29.11.2004 | 01:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Řekli o mistrovství

Těsně před odletem domů jsme vybraným členům české výpravy položili několik otázek, těmi obligátními byly co si o proběhnuvším mistrovství myslí a jak se jim v Severním Irsku líbilo.

Ing. Josef Kachník, předseda Společnosti pro orbu ČR

Na toto mistrovství světa jela oproti minulým letům velká čtrnáctičlenná výprava. Z jakého důvodu?
Mimo oráčů a jejich výkonných týmů, které se soutěží účastní pravidelně se letos mistrovství zúčastnili také členové přípravného výboru Mistrovství světa v orbě 2005, které se bude konat u nás v Praze na Suchdole. Jeli tam právě proto, aby se podívali, aby nasáli atmosféru a mohli připravit bezvadnou soutěž i v České republice. Mimo jiné se delegace skládala ze zástupců ČZU v Praze, zástupců MZe a také členů výboru Společnosti pro orbu.

Co říkáte na mistrovství?
Mistrovství zde na ostrovech bývá vždy pompézní a dokonale připravené, účast diváků budeme u nás těžko překonávat. Na druhou stranu máme možnost být v některých věcech lepší. Například velice únavné bylo cestování, neboť soutěžní parcely byly od ubytovacích kapacit na univerzitě Limavady vzdálené asi 40 mil, čímž se denně ztrácelo dvakrát 90 minut. Na Suchdole budou soutěžní parcely takříkajíc za humny hned vedle univerzitního areálu.
Určitě nejen mě překvapil zájem politiků hned v čele s princem Charlesem – je vidět, že zde si zemědělců považují.

Je umístění českých oráčů úspěchem?
Byť jsme jenom dvanáctí a čtrnáctí – je to obrovský úspěch. Při současném stavu techniky, kterou disponujeme, se můžeme jistě posunout do první desítky, avšak na medailová místa to rozhodně i při šikovnosti našich oráčů nestačí. Pluhy oráčů, kteří se umísťují na medailových pozicích totiž umožňují v podstatně kratších časech a více možnostech přestavení pluhu do potřebných poloh.

Václav Milík, soutěžící v kategorii klasických pluhů

Jste se svým umístěním spokojený?
S dvanáctým místem jsem se současnou technikou spokojený, myslím si, že je reálné se takto dostat ještě o dvě, tři místa vpřed. Bez dalších úprav na pluhu nebo bez dokonalejšího pluhu to lépe nepůjde. Pokud se po národním mistrovství dostanu do Prahy (Václav Milík vyhrál letošní národní mistrovství a postupuje na světové – pozn. red.), pak se budu snažit pro lepší umístění udělat maximum.

Co navíc by musel váš pluh zvládnout?
Ti nejlepší oráči používají dokonalejší soutěžní pluhy, tzn. lze mnoho prvků snadno a rychle hydraulicky ovládat přímo z kabiny. Dále používají jiné typy ostří, jiné typy odhrnovaček, některé pluhy jsou vybaveny až šesti opěrnými koly.

Jak hodnotíte mistrovství?
Na soutěži se mi líbilo, ovšem některé organizační záležitosti bych vzhledem k dříve absolvovaným soutěžím hodnotil jako průměrné. Zároveň bych rád poděkoval celému týmu za pomoc a naší výpravě za podporu. Zapomenout nesmím ani na poděkování za zapůjčení techniky, tj. jmenovitě Zetoru Brno a N + N Košátky a také pánům Hrubešům, kteří mi pomáhali s pluhem.

Aleš Malý, soutěžící v kategorii otočných pluhů

Jste se svým čtrnáctým místem spokojený?
Jsem velice spokojen, neboť nám hned po tréninku rozhodčí zakázali používat přední podepření pluhu, které nebylo jeho součástí. Díky tomu jsem byl značně handicapován, neboť veškerou přípravu jsme prováděli s tímto prvkem. Při použití nacvičené techniky by to mohlo být lepší. I tak jsem ale s touto pozicí spokojen.

Co říkáte na letošní mistrovství?
Až na dlouhé únavné přejezdy z místa ubytování na soutěžní parcely a zpět hodnotím soutěž a celou její organizaci dobře. Bylo to pro mě první mistrovství světa, dosud jsem soutěžil jen na mistrovství evropském, kde se oře jen strniště, takže nemohu dost dobře porovnávat. Dva soutěžní dny za sebou jsou ale opravdu náročné. Chtěl bych také touto cestou poděkovat svým trenérům – Rudolfu Linhartovi a Vlastě Peškarové, dále SOU Zábřeh a vlastně všem, kteří nás podporovali.

Ing Hugo Roldán, vedoucí odboru vnější komunikace MZe

Prezentovala se Česká republika na mistrovství dobře?
Z celého mistrovství mám velice kladný pocit, chtěl bych našim dvěma oráčům vyjádřit pochvalu za jejich snahu a dobré umístění. Zároveň je to pro nás další podnět, aby Česká republika za rok uspořádala minimálně tak důstojnou soutěž, jako Severní Irsko.

Jak se ministerstvo zemědělství staví k mistrovství, které se uskuteční v Praze?
Viděli jsme, že mistrovství není jen soutěží oráčů, ale vlastně takový svátek zemědělců. Ministerstvo tomu přikládá velký význam a proto nastávající mistrovství bude podporovat a postupně na jeho zabezpečení uvolňovat prostředky. Je pro nás ctí podílet se na nastávající soutěži.

Co bychom mohli zvládnout lépe než Severní Irové?
Je třeba dobře zvládnout časový rozvrh, vyhnout se časovým skluzům, které jsou nepříjemné pro diváky i samotné soutěžící. Díky tomu, že se mistrovství uskuteční v Praze, můžeme našim i zahraničním účastníkům, a to ať už z řad aktivních oráčů nebo běžných zemědělců a fanoušků, kteří soutěž navštíví, nabídnout nejen um oráčů a pohled na moderní české zemědělství, ale také bohatý kulturní zážitek a pěkné zajímavé mistrovství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down