06.06.2005 | 07:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zaměřují se na menší podnikatele

Již třináct let spolupracuje firma Prodag Zlín, s. r. o., v oblasti zemědělské techniky se slovinskými partnery. Ojedinělou příležitostí k předvedení jejich strojového parku byl Den slovinské zemědělské techniky, který se uskutečnil v první dekádě května v provozních prostorách společnosti ve Fryštáku u Zlína.

Na výjimečné prezentaci slovinské zemědělské techniky v České republice se podílelo celkem jedenáct tamních firem. Jmenovitě jdejde o firmy Agromehanika Kranj, Ino Brežice, Sip Šempeter, Fužinar Batuje, Bori, Zupan, Roto, Limb, Agromex, Vega produkt a Altrid Liv. Seznam zahrnuje jak představitele výrobců malé zemědělské techniky, tak i giganty na trhu.„S některými jsme v kontaktu již od doby svého vzniku, například s Agromehanikou Kranj nebo firmou Ino Brežice,“ pochvaluje si dlouhodobou spolupráci Jan Hluchý, vedoucí prodeje firmy Prodag Zlín, s. r. o.

Způsob financování strojů
„Pokud jde o financování nákupu strojů, dříve jsme využívali služeb leasingových společností, jež nabízely především splátkový systém prodeje. Zákazník se stal ihned vlastníkem kupovaného stroje na základě kupní smlouvy s tím, že cenu hradil ve splátkách. Dnes, kdy je naše firma zaměřena spíše na malé a středně velké zemědělce, byl velký problém tímto způsobem některé stroje převážně s vyšší pořizovací cenou financovat,“ uvedl J. Hluchý a dodal, že i proto zhruba rok spolupracují s leasingovou společností ČSOB Leasing, a. s.
„Snažíme se u dodavatelů techniky prosadit hlavně díky své operativnosti,“ zdůraznil obchodní zástupce pro stroje a zařízení Aleš Macek z ČSOB Leasing. Připomněl, že zákazník může vedle splátkového prodeje využít i finančního leasingu. Ten je založen na pronájmu a následné koupi zemědělské techniky. Na rozdíl od splátkového prodeje není tak nájemce při finančním leasingu v době leasingových splátek vlastníkem předmětu. Leasingová společnost kupuje předmět leasingu na základě jeho požadavku a výběru do svého vlastnictví. „V současné době je tlak ze strany zákazníků tak velký, že už i ostatní leasingové společnosti začaly podobně jako naše firma financovat malé stroje, dodal A. Macek.

Nesené postřikovače
„Před třemi lety jsme zahájili výrobu nesených postřikovačů a dnes patříme v tomto sortimentu k významným výrobcům v ČR,“ říká jménem firmy Hluchý. Loni firma Prodag zahájila výrobu postřikovačů i pro střední zemědělce. Jsou založeny už na systému plovoucích ramen (MRX) a kompletním proplachovacím systému nádrží, což splňuje nejpřísnější normy EU. Záběr ramen je 12, 15 a 18 metrů. Novinky - postřikovače typové řady PZLS 800 a PZLS 1000, které mohli návštěvníci ve Fryštáku také shlédnout, jsou už tímto systémem ramen vybaveny a mají patnáctimetrový záběr.
Dalším významně rozvíjejícím se odvětvím v oblasti postřikovačů jsou speciály, které se dobře uplatňují v komunálním sektoru, na železnicích a golfových hřištích.Všechny postřikovače lze vybavit dálkovým ovládáním, automatickou regulací, palubním PC, nízkoúletovými tryskami, sací hadicí s košem pro vlastní načerpání vody, bubny s hadicí a různými typy pistolí pro lokální postřik, přimíchávacím zařízením, ventilem pro vymývání obalů a rychlozávěsem “A“ k malotraktorům.

Dvourotorový shrnovač píce
Další novinkou v představeném sortimentu je shrnovač píce Star 600 s pracovním záběrem šest metrů, hybným typem tříbodového závěsu a tandemovým typem nápravy. Výkonem i typem provedení je určen k profesionálnímu využití.

Nový mulčovač
Poslední prezentovanou novinkou je mulčovač typu MK 190, který vedle zemědělské oblasti nachází uplatnění i v komunální sféře. Je to jeden z mála mulčovačů na trhu, který umí provést výkyv od + 90 až do – 65°. „Firmy vyrábějící zemědělskou techniku, jako Ino Brežice či SIP Šempeter jsou pro nás zajímavé i z pohledu budoucího rozvoje našeho regionu, kdy se vzhledem k nadmořské výšce i vysokému stupni zornění uvažuje o větším uvádění půdy do klidu,“ upřesnil Hluchý. Navíc existují na tyto stroje dotace, které zemědělci začínají více využívat.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down