29.11.2004 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prodejní dny ve znamení inovací

Na začátku listopadu uspořádala společnost Kverneland Czech v areálu ZZN v Pelhřimově 2. prodejní a prezentační dny. Přestože se tam nachází její centrála pro prodej strojů na sklizeň píce značky Vicon a Taarup, pro návštěvníky byla přichystána i ostatní technika z produkce Kverneland Group, ať již na zpracování půdy, setí či ošetření plodin.

Mezi čtyřicítkou strojů značek Taarup, Vicon, Accord, Kverneland, Rau, Rau Kleine a Lagarde byla řada novinek, u dalších modelů pak byly zřetelné různé technické inovace.

Mnoho řad, modelů i variant
Novinkou byl nesený diskový žací stroj Taarup 2432 o záběru 3,2 m, původní pracovní záběry modelů této řady byly 2, 2,4 a 2,8 m. Na první pohled je vidět silnější rám a robustnější závěs, kde mohutná vinutá pružina není součástí hydraulického pístu. Žací stroj má osm kulatých disků každý se záběrem 40 cm, k jeho agregaci postačuje traktor o výkonu motoru do 100 k. V roce 2005 by měl na český trh přijít inovovaný nesený diskový žací stroj Taarup 3028 o záběru 2,8 m, lze zvolit i modely se záběrem 2,4 nebo 3,2 m. Taarup 3028 je určen do těžších podmínek, proto má robustnější rám a je přibližně o 400 kg těžší než předchozí model. Vybaven je středovým zavěšením žacího ústrojí, což umožňuje jednodušší kopírování terénu, vinutou pružinou s nastavitelným přítlakem, prstovým kondicionérem (prsty z plastu) s nastavitelnou intenzitou mačkání a zařízením pro rozprostření hmoty. Stroj je vhodný do kombinace s čelní žací lištou, požadovaný příkon traktoru je min. 100 koní.
„Nejprodávanějším žacím strojem Taarup je tažený model 4032 se záběrem 3,2 metru, zemědělci si však mohou vybrat ze záběrů od 2,4 do 6,34 metru,“ řekl týdeníku Zemědělec Ing. Václav Smrž ze společnosti Kverneland Czech. „Pro tyto stroje je charakteristický třírámový systém, tedy hlavní rám stroje, pomocný rám a vlastní kopírování žací lišty Super-float. Stroj je vybaven kondicionérem s ocelovými prsty, popřípadě s ocelovými válci a inovovaným jednoduchým systémem rozprostírání posečené píce. Možnost volby umístění oje a shazovacího dopravníku uspokojí každého zákazníka. K agregaci je vhodný traktor s výkonem motoru 100 koní, pokud je stroj vybaven shazovacím dopravníkem, je třeba traktor s výkonem motoru 130 až 150 koní.“ V Pelhřimově nechyběl ani žací stroj Taarup 5090 BX „Motýl“ vybavený prstovým kondicionérem a shazovacími dopravníky. Jde o dva nesené stroje umístěné za traktorem s celkovým záběrem 6 m. V předu byla umístěna čelní žací lišta Taarup 3532 F vybavená silnými nadlehčovacími pružinami s pracovním záběrem 3,2 m a taktéž prstovým kondicionérem. Mechanismus jejího zavěšení je takový, že se chová jako tažená, ovládá se hydraulicky prostřednictvím čtyřkloubového mechanismu. Shazovací dopravníky umožňují u této soupravy mnoho variant tvoření řádků.

Tradice dlouhá čtyřicet let
„Specialistou na sklizeň pícnin je společnost Vicon,“ tvrdí obchodní manažer společnosti Kverneland Czech Ing. Vladimír Průcha. „Stroje Vicon se do roku 1998 prodávaly pod označením PZ Zwegers a právě tento výrobce vynalezl před 40 lety bubnové žací ústrojí. Ve vývoji technologie sklizně pícnin si společnost Vicon neustále zachovává náskok, což je například vidět z nového patentovaného třínožového žacího disku trojúhelníkovitého tvaru, který zaručuje ideální vysečení i polehlého porostu.“ Vicon vyrábí jak diskové, tak bubnové žací stroje, tažené i bočně nebo čelně nesené v záběru od 1,65 do 9 m. V Pelhřimově si mohli návštěvníci prohlédnout bubnový žací stroj CM 218 ale i diskový žací stroj CM 2400. K přednostem diskových žacích strojů patří modulové uložení převodové skříně, při případné poruše není nutné rozebírat celou převodovku, pouze patřičný modul.
Značku Vicon nese také řada obracečů a shrnovačů. U obracečů nabízí Vicon dvě produkční řady - Compact line a Profi line, kdy ekonomičtější řada Compact line je podle V. Průchy plně konkurenční s obdobnými světovými výrobky. „Naopak u řady Profi line máme převratnou novinku, kterou zatím nikdo jiný nenabízí, kdy nad každým rotorem jsou v olejové lázni hermeticky uzavřené převodovky. Jde o systém, který dnes využívají světoví výrobci u shrnovačů,“ vysvětluje nám Ing. Průcha. K dobrému standardu obracečů Vicon s pracovním záběrem od 4,6 do 11 m patří pera silná 11 mm, obdélníkový rám ze dvou U profilů provařených do sebe a tlumiče rázů. Pokud jde o shrnovače Vicon, Kverneland Czech nabízí jak jednorotorové nesené, tak dvourotorové tažené s boční nebo středovou tvorbou řádků a s maximálním pracovním záběrem od 3,5 do 15 m. Největší model tvoří čtyři rotory se středovou tvorbou řádků, pravidlem jsou opět hermeticky uzavřené převodovky v olejové lázni. Nejprodávanějším modelem v České republice je podle zástupce společnosti Kverneland Czech shrnovač Andex 653 o záběru 6,5 m s boční tvorbou řádků, kterých se u nás prodalo kolem 200 kusů.
Vlajkovou lodí společnosti Vicon jsou lisy, a to jak na kulaté, tak na velké hranaté balíky. Na kulaté balíky jsou určeny dvě řady lisů, a to s pevnou nebo variabilní lisovací komorou. U lisů s pevnou komorou a sběračem širokým 1,85 nebo 2,10 m je balík tvořen 14, případně 18 lisovacími válci po celém obvodu lisovací komory. Uživatel si může zvolit, zda využije vázání do sítě, do provázku, případně kombinaci obou systémů. U lisu s variabilní lisovací komorou (RV 1601 nebo 1901) je komora tvořena pěti nekonečnými pásy, přitom vázací systém je stejný jako u předchozího modelu. Sběrač je široký 2,10 m. Od roku 1990, kdy se k nám tyto lisy začaly dovážet ještě pod označením Deutz-Fahr, se prodalo přes 500 lisů na kulaté balíky s pevnou i variabilní lisovací komorou. Určitý boom je zřejmý u lisů Vicon na velké hranaté balíky, v loňském roce jich společnost Kverneland Czech prodala na českém trhu pět, letos doposud tři. Pro rok 2005 má firma Vicon připravenou novou kompletní řadu lisů na velké hranaté balíky, která bude představena na Dnu Zemědělce v příštím roce.

Skupina strojů CT line
V Pelhřimově nechyběla ani skupina strojů, kterou společnost Kverneland Group označuje CT line. Jde o techniku určenou k půdoochrannému zpracování půdy, lze ji však využít i v klasickém systému hospodaření. Z této skupiny si mohli návštěvníci prohlédnout rotační podmítač Rau Rototiller, šestiradličný pluh Ecomat s pěchem, secí kombinaci Accord MSC a radličkový secí stroj Accord TS s botkami jištěnými pružinami.
„V letošním roce jsme úspěšně uvedli na trh Ecomat 650 určený především k předseťové přípravě půdy pod řepku,“ pochlubil se Antonín Krátký ze společnosti Kverneland Czech. „Nové těleso válcovitého tvaru obrací půdu o 180 stupňů, přitom sláma je dobře smíchána s ornicí a umístěna na dno brázdy. Horní vrstva, kterou pěch Packomat urovná a připraví k setí, tak neobsahuje žádné rostlinné zbytky.“ V agregaci s traktorem o výkonu motoru 140 koní pracuje Ecomat kvalitně v hloubce 10 až 18 cm i při rychlosti 12 km/h. Oproti běžnému pluhu je však mnohem výkonnější, podle hloubky zpracuje za hodinu 2,5 až 4 ha. Zatím se vyrábí se šesti nebo osmi radlicemi, příští rok přijde na trh i model se sedmi radlicemi.
Společnost Kverneland Czech uvedla letos na trh také secí kombinaci Accord MSC s pracovním záběrem tři a čtyři metry. Secí kombinace má dvourámovou konstrukci. Na jednom rámu je přední pneumatikový pěch se čtyřmi nebo osmi koly a dvě řady hydraulicky stavitelných disků. Na druhém rámu se nachází kolový pěch, jehož úkolem je vytvořit vyrovnané seťové lůžko, a dvě řady výsevních botek CX Mulch automaticky jištěné listovou pružinou. Nová výsevní botka tvořená jedním ocelovým a druhým plastovým kotoučem disponuje konstantním přítlakem na půdu 160 kg, což zajišťuje stálou hloubku setí i při vysoké rychlosti až 18 km/h. Na přání lze dodat speciální botky s přihnojováním. Celou operaci setí zakončují zavlačovače S, za příplatek je možné kombinaci vybavit nezávislými zatlačovacími koly, která zajišťují lepší kontakt osiva s půdou. Secí kombinace MSC je vybavena zásobníkem na osivo o objemu 3700 litrů. I s relativně malým záběrem secí kombinace lze dosahovat vysokých plošných výkonů kolem 5 ha/h. Potřebný je traktor s výkonem motoru 150 až 170 koní.
O další novince - přesném secím stroji Rau Kleine Unicorn přineseme informace v některém z příštích čísel týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down