07.03.2005 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výkonnější, rychlejší, spolehlivější

Tak by se daly shrnout základní požadavky na technické parametry aplikační techniky. Její význam totiž v podmínkách stále intenzivnějšího hospodaření roste a bez likvidace škodlivých organizmů není zachování zdraví pěstovaných plodin vůbec myslitelné. Stále větší důraz je zároveň kladen i na ekologické aspekty při aplikaci chemických přípravků a ochranu přírody především s ohledem na zdraví člověka.

Potřeba odpovídající moderní techniky je tedy neoddiskutovatelná a stále více se prosazují větší typy postřikovačů s objemnějšími nádržemi a samojízdné verze těchto strojů pracují i v takových zemědělských provozech, ve kterých bychom je před několika lety marně hledali, přestože nejde o techniku nikterak levnou. Ale vzhledem k tomu, že takovýto stroj se od časného jara do pozdního podzimu prakticky nezastaví, jelikož počet nutných přejezdů se rok od roku zvyšuje, nejde rozhodně o zbytečnou investici. A zvyšování kapacity nádrže i pracovního záběru se nevyhnulo žádné z kategorií postřikovačů – nesených, tažených i samojízdných.
Nesené postřikovače rozšířily záběr
Nesené postřikovače se vyrábějí až do šířky záběru ramen 27 metrů a jejich nádrže mají kapacitu až 1500 litrů. Proto bývá nutné doplnit tažný prostředek o závaží v čelním závěsu. Jelikož tyto postřikovače využívají také pěstitelé zeleniny, je nutné, aby mohly pracovat v různých šířkách pracovního záběru a výhodou jsou tedy jednotlivě sklápěné sekce ramen, z nichž některé lze vyřadit z činnosti a ošetřovat tak pouze individuálně přesnou šířku pásu (záhonu). Důležitá je především stabilita ramen, která zaručuje kvalitní a rovnoměrný postřik i v náročných podmínkách. Nádrže jsou konstruovány tak, aby zbytky postřiků v nich byly minimální, navíc jsou vybaveny zařízením pro čištění většinou hladkého vnitřního prostoru zásobní nádrže. Hygiena a bezpečnost práce obsluhy je zabezpečena instalací zásobníku na čistou vodu a pohodlí obsluhy zaručuje soustředění ovládacích prvků plnění, čištění a vyprazdňování do jednoho místa na postřikovači. Pohodlné je i ovládání celého stroje, které lze řešit dálkově přímo z kabiny traktoru.
Stabilizovaná ramena, vyšší rychlost
Také tažené postřikovače zmohutněly. Jejich nádrže mají kapacitu až 7000 litrů a pracovní záběr ramen může dosáhnout 45 metrů. Ramena jsou standardně hydraulicky sklopná a díky své pracovní šířce bývají vybavena komplexními systémy stabilizace, případně svahovým vyrovnáváním či naklápěním. Ramena bývají osazena vícenásobnými držáky trysek. Ovládání tažených strojů, jehož prvky jsou soustředˇovány v ovládacím centru na levé straně stroje, je konstruováno s maximálním ohledem na bezpečnost provozu a všechny prvky musejí být snadno dosažitelné. Navíc obsluha disponuje dálkovým ovládáním.
Konstrukce strojů je dělená s umístěním regulačního ventilu v blízkosti čerpadla a možností dílčích pracovních záběrů ramen. Mezi ventily a tryskami by nemělo docházet ke ztrátám tlaku. Stejně jako u ostatních typů postřikovačů je i při konstrukci nádrže tažené verze dbáno na co nejnižší množství zbytkové postřikové kapaliny, které ovlivňuje jak ekologické aspekty, tak především ekonomické aspekty provozu stroje, které při množství a ceně chemických přípravků nejsou pro podnik zanedbatelné. Tažené postřikovače se mohou pohybovat pojezdovou rychlostí až 50 km/h. Tomu je nutné přizpůsobit některé konstrukční prvky pneumatikami počínaje a brzdami a robustnějším rámem stroje, popřípadě odpruženou nápravou, která se stává pravidlem, konče.
Maximální výkony v pohodlí
Nejvýkonnějšími stroji mezi postřikovači jsou bezpochyby ty samojízdné. Jelikož i u této varianty je trendem zvyšování pracovního záběru (45 m) a kapacity nádrží (až 6000 l), je nutné zvýšit také výkon pohonných jednotek strojů. Samojízdné postřikovače tak bývají poháněny motory i o výkonu vyšším než 200 koní. Kromě výkonu je kladen důraz na pohodlí obsluhy, jelikož ta v kabině tráví nemálo času. Nezřídka s jedním strojem ošetří přes 10 000 hektarů během jednoho roku. Výhodou je u samojízdných postřikovačů jejich světlá výška, kterou neovlivňuje jako u předchozích typů světlá výška traktoru. Navíc u některých lze nastavit rozchod kol podle potřeby právě ošetřované plodiny. Dopravní rychlost těchto strojů dosahuje 50 km/h.

Text Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down