07.06.2004 | 09:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pro vyšší výkony s nižšími náklady

Polní den a seminář zaměřený především na zefektivnění zemědělské prvovýroby a snižování nákladů uspořádala v polovině letošního května v německém Erpenburgu společnost Kverneland Group. V praktických ukázkách byly na pozemcích farmy Gut Erpenburg představeny stroje na zpracování půdy a setí.

„Svět se mění a naše společnost se mění s ním. To co stačilo včera, může být zítra již málo. Šanci na úspěch budou mít pouze vysoce výkonné a spolehlivé stroje, které dokážou odvádět kvalitní práci při minimálních nákladech,“ těmito slovy uzavřel svoji přednášku Eirik Larsen, Vice President společnosti Kverneland Group. A práce strojů při praktických ukázkách mu dávala za pravdu.
Vyplňuje mezeru mezi podmítačem a pluhem
Výhody práce klasického pluhu i minimalizačních technologií v sobě spojuje Kverneland Ecomat. Představení tohoto stroje se ujal člověk nejpovolanější, jeho konstruktér Magne Skjaeveland, který již v minulosti přispěl při vývoji pluhů nejedním nápadem (rychlovýměnná dláta). „Ecomat je dobrou variantou pro konzervativní farmáře, kteří nechtějí opustit klasické zpracování půdy. Pracuje mělčeji než pluh, ale přitom půdu obrací. Dvouleté zkušenosti jasně ukazují, že především v těžších půdách bude mít jistě budoucnost,“ vysvětluje Magne Skjaeveland.
S Ecomatem lze podmítat bezprostředně po sklizni do hloubky 6 cm, přičemž zároveň kompletně připraví pozemek pro setí. Stroj ovšem může pracovat až do hloubky 18 cm s možností doplnění podrýváky, které zpracují dalších 10 cm hloubky, ale ne v celé šíři pracovního záběru. Nedílnou součást stroje tvoří integrovaný půdní pěch s pracovním záběrem tři metry s jehož pomocí je pozemek komplexně připraven. Ecomat půdu obrací, případně podryje, smísí s rostlinnými zbytky a připraví pro setí bez další pracovní operace.
Na český trh je Ecomat dodáván ve dvou typech s šesti nebo osmi pracovními tělesy. Stroj s šesti tělesy má pracovní záběr 2,25 m a jako tažný prostředek je vhodný traktor o výkonu 100 až 110 koní. Ecomat s osmi pracovními tělesy pracuje se záběrem tři metry (v integraci s pěchem je celkový záběr šest metrů) a jak bylo možné vidět při praktické ukázce, velmi dobře pracoval s traktorem o výkonu 140 koní. Přitom zpracoval půdu do hloubky 15 cm a dalších 10 cm podryl. Rozestup těles u obou typů může být 50 nebo 65 cm, což zaručuje velkou průchodnost rostlinných zbytků. Těžiště stroje je umístěno velice blízko k traktoru, takže není nutná velká zvedací síla, postačí traktor se zdvihem 7000 kg. I tento konstrukční prvek má nemalý vliv na spotřebu pohonných hmot. Ta činí přibližně jeden litr nafty na hektar a jeden centimetr hloubky záběru (např. hloubka 6 cm, spotřeba 6 l/ha). Optimální pracovní rychlost se pohybuje mezi 8 až 10 km/h a denní výkon stroje dosahuje 30 hektarů. Ecomat velmi dobře připravuje půdu pro včasné klíčení plevelů, a tím umožní nejhospodárnější cestu k jejich mechanickému zničení.
„Ecomat, to jsou vlastně tři stroje v jednom. Jako pluh obrací a míchá půdu, zapravuje rostlinné zbytky a velmi dobře zaklápí statková hnojiva. Z podmítače si vzal vysoký denní výkon při nízkém tahovém odporu a nízkých nákladech. Díky půdnímu pěchu navíc zároveň drobí a utužuje půdu. Vloni prošel tento stroj z prototypové série praktickými zkouškami v hodně složitých podmínkách a velice dobře obstál i tam, kde klasické pluhy z důvodu enormního sucha pracovat nemohly. Proto letos zahajujeme jeho oficiální prodej a věřím, že o Ecomat bude zájem,“ říká Ing. Jiří Zelenka, obchodní ředitel společnosti Kverneland Czech.
Multifunkční secí stroj do strniště, podmítky i orby
Pneumatický secí stroj MSC 300 využívá konstrukční prvky z techniky hned dvou renomovaných značek. Při jeho řešení se uplatnily zkušenosti se stroji na úpravu půdy Kverneland i secími stroji Accord. Provedení s pracovním záběrem tři nebo čtyři metry se někomu možná může zdát málo. Ale secí stroj svůj denní výkon dožene díky vyšší pojezdové rychlosti. Při práci jezdí totiž rychlostí 15 až 20 km/h a mohl by ještě více, jenže to většinou podmínky nedovolují. Kompaktní kombinovaný secí stroj je vybaven automaticky otevíratelným zásobníkem s kapacitou 3700 litrů. Přes svůj velký objem má zásobník nízké těžiště a nízkou horní hranu vhodnou pro pohodlné plnění osiva z vaků. S tažným prostředkem je stroj spojen pohyblivou ojí umožňující otočení na velice malém prostoru.
Prvním pracovním orgánem stroje je pneumatikový pěch, který utuží a srovná povrch pozemku. Tlak pěchu na půdu je nastavitelný. Za ním následuje dvouřadá disková sekce s velkým průměrem disků (508 mm), která při setí do strniště povrch podmítne a promísí, při setí po klasické orbě pozemek urovná a rozdrobí hroudy. Pracovní hloubka je nastavitelná buď manuálně nebo hydraulicky. Druhým opěrným bodem secího stroje je další utužovací pneumatikový pěch, po kterém se stroj zároveň pohybuje. Principu CX botek využívají botky CX Mulch s přítlakem 160 kg. První část má tvar konkávní čočky a je nastavena pod malým úhlem vůči směru jízdy. Zaručuje dobré otáčení disku i na lehkých půdách při mělkém setí. Druhou část botky tvoří plastový disk o odlišném poloměru s velkým samočisticím účinkem. S botkami CX Mulch je stroj schopen kvalitně zasít jak do mokrého, tak suchého povrchu. V týdnu před praktickými ukázkami spadlo na pozemky farmy 80 mm srážek, přesto Accord MSC kvalitně sil a botky se nenabalovaly.
Za secími botkami následuje utužovací zóna, za každou botkou pracuje nezávisle zavěšená utužovací rolna s nastavitelným přítlakem. Při setí v mokrých podmínkách lze tento pracovní orgán vyřadit. Znamenáky mají šroubové jištění. Posledním pracovním orgánem secího stroje jsou masivní prstové zavlačovače o průměru prstu 10 mm. Další výbava (zařízení pro značení kolejových řádků, brzdy) je dodávána na přání.
Výkon stroje se v třímetrové pracovní verzi pohybuje mezi 30 až 35 ha/den, jako tažný prostředek je vhodný traktor s výkonem 150 koní. U čtyřmetrové verze dosahuje výkon v agregaci s traktorem 180 koní 40 ha/den. Secí stroj Accord MSC si odbyl českou premiéru v polovině letošního května a uvedení na trh na sebe jistě nenechá dlouho čekat.
Překvapil i samotné výrobce
Jednoduchý pneumatický secí stroj Accord Time Seeder byl původně konstruován na principu radličkového kombinátoru především pro nasazení v těžkých velmi suchých podmínkách Španělska. Do jeho speciálně zkonstruovaných radliček, které jsou odpružené systémem listových pružin Kverneland, je zaveden semenovod. Stroj je velice jednoduchý a požaduje poměrně nízký výkon traktoru (100 až 120 koní). Pokud je zásobník osiva umístěn vzadu, vyhovuje pracovní záběr čtyři až pět metrů. Zásobník může být umístěn také na přední hydraulice traktoru a stroj potom může pracovat i se záběrem šest metrů. Ve všech pracovních verzích je složen ze dvou hydraulicky sklopných částí, z nichž každá nezávisle kopíruje povrch terénu.
Po úspěchu ve Španělsku byl tento nízkonákladový stroj odzkoušen také ve vlhkých podmínkách Anglie. A překvapil. Získal si zde velkou oblibu a za dva roky od svého uvedení na trh pracuje na anglických farmách již 200 kusů secích strojů Accord T-S! V České republice byl Tine Seeder uveden na trh v loňském roce a první již našel svého uživatele. „Všechny novinky nechceme dávat do prodeje naráz. Protože prodejem stroje pro nás péče o zákazníka zdaleka nekončí, ba právě naopak. Důležité je stoprocentní zajištění servisu a náhradních dílů, proto je vhodnější uvádět novinky postupně a s rozmyslem. Nejlepší je, když si kvalitu nabízené mechanizace zájemci před koupí sami ověří na svém pozemku. Proto i v letošním roce budeme pořádat lokální předváděcí akce, které se budeme snažit rozmístit po celé republice,“ uzavírá Ing. Jiří Zelenka.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down