07.03.2005 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bez výkonné techniky se podnik neobejde

Moderní zemědělský podnik, který chce uspět v evropské konkurenci, musí v prvé řadě zohlednit ekonomické faktory svého provozu. Rychle a kvalitně obhospodařit svoje pozemky s minimem pracovních sil, to vyžaduje špičkovou organizaci práce, schopné pracovníky a v neposlední řadě kvalitní výkonnou techniku. Jedna z firem, kde se vydali touto cestou, hospodaří v Hrubčicích nedaleko Prostějova.

„Jako agronom se specializací na výživu a ochranu rostlin jsem pracoval v zemědělském družstvu od roku 1968 a agronomem specialistou je i můj společník Ing. Stanislav Zbořílek. Společně s ním jsme založili v Hrubčicích sdružení fyzických osob. Vzniklo v roce 1992, kdy jsme privatizovali bývalý objekt šlechtitelské stanice. Státní půdy je ale v okolí minimálně, takže pozemky, na kterých hospodaříme, jsme si museli pronajmout od vlastníků někdy i s dalšími nemovitostmi, které využíváme například jako sklady.
Začínali jsme na 200 hektarech, v současnosti již obhospodařujeme okolo 2000 hektarů půdy a věnujeme se od samého začátku naší činnosti pouze rostlinné výrobě. Pěstujeme tržní plodiny typické pro oblast Hané – potravinářskou pšenici, sladovnický ječmen, řepku, cukrovku, mák. Velice úzkou spolupráci jsme navázali s místním šlechtitelským podnikem. Šlechtění odrůd především sladovnického ječmene a potravinářské pšenice má v Hrubčicích totiž třicetiletou tradici, i když momentálně se namísto šlechtění vlastních odrůd testují hlavně ty mezinárodní a ověřuje se jejich vhodnost pro danou oblast. Na pokusy poskytujeme každoročně 30 hektarů pozemků s možností jejich rotace. Vyšší stupně odrůd potom množíme a upravujeme do konečné fáze. Ověřené odrůdy potom šlechtitelský podnik dále expeduje případným zájemcům,“ osvětluje zaměření podniku jeden z jeho zakladatelů a majitelů Ing. Josef Zatloukal.
S vysokou produktivitou
„Snažíme se pochopitelně hospodařit s co nejvyšší produktivitou práce a momentálně máme pouze 12 stálých pracovníků s tím, že v letní sezóně využíváme brigádníky. Na jednoho pracovníka dosahujeme ročních tržeb 1,5 až 2 miliony korun, a to, myslím, není špatné. Naši stálí zaměstnanci jsou většinou ve věku do 40 let a jsou technicky velmi zdatní. S moderní technikou si doopravdy rozumějí a každý se ještě alespoň v rámci možností specializuje na určitý druh činnosti od přípravy půdy, setí, ochrany rostlin až po sklizeň. Potěšitelné je, že se zájemci o práci sami hlásí a můžeme tak kolektiv bez problémů doplňovat. Velice podstatné pro nás je, že se v předem dohodnutých termínech v časovém horizontu deseti let podařilo vyrovnat finanční pohledávky vlastníků a můžeme se již plně věnovat rozvoji podniku.
Náročnější je organizace práce na našem druhém středisku nedaleko Olomouce, kde obhospodařujeme pozemky o rozloze 400 hektarů a máme tam jen minimální zázemí. Pracovníky na středisko odvezeme, pravidelně je zásobujeme jídlem a na směny pracují nonstop, takže potřebné pracovní operace zvládneme na zmiňované výměře za den a půl až dva a zase jedeme domů. Pouze při sklizni a následném transportu produktů je to poněkud složitější a my musíme kromě našich čtyř vysokokapacitních návěsů využívat i služeb dopravní firmy, kterou si najímáme.
Jsme si velmi dobře vědomi, že vysoké produktivity nelze dosáhnout bez výkonné techniky, proto jsme ruku v ruce s rozvojem a rozšiřováním podniku modernizovali a doplňovali strojový park. Momentálně jsme soběstační, máme samojízdný sklízeč cukrové řepy, zajištěna je i sklizeň kukuřice včetně vlastní sušičky, kterou poskytujeme i jiným subjektům, i další pracovní operace. V našem technickém parku nechybějí čtyři výkonné traktory od 200 do 270 koní ani dvě moderní sklízecí mlátičky. Při žních si ale stejně raději pro urychlení prací vzájemně vypomáháme s podniky hospodařícími ve vyšší nadmořské výšce,“ vypočítává Josef Zatloukal.
Perfektní pomocník
Přestože se podnik nezabývá živočišnou výrobou, potřeba manipulace s materiálem je doslova každodenní. A starší typy manipulační techniky byly pouze provizorním řešením, které přestávalo pracovnímu vytížení velice záhy stačit. Proto si firma před několika lety nejdříve zapůjčila a po půl roce koupila teleskopický manipulátor JCB 535 – 67 od společnosti Toko. Již v rámci zkušebního provozu v Hrubčicích zjistili, že jde o nepostradatelného pomocníka, bez nějž se do budoucna neobejdou. Dennodenně využitý univerzální stroj si získal velice rychle oblibu i u všech zaměstnanců. Není se co divit. Byl využitý při manipulaci s osivem, ať již při jeho vykládce nebo nakládce, či při plnění zásobníků secích strojů na poli. Uplatnil se při práci s paletami, žních i navrstvování cukrovky. Jako dobré řešení se nakladač osvědčil při údržbě objektů, investičních akcích a ošetřování stromořadí a alejí.
„Manipulátor se opravdu nezastaví „jak je rok dlouhý“ a neodpočine si ani v zimních měsících. Obzvlášť letos, když nám od loňských žní díky nadprodukci dosud zbylo ve skladech neprodaných 3000 tun potravinářské pšenice, 1000 tun kukuřice a 500 tun ječmene a možnosti prodeje jsou značně omezené. Zaměřujeme se proto na to, aby nedocházelo ke znehodnocení těchto komodit, což sebou přináší častou manipulaci se skladovaným materiálem, jehož prvotřídní kvalita je prioritní.
Náš první nakladač JCB 535 – 67 jsme ve velmi dobrém stavu a plně funkční v loňském roce prodali a zakoupili výkonnější stroj stejné značky JCB 530 – 70. Kromě již zmíněných výhod oproti starší manipulační technice musím vyzvednout jeho obratnost, pohodlí pro obsluhu v tiché kabině a především fakt, že s jeho pomocí nemáme problémy ani s nakládkou velkých kamiónů, na které již byly starší typy strojů doslova krátké. Proto jezdíme s jejich nakládkou vypomáhat i do okolí.
Práce manipulátoru je velice operativní, jelikož je vybaven rychloupínáním adaptérů a obsluha si může pro danou činnost vždy vybrat ten pravý a při výměně ztratí pouze minimum času. A má z čeho vybírat. Speciální adaptéry lze pořídit skutečně pro jakoukoli činnost. Používáme širokou lopatu na obiloviny, užší na zeminu, paletizační a otočné vidle, pracovní plošinu i zametací kotouče. Dá se říci, že starou manipulační techniku vyřadil manipulátor JCB úplně z provozu,“ hodnotí Josef Zatloukal.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down