07.03.2005 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Efektivitu demonstrují v praxi

Především na východě Slovenské republiky operuje společnost Agrotim se sídlem v Zemplínské Nové Vsi nedaleko Trebišova. Hlavní pracovní náplní firmy zůstává prodej zemědělské techniky, ale důležitá je i práce ve službách a v posledních letech i hospodaření na pronajatých pozemcích. O historii i struktuře firmy jsme hovořili s jejím zakladatelem, Pavolem Timkem.

Kdy firma Agrotim vznikla a co bylo původní náplní její pracovní činnosti?
„Firmu jsem založil v roce 1992, ale zemědělskou technikou se zabývám již více než třicet let. Za skutečný start svého podnikání ale považuji až rok 1994, kdy se nám podařilo uskutečnit dodávku techniky pro Trebišovský cukrovar, kde pracovaly naše podmítače, pluhy, kompaktory i secí stroje. Tím jsme vešli v širší známost a mohli realizovat další obchody. Od počátku úzce spolupracujeme s firmou Toko, nejdříve jako prodejci, pak obchodní zástupci v regionu a jako smluvní partneři. V roce 1997 jsme se přestěhovali do vlastního moderního areálu se zázemím skladů, dílen i administrativní budovy. A mě může jen těšit, že před třemi lety začali ve firmě pracovat i moji dva synové, takže jde vlastně o rodinný podnik, který ovšem zaměstnává 25 lidí.
Nejdůležitější činností zůstává i nadále prodej zemědělské techniky, když jsme zažili lepší i horší roky. Po několika letech stagnace má obchod od roku 2000 stoupající tendenci a teď jsme se navíc aktivně zapojili do výběrových řízení operačních programů.“
Nezabýváte se ale pouze obchodem. Vaše stroje pracují také ve službách i na pronajatých pozemcích.
Představit nabízenou mechanizaci přímo v praxi a demonstrovat tak její sílu je pro obchod jedině správné. Proto veškeré služby zajišťujeme pouze stroji, které máme v nabídce. Také při práci na pronajatých 1100 hektarech chceme především demonstrovat schopnosti našich strojů a ukázat jejich efektivitu. Půdě chceme a musíme hodně dát, některá pole jsme přebírali v dost zuboženém stavu, na druhou stranu však očekáváme vysoké výnosy. Hospodaříme v kukuřično-řepařské oblasti a věnujeme se pouze rostlinné výrobě. Pěstujeme pšenici s výnosem 6 tun/ha, ječmen (4,8 t/ha), řepku (4 t/ha), ale i kukuřici, čočku nebo sóju.
Našemu strojovému parku dominuje technika z nabídky firmy Toko. Půdu zpracováváme talířovými podmítači Quivogne, průmyslová hnojiva aplikujeme rozmetadly Rauch a velice nám vyhovuje i nenáročná sklízecí mlátička Laverda s odpovídajícím výkonem i kvalitou výmlatu. Pouze setí zajišťujeme secími stroji Lemken Solitair, jelikož tuto značku v našem regionu také od roku 2002 zastupujeme, protože firma Toko nemá secí stroje v nabídce a my nechceme tuto důležitou součást technologie vynechat.
Zatím jste se nezmínil o tažných prostředcích, které používáte.
Záměrně na závěr ve výčtu strojů jsem si nechal program JCB. Ten je totiž pro nás jednoznačně nejdůležitější, ať již jde o systémové nosiče Fastrac nebo teleskopické manipulátory. Konvenční traktory vůbec nepoužíváme, i když se určitě najdou pracovní operace, při kterých mají své nezastupitelní místo. Systémové nosiče ale tyto operace zvládnou také a v jiných činnostech klasické traktory dokonce předčí. V naší firmě máme čtyři a za rok odpracuje každý z nich okolo 3000 Mh. Proto je zhruba po čtyřech sezónách obměňujeme za nové typy moderních řad. Fastraky jsou využité v průběhu celého roku jak při práci na polích, tak v dopravě, kde jsou jejich technické parametry bezkonkurenční. A zájemce už máme i o systémový nosič dokonce pro práci v lese. Osádku každého traktoru tvoří dva pracovníci, takže práce probíhá ve dvou směnách a například při ochraně rostlin do budoucna po zavedení systému GPS počítáme i s prací v noci. To, že se naše stroje doopravdy nezastaví, může nejlépe dokumentovat několik čísel. V loňské sezóně jsme kromě práce na vlastních pozemcích zaseli ve službách 5000 ha, 3000 ha zdiskovali, 3500 ha zorali a další tisíce hektarů ošetřili postřikovači a rozmetadly (asi 5500 ha). Aktivní jsme byli i v období sklizně s výkonem 1100 sklizených hektarů. Ostatně tržby 18 milionů slovenských korun hovoří za vše.
Jak jsem již uvedl, zájem o moderní zemědělskou techniku vzrůstá. To však neznamená, že není v naší práci co zlepšovat. Ve spolupráci s firmou Toko pořádáme řadu prezentačních akcí s praktickými ukázkami a zapomenout nemohu ani na organizaci servisu a dodávek náhradních dílů, která funguje již velmi dobře, takže stroje v sezóně zbytečně nezahálejí.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down