22.10.2004 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Předehru obstaraly postřikovače

První skupinou strojů, které se představily návštěvníkům Dne Zemědělce v Hustopečích byly postřikovače. Na rozdíl od následujících souprav neměly tentokrát dostatek prostoru pro praktické ukázky a prezentaci svých předností, tak jak tomu bylo v případě loňského Dne Zemědělce v Klíčanech zaměřeného speciálně na aplikační techniku.

Poprvé byl v České republice představen tažený postřikovač francouzské výroby Caruelle Olympia Premium 250. Jeho polyetylenová nádrž má objem 2500 litrů, na dně jsou umístěny trysky přídavné proplachovací nádrže s kapacitou 350 litrů. Nechybí ani patnáctilitrová nádrž na čistou vodu. Šestipístové membránové čerpadlo pracuje s výkonem 160 l/min a tlakem 20 barrů. Regulace postřiku je elektronická pomocí ovládacího boxu. Dávkování postřikovací kapaliny probíhá nezávisle na pojezdové rychlosti stroje. Ramena ve čtyřech sekcích mají pracovní záběr 18 metrů. Jsou výkyvná s hydraulickým vyrovnáváním polohy na svahu a protikmitovým systémem s tlumičem nárazů. Obsluha má možnost automatické volby postřiku na šířku 12 metrů. Postřikovač je vybaven pěnovým značkovačem.
V roce 1895 byla ve Francii založena firma Berthoud a od svého vzniku se zabývá vývojem a výrobou strojů pro chemickou ochranu. V Hustopečích se představil samojízdný postřikovač Berthoud Boxer 3000 R s nádrží o objemu 3000 litrů a pracovní šířkou ramen 32 metrů. Rozchod kol postřikovače je 2,25 metru (dle přání uživatele může být rozchod 1,80 až 3 m), světlost potom 1,10 metru, ale v nabídce této značky jsou i stroje se světlostí 1,40 m. Pohonnou jednotkou postřikovače je přeplňovaný motor Deutz (postřikovače Berthoud jsou osazovány motory o výkonu 140 až 236 koní). Přetlaková kabina s uhlíkovými filtry a klimatizací splňuje vysoké nároky na pohodlí obsluhy. Pojezdová rychlost stroje je elektronicky volitelná, stejně jako řízení všech kol s možností volby krabího kroku. Rychlost lze elektronicky volit ve třech režimech 0 až 13, 0 až 17km/h (pracovní rychlosti) a 0 až 25 km/h (přepravní rychlost). Ramena se stavitelnou výškou 0,60 až 2,20 m jsou při otáčení stabilní a jsou vybavena systémem na vyrovnávání v případě překážek a nerovností.
Tažený postřikovač Blanchard Atlantique se představil s nádrží o objemu 4000 litrů a pracovním záběrem hliníkových ramen 24 metrů. Tažené postřikovače Blanchard Atlantique jsou vyráběny s kapacitami nádrže od 2300 litrů do 3200 litrů a pracovním záběrem ramen 18 až 44 metrů. Do výbavy stroje patří řiditelná náprava s jejíž pomocí lze dosáhnout lepšího otáčení na souvratích. Součástí stroje je odpružená náprava. Nádrže těchto postřikovačů jsou polyesterové.
Z produkce tuzemského výrobce postřikovačů, firmy MGM Holešov, se představil tažený stroj MGM 4027. Jde o postřikovač s objemem nádrže 4000 litrů a rozpětím ramen 27 metrů. V současné době jsou tažené postřikovače vyráběny v Holešově s nádržemi o kapacitě 2000 až 5000 litrů a rameny s pracovním záběrem od 18 do 39 metrů. Všechny postřikovače jsou vybaveny počítači Müller Electronic, na přání lze dodat injektáž, případně stroj vybavit systémem GPS.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down