02.12.2004 | 08:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rozhodla pořizovací cena i výkon

Více než patnáct let vyrábí švédská firma Hypro AB traktorové procesory dodávané pod stejným označením. K jejich výrobě používá komponenty renomovaných značek. Na strojích najdeme například hydrauliku firmy Danfoss nebo čerpadla Sauer. První procesory Hypro pracují i v lesích České republiky a cestu k našim uživatelům si našly i další produkty firmy, malé vyvážecí vleky.

Na výběr několik modelů
Procesory Hypro jsou vyráběny ve třech modelech. Největším a nejsilnějším je již zmiňovaný typ Hypro 755, který obsluha ovládá přímo z kabiny traktoru pomocí joysticků. Ovládání pomocí dvou elektrohydraulických ovládacích páček je velmi jednoduché – stlačením tlačítka se zvolí mezi použitím procesoru nebo hydraulické ruky.
Pro pohodlí obsluhy je výhodné agregovat procesor s traktorem s otočným řízením a sedačkou, které zajišťuje veškerý komfort.
S modelem 755 je možné zpracovávat kmeny z obou stran až do úřezu 45 cm. Ruka s dvojitým teleskopem má dosah až sedm metrů. Pracovní stůl umožňuje natáčení 280°. To velmi usnadňuje třídění sortimentů dřeva. Stůl lze i bočně vysouvat a tím upravit šířku linky až na 3,3 m.
Procesor má vlastní hydraulický systém (load sensing) s čerpadlem a nádrží umístěnými na předku traktoru. Použitý traktor tak může být vybaven pouze tříbodovým závěsem, na kterém je procesor upevněn, axiální pístové čerpadlo je poháněno z náhonu traktoru. Procesor lze namontovat také na traktor s variabilním hydraulickým systémem poskytujícím požadovaný tlak a výkon.
Naviják s možností oboustranného přibližování dřeva je ovládaný rádiem. Díky konstrukci ruky je stroj stabilní i při jejím plném vysunutí (7 m). Navíc je stroj možno doplnit o hydraulické nohy. Délka a průměr zpracované hmoty je měřena zařízením Hypro MD320 s fotobuňkou a tiskárnou.
Procesor střední velikosti Hypro 500 LS ovládá obsluha zvenku a je určen především pro zpracování dřeva z jedné strany o úřezu do 40 cm a hodí se hlavně pro mýtní těžbu. Stroj je stejně jako ostatní produkty firmy Hypro robustní konstrukce s vysokou životností a spolehlivostí s minimálními nároky na údržbu. Ovládací panel se v horizontální poloze pohybuje zároveň se strojem, přičemž se jeho vertikální poloha nemění. Tím je zajištěna bezpečná obsluha procesoru.
Procesor se velmi pružně přizpůsobuje různým typům zpracovávané hmoty, protože nastavení požadovaného tlaku hydraulického systému ať již odvětvovacích nožů nebo poháněcích kol je plynulé. Optimální množství energie pro hnací kola zabezpečuje variabilní hydraulický systém load sensing. Úhel otáčení dosahuje u tohoto typu 140°, úhel naklonění potom 65°. Ruka má maximální dosah šest metrů a otáčí se v úhlu baž 120°. Naviják s tažnou silou dvě tuny a délkou lana 50 metrů je ovládaný rádiem. V přepravní poloze je stroj široký 1,8 m a je užší než traktor. Ani u tohoto typu nechybí ve standardu měřicí zařízení Hypro s fotobuňkou.
Zvenčí je ovládán také nejmenší z procesorů vyráběný ve dvou variantách - Hypro 450/450XL vhodný pro zpracování kmenů do úřezu 35 cm. Traktor s tímto procesorem se separátním systémem hydrauliky není spojen hřídelí, ale pouze rychlospojkami a hadicemi.
Všechny modely jsou vybaveny výkonným řezacím ústrojím s čistým řezem.
V praxi se osvědčil
Prvním uživatelem procesoru Hypro 500 LS v České republice se stal Pavel Hanko z Vimperka, jehož firma se zabývá přibližováním a těžbou dřeva. Proč dal přednost této technice před klasickými harvestory?
„Důvodů je hned několik a ten zásadní je pořizovací cena, která je méně než třetinová než u nového harvestoru, a to započítávám i cenu nového traktoru. Momentálně pracuje procesor v agregaci s traktorem Valtra Valmet o výkonu 160 koní, ale to je zbytečně mnoho. Ideální je výkon traktoru okolo 100 koní, ale procesor zvládl i traktor s ještě nižším výkonem, jen ho bylo třeba vepředu doplnit o závaží, aby se nepřevažoval na zadní kola. Dalším důležitým argumentem při rozhodování o koupi procesoru byla jednoduchost jeho ovládání s malým rizikem závad. Stroj, který používáme, je ovládán klasickým rozvaděčem bez elektroniky, pokud bychom procesor více využívali například při probírkách, byl by určitě vhodnější výkonnější typ Hypro 755 s možností ovládání přímo z kabiny traktoru.
S procesorem Hypro 500 LS jsme schopni zpracovat až 100 m³ dřeva za den, běžně zvládneme tak 30 až 50 kubíků. Záleží na mnoha faktorech – hmotnatosti dřeva, přepravních vzdálenostech i kapacitě přibližovací lanovky. Při tomto průměrném denním výkonu má tažný prostředek spotřebu 20 až 30 litrů nafty. A hlavně, co je pro ekonomiku nejpodstatnější – výkon procesoru je srovnatelný s výkonem speciálních harvestorů,“ uvedl Pavel Hanko.
Vyvážecí vlek s hydraulickou rukou
Robustní konstrukcí s dvojitým rámem vyniká vyvážecí vlek Hypro HV 5 s hydraulickou rukou Mowi 250. Vlek na tandemové nápravě má nosnost pět tun s ložnou plochou 2 m² o délce 3625 mm a možností jejího prodloužení o jeden metr. Světlá výška vleku je 50 cm. Jeho oj je natáčecí (± 22°) a stroj je pro větší stabilitu a bezpečnost obsluhy vybaven hydraulickými opěrnými nohami.
Hydraulická ruka Mowi pevně namontovaná na vyvážecí vlek pracuje s maximálním dosahem 5,1 metru a při tomto vysunutí má nosnost 350 kg. Úhel jejího otáčení dosahuje hodnoty 380°. Hydraulické ovládání ruky je řešeno páčkovým rozvaděčem.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down