07.03.2005 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Senážní vůz doplní při sklizni řezačku

Podniky orientující se především na živočišnou výrobu mají jasnou prioritu, zabezpečit včas dostatek kvalitního krmiva. Některé využívají technologii sběracích senážních vozů, jiné zůstávají věrné klasické řezačce. Ale jsou i takové, které oba systémy kombinují. K těm patří Měcholupská zemědělská a. s. se sídlem v Předslavi nedaleko Klatov.

Společnost zahájila svoji činnost počátkem roku 1999, kdy převzala veškerý zemědělský provoz místního zemědělského družstva. Momentálně hospodaří na 2870 hektarech, z toho je 2000 půdy orné a zbylých 870 hektarů tvoří louky a pastviny. Na výměře 1000 ha pěstuje podnik, který momentálně zaměstnává 98 lidí, obiloviny, na 300 ha ozimou řepku a pro zajištění dostatečné krmivové základny na 350 ha kukuřici. Jak řekl předseda představenstva akciové společnosti Ing. Zdeněk Vlasák, rostlinná výroba je jednoznačně podřízena požadavkům živočišné výroby, protože ta je pro ekonomiku podniku zásadní. Proto jsou další hektary orné půdy věnovány pěstování pícnin, jelikož počet kusů chovaného skotu se pohybuje mezi 2150 až 2300, z toho je 950 kusů krav, z nichž 350 je bez tržní produkce mléka. Počet kusů prasat se pohybuje okolo 3000 a jsou stejně jako skot chována v uzavřeném obratu stáda. Pro výrobu krmných směsí postavila společnost vlastní výrobnu a provozuje i vlastní jatky.
Sklizeň je třeba urychlit
V posledních letech přibrala společnost další výměru ploch a obhospodařuje tak katastry, které jsou od sebe poměrně dost vzdálené. Plochy se rozšířily o 450 hektarů a z toho tvoří polovinu trvalé travní porosty.
„Než přejedeme obhospodařované katastry, urazíme 16 km. Přitom zajištění kvalitní krmné základny je pro nás existenčně nutné. Proto jsme nutně museli doplnit strojový park, aby sklizeň mohla proběhnout v požadovaných termínech, ať již jde o seno, senáž nebo kukuřici na siláž. V určitých časových údobích, například při třetích sečích a sklizni kukuřice na siláž, se kumulovala práce řezačky a nároky na ni byly neúměrně vysoké. Zdálo se nám tedy rozumné doplnit strojový park senážním vozem. Vybírali jsme poměrně dlouho a čerpali ze zkušeností jiných podniků. Po zralé úvaze jsme se rozhodli pro senážní vůz Mengele Rotobull 8000/2. Pracuje u nás od loňského května již od prvních sečí travních porostů. Díky své velké úložné kapacitě se osvědčil zejména při sklizni sena. Při středním slisování má objem 68 m3, podle normy DIN 38,8 m3. Ale ani jinak nezahálel. Vůz jsme využili při sklizni slámy, kde jsme ale zpočátku nebyli příliš spokojeni s rychlostí vyprazdňování. Po úpravě hydrauliky traktoru se ale vyprazdňování zrychlilo. Vůz je asi konstruován hlavně jako senážní a při vyskladňování hmoty na jámě je pomalejší plynulé rozvrstvení žádoucí. Proto i u nás bude využitý především při senážování, ale i v jiných činnostech určitě vydatně vypomůže a tak počítáme s jeho využitím od jara až do podzimu,“ plánuje využití senážního vozu Ing. Zdeněk Vlasák.
K řezačce, která pracuje v podniku i nadále, bude senážní vůz určitě vhodným doplňkem a vytvoří druhou sklizňovou linku. Jeho přednosti vyniknou zejména při třetích sečích, kdy je méně hmoty a nároky vozu kupříkladu na spotřebu pohonných hmot jsou ve srovnání s řezačkou nižší. Senážní vůz je agregován s traktorem John Deere 8210, ale k plynulému provozu by postačil i tažný prostředek o výkonu 190 koní.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down