16.03.2005 | 01:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výstavní dny firmy Some

Výstavní a prodejní dny firmy Some Jindřichův Hradec můžeme považovat za tradiční, protože letos se konaly již po sedmé. Zástupci firmy Some, ing. Oldřichu Šuhájkovi jsme při této příležitosti položili několik otázek ohledně výstavních dnů, firmy, sortimentu strojů, novinek a nezdráhal se nám odpovědět ani na to jak úspěšná byla tato firma v prodejích techniky za loňský rok.

Letošní Dny Some jsou již sedmým ročníkem. Je velký rozdíl mezi prezentační akcí před sedmi lety a tou letošní?

Určitě ano. Před sedmi lety jsme začínali ve skromných podmínkách, sice již v tomto areálu, ale ten nebyl ještě zdaleka dokončen. Prezentovaly se jak automobily Peugeot, tak malý průřez zemědělskou technikou, zejména značek Same a Pottinger. Letos je již předváděcí plocha zapevněná a máme vystaveno okolo 70 strojů a samozřejmě, že jsme za těch sedm let i rozšířili sortiment techniky, zejména v komunální sféře.
Letos se nám také prvně podařilo soustředit větší množství strojů určených pro lesní práce, kdy předvádíme i energetický nosič Dopstadt Grizzly a výkonem 320 koní, učený zejména pro lesní frézy k likvidaci klestu a náletových dřevin. Pracovní záběr frézy může být až2,5 metry. Mimoto lze tento nosič agregovat i se štěpkovačem pro zpracování klestu a jeho úpravu pro topné účely. Tyto stroje budeme dodávat na Slovensko, kde budou agregovány právě se štěpkovači pro výrobu dřevní hmoty v takovém stavu, který dovoluje bezproblémové spalování.
Ostatní předvedený sortiment jsme se snažili uspořádat tak aby prezentoval dobře záběr naší firmy. Mimo traktorů Same a techniky pro zpracování půdy a sklizeň pícnin Pottinger, vystavujeme i mulčovače a rosiče Agrimaster, techniku pro zpracování půdy slovenského výrobce Josk a samozřejmě štěpkovače Pezzolato, či komunální malotraktory BCS.

Každá výstava musí obsahovat nějaké novinky. Jaké jste připravili letos?

Když začnu traktory Same je novinek poměrně dost. V průběhu posledních dvou let proběhly významné změny v sortimentu výrobního závodu Same Deutz-Farhr Group. Traktory dostaly nové motory. Jedná se o tří až šestiválce. Všechny jsou již kapalinou chlazené. Důvod je prostý a jsou jím emise oxidů dusíku, které u olejem chlazených a vzduchem dochlazovaných motorů nebylo možné snížit na současnou platnou normu, kterou je Euro II. Nové motory jsou v provozu asi rok, zatím ke spokojenosti uživatelů.
Když začnu s novinkami u nejnižší výkonové třídy musím zmínit inovovaný viniční traktor Dorado S (50 až 100 k), který nabízíme zejména v modelech s výkonem 75 a 95 k, které podle našeho názoru nejlépe vyhovují tuzemským podmínkám a používaným agregovaným strojům v sadech a vinicích. Inovace je i u řady Explorer, která nyní nese přídavek News. Jde o traktor, který používá koncepci převodového ústrojí a pojezdu z vyšší řady Silver a je vybavený novou kabinou. Traktor má také nový design a podle našeho názoru splňuje nároky, které jsou jinak běžné ve vyšší výkonové třídě (hmotnost 4 tuny, hydraulika s nosností 6,2 tuny atd.).
Zajímavým a také prodávaným modelem je Same Silver 110. Jedná se o traktor osazený nejsilnějším čtyřválcem značky Same, který má hmotnost 4,5 tuny, zadní TBZ je z modelu s výkonem 130 k. Traktory Same Silver 110 jsou v provozu asi půl roku, zatím bez zásadních problémů a jedná se o univerzální pomocníky jak do živočišné výroby tak pro sklizeň pícnin, dopravu i polní práce. Samozřejmě vše v podmínkách kde dostačuje jejich výkon 115 k.
Novinkou uvedenou již v loňském roce je řada Iron s výkonem 130 až 165 koní. Na podzim roku 2004 byly představeny dva nové traktory Iron 150.7, 165.7. Jde o koncernový produkt vyráběný Lauingenu, takže samozřejmě osazený motory Deutz se zdvihovým objemem 7,2 l, a převodovkou ZF. Také konstrukce těchto traktorů je robustní a uživatelé je hodnotí velmi příznivě.
Již v loňském roce byla představena také vyšší řada traktorů Same Iron s modely 175 až 200, které mají navyšování výkonu a jejich pozitivem je na příznivá pořizovací cena.
Vrcholem nabídky jsou traktory Diamond nově předvedené v loňském roce. Tyto traktory mají zejména výborné tahové vlastnosti, mají automatiku řazení stupňů pod zatížením, elektronicky ovládané vnější okruhy hydrauliky, ve standardu odpruženou přední nápravu a kabinu, turbospojku pro plynulý přenos točivého momentu a hlavně nám vstupuje do tohoto modelu nový moderní prvek a to je centrální počítač s paměťovými funkcemi – sekvenční řazení.
Ale abych nehovořil jen o traktorech. zajímavou novinkou jsou například mulčovače a rosiče Agrimaster. Novinkou je i rosič od firmy Cafini, který má možnost regulace dávky postřiku v závislosti na pojezdové rychlosti. Jsou zde i nové stroje pro sklizeň pícnin Pottinger, například lis s variabilní komorou, nový dvourotorový shrnovač. V komunální sféře pak stojí za zmínku nový bubnový štěpkovač a další technika pro zpracování a energetické využití dřevin.
Novinkou v sortimentu jsou čelní traktorové nakladače Sigma, kterých máme zatím v provozu 10 kusů.

Jak úspěšný byl pro vás rok 2004?

Když se ohlédnu zpátky tak zhruba od poloviny roku 2003 do poloviny roku 2004 se projevil značný útlum prodeje. O to lepší výsledky jsme zaznamenali ve druhé polovině roku 2004, zejména v jeho závěrečné čtvrtině. Takže výsledky v roce 2004 byly zatím historicky nejlepší. A to nejen v sortimentu zemědělských strojů ale i v naší divizi prodávající automobily Peugeot. A jsem rád, že slibně začíná i rok 2005, čemuž nahrávají i operační programy či finance z PGRLF.

Jak jste se v prodejích umístili mezi traktory?

Stejně jako v roce 2004, když vezmeme zahraniční značky tak nám patří čtvrtá příčka, přičemž objem i sortiment prodaných traktorů byl obdobný jako v roce 2003. To považuji za dobrý výsledek, protože konkurence se v posledních letech zvýšila a objevily se nové značky, které předtím na tuzemském trhu nepůsobily. Díky tomu se také všem významným dovozcům snížil jejich procentický podíl na tuzemském trhu.

Jaká je současná situace v prodeji sklízecích mlátiček Deutz-Fahr?

V současnosti máme objednáno několik nových strojů, přičemž nezastírám, že situace ve výrobním závodě se bude ještě vyvíjet tak aby byl schopen lépe uspokojovat požadavky odběratelů, předpokládám, že od druhé poloviny tohoto roku. Mimo nových mlátiček jsme schopni nabídnout i použité stroje ze sousedního Německa. Jde zejména o modely Topliner 4065 až 4090 s najetými motohodinami většinou do hodnoty 1000 - 2000. U těchto kombajnů se v blízkých letech nadají předpokládat žádné významné náklady na opravy, takže by uživatelům měly dobře sloužit.

Jak se u nás osvědčily kompaktory Josk?

Velmi dobře. jde o kvalitní a cenově příznivé stroje, na něž výrobce dává tříletou garanci. Je několik podniků, kde tento způsob pasivních strojů pro přípravu půdy před setím používají a jsou s ním spokojeni. Za kompaktor je přitom na tříbodový závěs možné zavěsit secí stroj a jedním přejezdem tak připravit půdu a zasít.

Na závěr tradiční otázka. Co pro zákazníky chystáte do budoucna?

V letošním roce bychom chtěli sortiment techniky rozšířit o manipulátory Terex, pro něž již máme potenciální zákazníky. Jak se na našem trhu uchytíme si netroufám odhadovat, protože konkurence v tomto sektoru je zde nad jiné vysoká.

děkuji za rozhovor

Luboš Stehno

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down