorotorové shrnovače nebo dvourotorové shrnovače se středovým odkládáním řádků. Rotory jsou vybaveny uzavřenou skříní s olejovou lázní.
Eurotop 651 (6) byl jedním z široké škály shrnovačů od firmy Pöttinger. Dvourotorový návěsný shrnovač s bočním odkládáním řádku disponoval řiditelným podvozkem a nezávislým uložením rotorů, které mohou kopírovat v příčném i podélném směru a také výškově. Dokonalému kopírování napomáhá čelní kopírovací kolečko každého rotoru a tandemová náprava. Každý rotor byl osazen deseti hrabicemi.
Prvním zástupcem shrnovačů Krone byl dvourotorový tažený shrnovač s páteřovým rámem bez vlastního podvozku Swadro 710/26T (7). Shrnovač je schopen tvořit jeden velký nebo dva menší řádky od každého rotoru, na kterém najdeme 13 hrabic. Na jeden přejezd dokáže stroj sklidit hmotu z šesti metrů. Standardem je čelní kopírovací kolečko a tandemový podvozek rotorů. Výhodou takovéto koncepce strojů je možnost shrnout na jeden řádek hmotu ještě z opačné strany řádku, tj. celkem z 12,5 m záběru.
Tažený dvourotorový shrnovač Pöttinger Eurotop 601 (8) nedisponuje zvláštním nosným rámem, ale samonosným rámem a transport probíhá po opěrných kolech jednotlivých rotorů. Pracovní záběr shrnovače je až 6,2 m s plynulým nastavováním a tvorbou bočního řádku. Možné je také shrnování dvou řádků od každého rotoru samostatně. Rotory jsou vybaveny deseti hrabicemi tandemovou nápravou a čelními kopírovacími kolečky. K dispozici je i shrnovač o širším záběru v tomto provedení – Eurotop 691.
Před předvedením práce řezaček a odvozních prostředků se představilo ještě pět shrnovačů. Prvním z nich byl stroj Claas Liner 3000 (9). Jedná se o čtyřrotorový shrnovač o záběru 9,9 až 12,5 m s tvorbou středového řádku a středově umístěnou transportní nápravou. Každý z rotorů je osazen 11 hrabicemi s pružnými prsty a čtyřkolovým podvozkem pro podélné i příčné kopírování. Změna záběru je možná díky teleskopickým ramenům zavěšení rotorů.
Svou práci předvedl také shrnovač Pöttinger Eurotop 1251 A (10). Také tento stroj disponuje rámem se středově umístěnou nápravou, čtyřmi rotory s 12 hrabicemi s čtyřkolovým tandemovým podvozkem a navíc ještě čelním kopírovacím kolečkem každého rotoru. Záběr stroje lze ovlivnit zasunutím nebo vysunutím teleskopického zavěšení předních rotorů od 9,9 do 12,5 m.
Swadro 1201 A (11) byl dalším shrnovačem z produkce firmy Krone předvedený na Dni Zemědělce. Stroj pracuje obdobně jako výše představené Swadro 710, tzn. tvoří stranový řádek, ovšem disponuje rámem s vzadu umístěnou řiditelnou nápravou. Zákazník tak má možnost zvolit si do vlastních podmínek stroj s rámem a podvozkem nebo bez něj. Dvourotorový stroj má záběr 6,2 m.
Naprostou novinkou byl třírotorový Krone Swadro 1010 (12). Stroj se záběrem devět metrů tvoří stranový řádek, tzn. hmotu si postupně předávají všechny tři rotory. Při menším množství hmoty je tak možné přihrnout píci k řádku také z druhé strany. Rotory jsou navěšeny na rámu s vlastní řiditelnou nápravou, která se nachází až v zadní části stroje. Všechny rotory disponují čtyřkolovým podvozkem s tandemovým uspořádáním. Přední a zadní rotor je uložen na teleskopickém rameni, díky kterému je možné regulovat šíři záběru. Stroj je určen pro shrnování hmoty před velkými výkonnými sběracími prostředky.
Posledním předvedený stroj nesl značku Niemeyer Twin 395 H (13). Tento jednorotorový nesený shrnovač se vyznačuje zajímavým zavěšením na traktor, kdy po zdvihnutí je celý stroj možné hydraulicky naklopit o 90° a snadno tak přepravovat i po stísněných cestách. Další zajímavostí je uspořádání shrabovacích prstů – ty na hrabici vytváří druhou řadu tak, jako by za každou hrabicí v odstupu asi 15 cm následovala další hrabice.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down