14.06.2005 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová generace traktorů v Měříně

Společnost Austro Diesel GmbH, která je od roku 1999 generálním dovozcem techniky Massey Ferguson do České republiky, přichází v letošním roce s novou generací traktorů. Návštěvníkům tradičního Dne Massey Ferguson v Měříně představila pět řad s výkonem motoru od 64 do 315 koní v agregaci s technikou ke zpracování půdy, setí a sklizni pícnin z produkce společnosti Kverneland Group. Společnou pro nové řady je číslovka 400.

Austro Disel GmbH se podle Radima Vlčka, obchodního ředitele pro Českou republiku, stává silným a významným partnerem zemědělců, ať již jde o prodej špičkových strojů, včasnost dodávek náhradních dílů, rychlost a kvalitu servisu či výhodné financování. A to jak pro starší modely, tak i nové řady 3400, 5400, 6400, 7400 a 8400.

Tři druhy převodovek
Nové typy traktorů střední a vyšší výkonové třídy jsou vybaveny převodovkou Dynashift se čtyřmi stupni řazenými pod zatížením, která se vyznačuje vysokou mechanickou účinností a spolehlivostí, nebo zcela novou převodovkou Dyna 6 se šesti stupni řazenými pod zatížením či plynulou převodovkou Dyna VT.
„U traktorů Myssey Ferguson s výkonem motoru od 100 do 200 koní mohou zemědělci volit ze tří druhů převodovek,“ řekl přítomným Radim Vlčko. „Jednak si uživatel může vybrat klasickou převodovku Dynaschift s řazením 32 stupňů vpřed a 32 stupňů vzad a jednak plynulou převodovku Dyna VT, která se nachází u modelů 7400. Od letošního roku je u traktorů střední výkonové řady 6400 k dispozici i elektrohydraulicky řazená převodovka Dyna 6, která umožňuje řadit šest stupňů pod zatížením pro čtyři základní rozsahy. Obsluha má tedy k dispozici 24 pojezdových rychlostí vpřed a stejný počet vzad.“

Vlajková loď MF
Vlajkovou lodí traktorů Massey Ferguson je model 8480 s maximálním výkonem motoru 315 koní. V robustních traktorech MF řady 8400 se kombinuje nejpokrokovější technologie s maximálním výkonem elektronicky řízeného motoru Sisu, stroje s minimálním výkonem motoru 235 koní jsou určeny pro nejtěžší pracovní operace. V loňském roce upustil Massey Ferguson u traktorů s výkonem motoru nad 200 koní od převodovky Powerschift a plně ji nahradil plynulou převodovkou Dyna VT. V porovnání s modelem MF 8170 starším o generaci, který stál při představování hned za ním, byl zřejmý i vývoj celkového vzhledu, včetně interiéru. Obsluha s určitostí ocení počítačový systém Datatronic III, elektronické rozvaděče (SMS), dvojstupňové odpružení kabiny - Dual Stage, komfortně odhlučněnou kabina (71 dB) s klimatizací a vývodovou hřídel 540/540E/1000 n/min. Volba režimů podle otáček motoru a automatické řazení hlavních převodů snižuje spotřebu pohonných hmot. Podle zkušeností akciové společnosti Agro Měřín dosahují traktory s převodovkou Dyna VT proti strojům s převodovkou Powershift úsporu až tři litry nafty na hektar.
Traktor MF 8480 se předvedl při práci s hydraulicky sklopným radličkovým podmítačem Kverneland CLC o záběru 4,3 m. Tento kombinovaný stroj se skládá ze dvou řad radliček s pluhovými dláty, jištěnými listovou pružinou nebo střižným šroubem, a dvou řad ozubených disků. Podmítač lze využívat i samostatně bez diskové sekce jako podrývak až do hloubky 40 cm, která se nastavuje na předních kolech. S již zmíněným starším traktorem byl agregován stroj na mělčí podmítku a přípravu půdy k setí Kverneland Polytiller. Za třemi řadami naklepávacích radliček jištěných vinutou pružinou je zavlačovací rám a za ním dvojitý hřebový válec, který velice dobře drobí půdu. Stroj je vhodný do půdoochranných technologií.

Druhá nejsilnější řada 7400
„Stejně jako modely řady 8400 představují i tyto traktory kombinaci nejpokrokovější technologie v oblasti plynulých pohonů pojezdu s osvědčeným intuitivním, jednoduchým a ergonomickým ovládáním,“ tvrdí R. Vlčko. Hlavním znakem řady 7400 je plynulá převodovka Dyna VT s dvěma pásmy řazení, polní od 0 do 28 km/h a silniční od 0 do 40 km/h. Stroje mohou jet i rychlostí 50 km/h. Traktory s motory Perkins nebo Sisu o výkonu 128 až 194 koní jsou standardně vybaveny počítačovým systém Datatronic II, systémem Load Sensing 110l/min, odpruženou přední nápravou Quad Link, dvojstupňovým odpružením kabiny Dual Stage, komfortní odhlučněnou kabinou s klimatizací a vývodovým hřídelem s 540/540E/1000 n/min.
Nejsilnějším traktorem řady 7400, která má šest modelů, je typ MF 7495 Dyna VT. V Měříně byl připojen k pětiradličnému otočnému pluhu Kverneland ED 85 v provedení 4 + 1, včetně půdního pěchu Packomat. Pluh má mechanickou změnu záběru od 30 do 45 cm na každou radlici po pěti centimetrech, je vybaven pěti páry zahrnovacích límců, ozubeným kotoučovým krojidlem a standardním kolem. Odhrnovací desky č. 28 (pološroubovice) jsou speciálně zkonstruované pro traktory s pneumatikami až do šířky 710 mm. Půdní pěch má záběr 2,5 m, a otáčí se přes čep, který je patentem firmy Kverneland Group.

Horká novinka roku 2005
Absolutní novinkou Dne Massey Ferguson v Měříně byl model 6480 se zcela novou převodovkou Dyna 6. Řada 6400 s celkem dvanácti univerzálními modely nabízí větší výkon, více komfortu, snadnější ovládání a ještě lepší vybavení než původní řada 6200. Traktory jsou vybaveny převodovkou Dynaschift Plus s 32/32 převodovými stupni, nebo převodovkou Dyna 6. Systém AutoDrive umožňuje řidiči nastavit otáčky motoru, při nichž systém automaticky přeřadí nahoru nebo dolů v závislosti na zatížení a otáčkách motoru. Nižší výkonové modely mají čtyřválcové motory Perkins, vyšší pak motory Sisu Valmet, jejich výkon je 90 až 230 koní. Ke standardní výbavě patří zvýšení výkonu Power Boost, odpružená přední náprava Quad Link a dvojstupňové odpružení kabiny Dual Stage Traktory 6480 a 7480 jsou až na převodovku totožné.
Nový model byl agregován s multifunkčním secím strojem Accord MSC, který je vhodný nejen k setí do klasicky zpracování půdy, ale i pro setí do podmítky či strniště. Secí kombinace je rozdělena na moduly, podle přání uživatelů může být vpředu vybavena kolovým pěchem se čtyřmi nebo osmi koly.
První modul tvoří talířové brány, které rozrušují půdu. Hloubka zpracování se reguluje hydraulicky, přičemž přední sekce talířů může být nastavena nezávisle na zadní sekci. Za talířovými branami následuje kolový pěch, jehož úkolem je vytvořit vyrovnané seťové lůžko. Třetí modul tvoří secí botky CX Mulch upevněné ve dvou řadách za sebou a automaticky jištěné listovou pružinou. Nová výsevní botka disponuje konstantním přítlakem na půdu 160 kg, což zajišťuje stálou hloubku setí i při vysoké rychlosti až 18 km/h. Na přání lze dodat speciální botky s přihnojováním. Celou operaci setí zakončují zavlačovače S, za příplatek je možné kombinaci vybavit nezávislými zatlačovacími koly, která zajišťují lepší kontakt osiva s půdou. Secí kombinace MSC se zásobníkem na osivo o objemu 3700 litrů se vyrábějí v záběru tři nebo čtyři metry a se 24 nebo 32 výsevními botkami. Jejich maximální plošný výkon se pohybuje na hranici pět hektarů za hodinu.

Traktory šité na míru
V Měříně byly poprvé k vidění i traktory řady 5400 s výkonem motorů Perkins od 75 do 120 koní. Jde o robustní, univerzální techniku s jednoduchou obsluhou, nákladově výhodnou údržbou, vysokým jízdním komfortem, flexibilní specifikací a dlouhou životností. Traktory jsou vybaveny převodovkami Speedshift 16/16. Návštěvníci se zajímali především o model 5455 s výkonem motoru 95 koní, který může mít rovnou nebo šikmou kapotu, případně i prosklenou střechu. Vhodný je především do kombinace s čelními nakládači, krmnými vozy či postřikovači.
Poslední řada nové generace traktorů má označení 3400, se svou šířkou od 1,00 do 1,25 m nacházejí stroje uplatnění především v sadech a vinicích. Jsou vybaveny motory s výkonem od 64 do 98 koní a převodovkou od 16/8 až po 45/45 s provedením Tripleshift. Tyto malé traktory jsou koncipovány tak, aby si každý kupující mohl individuálně „ušít na míru“ svůj traktor až do nejmenšího detailu.
Se střední a nižší výkonovou třídou traktorů byly agregovány především stroje na sklizeň pícnin. Novinkou letošního roku je žací stroj Taarup 3128 s hydropneumatickým kopírováním terénu, vyrábí se v záběru od 2,4 do 3,20 m. Má robustnější rám, a proto je vhodný do těžších podmínek. Je vybaven středovým zavěšením žacího ústrojí, vinutou pružinou s nastavitelným přítlakem, prstovým kondicionérem (z plastu) s nastavitelnou intenzitou mačkání a zařízením pro rozprostření hmoty. Stroj je vhodný do kombinace s čelní žací lištou, požadovaný příkon traktoru je minimálně 100 koní. Druhou předvedenou kombinaci tvořil čelně nesený bubnový žací stroj Vicon CMP 3001 a v zadu nesený model CMP 2901 TK, oba s prstovým kondicionérem. Nechyběly ani obraceče píce Fanex 763 s pracovním záběrem 7,6 m s hydropneumatickým tlumením rázů a shrnovač Andex 653 s pracovním záběrem 6,3 m s boční tvorbou řádků.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down