16.03.2004 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové traktory ocení nejen patrioti

Seriál deseti představení traktorů Claas pořádá v březnu akciová společnost Agrall Bantice, která je výhradním importérem nových strojů této značky do České republiky. V rámci prezentace dovezla čtrnáct traktorů, každý z deseti regionálních prodejců má k dispozici jeden, čtyři pak zůstaly pro potřeby akciové společnosti.

Druhého představení v Agromelu Tursko se společně s naší redakcí zúčastnil i nezvykle velký počet zemědělců, kteří si nové stroje mohli vyzkoušet. Přichystány byly nejsilnější zástupci čtyř modelových řad – Ares 836 RZ, Ares 696 RZ, Ares 566 RZ a Celtis 456 RX. První ohlasy návštěvníků na nové traktory byly vesměs příznivé.
Optimismus má své prameny
Společnost Agrall bude však i nadále prodávat traktory Fendt. „Technicky si traktory Fendt a Claas zatím nekonkurují, což je pro naši prodejní síť výhodou, neboť nabízíme zemědělcům širší spektrum výrobků. Fakt, že traktory Fendt a Claas nebudou moci trvale zůstat „na jednom dvoře“, je zřejmý. Tuto skutečnost si dobře uvědomují oba výrobci, tedy AGCO i společnost Claas. Ta chce v následujících letech vytvořit exkluzivní prodejní organizace, což si u většiny současných importérů i prodejců vynutí zásadní rozhodnutí, kterou značku si v sortimentu ponechají a které se budou muset vzdát. V žádném případě nedojde k této změně bez přechodného období, které umožní udržet vztah se zákazníky jedné nebo druhé značky na odpovídající vysoké úrovni a především bez výpadku zajistit servisní a technickou podporu,“ řekl nám Ing. Jiří Leden, manažer akciové společnosti.
První traktor Claas byl již prodán do zemědělského podniku na Pelhřimovsku a dalších třicet až padesát by ho mělo letos následovat. Z čeho pramení tak velký optimismus ing. Ledna? „Především věříme v určitý patriotismus a spokojenost uživatelů sklízecích mlátiček a řezaček Claas a doufáme, že při nákupu traktoru zvolí stejnou značku. Spoléháme také na to, že zákazníci ocení především dokonalý servis, který Agrall se svou prodejní sítí zajišťuje. Do 24 hodin zabezpečíme jakýkoli náhradní díl na techniku Claas a se vstupem do unie se tato doba ještě zkrátí, neboť odpadnou ztrátové časy při proclení. Samozřejmě hlavní roli hraje řada technických prvků, kterými tyto traktory vynikají. Ať již jde o vysoký komfort a pohodlí obsluhy v odpružené kabině s nízkou hlučností a dokonalou ergonomii, kdy všechny ovládací prvky jsou na pravé straně, nebo velmi výkonnou hydrauliku, velký rozvor, zatížení náprav padesát na padesát, nenáročnou údržbu či jednoduchou obsluhu. Traktory Claas může po krátkém zaškolení obsluhovat každý řidič. Nechceme jít cestou nízké ceny, ale cestou vysoké kvality a užitné hodnoty. Samozřejmě na první dovezené stroje určitá sleva existuje,“ říká Jiří Leden a dodává: „Firma Claas chce během tří až čtyř let dostat nové traktory na úroveň strojů Fendt. Její experti se pustili do technických změn a osobně věřím tomu, že během tří až čtyř let bude traktor Claas mezi světovou elitou.
Řada Celtis
Nejmenší a nejnovější traktory řady Celtis jsou konstrukčně velmi jednoduché a nenáročné. Čtyři modely mají maximální výkon motoru od 55 kW (75 koní) do 72 kW (102 koní) a jsou určeny především do živočišné výroby a pro menší smíšená hospodářství. Jejich cena se pohybuje kolem 1,1 milionu korun.
Řada Celtis je vybavena čtyřválcovými motory o objemu 4,53 l, které vynikají nízkou spotřebou a vysokým převýšením točivého momentu. Software řídicí jednotky využívá osm čidel, která monitorují podmínky, za jakých motor pracuje a podle toho upravuje dodávku paliva. Traktory Celtis mohou mít dvě odlišné výbavy: RC je určena k využití v živočišné výrobě a na „dvoře“. Jde o jednoduchý traktor vybavený mechanicky ovládanou převodovkou s pěti synchronizovanými převodovými stupni a synchronizovaným dvoustupňovým násobičem - tedy 20 rychlostí vpřed a 20 vzad. Sada plazivých rychlostí zvýší rozsah na 30/30 rychlostí. Traktor s výbavou RX lze využít v polní výrobě a v dopravě. Kombinace převodovky Twinshift - dvojnásobné řazení pod zatížením a řazení pod zatížením zpětného chodu Revershift, dvouokruhové vzduchové brzdy, klimatizace, komfortní vzduchem odpružené sedadlo řidiče, sedadlo spolujezdce, palubní počítač Infotrac, rádio a další výbava zajistí mimořádné pohodlí obsluhy a tím i vysokou výkonnost. K traktorům Claas patří velmi výkonná hydraulika, která u řady Celtis končí na maximu 7600 kg. Ovládání hydrauliky je mechanické, na přání lze dodat elektrohydraulické ovládání s tlumičem kmitů. Velmi prostorná kabina v nízkém provedení, kdy výška traktoru nepřesahuje 2,5 m, dovoluje průjezd i staršími budovami. Specialitou kabiny Celtisu je otevírání dveří vpřed až do úhlu 180 stupňů. V této pozici je možné dveře zajistit a umožnit obsluze i v úzké chodbě stáje vystoupit z traktoru.
Řada Ares 500
Traktory řady Ares 500 zajišťují se svými čtyřválcovými motory přechod na hranici výkonu 100 koní a výše. Řada Ares nabízí souběžně dvě varianty výbavy RX a RZ. Výbava RZ se liší odpružením kabiny Hydrostable a možností použít odpruženou nápravu Proactiv. Tyto traktory jsou určeny pro smíšené hospodářství.
Traktory řady Claas Ares 500 překrývají řadu Celtis. Jde o traktory se čtyřválcovým motorem (totožný s řadou Celtis) doplněným o mezichladič stlačeného vzduchu s maximálním výkonem až 84 kW (114 koní). Konstrukce náprav je robustnější s možností využít převodovku Quadrashift II z řady Ares 600 a 800 (čtyřnásobné řazení pod zatížením). U kabiny traktoru s hlučností 72 dB a s dostatkem prostoru pro spolujezdce lze využít patentované odpružení Hydrostable, které tlumí i boční rázy od náprav. Veškeré ovládací prvky se nacházejí na pravé straně řidiče, na levou ruku je pouze ovládání reverzu - Revershift. Samozřejmostí je elektronické ovládání zadního tříbodového závěsu s tlumičem kmitů a radarsenzorem. U firmy Claas platí, že větší modely jsou komfortněji vybaveny a vyšší je i cena. Ta se u této řady pohybuje kolem 1,5 milionu korun.
Řada Ares 600
Řada Ares 600 se třemi modely je již vybavena šestiválcovými motory s maximálním výkonem 107 kW (140 koní). Oproti nižší řadě má silnější přední a zadní nápravy a vyšší výkon hydrauliky.
Traktory řady Claas Ares 600 využívají šestiválcové motory o objemu 6,78 l. Převodovka Quadrashift II disponuje 32 rychlostmi vpřed a 32 vzad, z toho čtyři rychlostní stupně lze řadit pod zatížením. Ve standardní výbavě je i hydraulická reverzace Revershift, ovládaná pod zatížením. V kombinaci s plazivými rychlostmi se zvýší rozsah na 48/48 stupňů. Převodovka nabízí automatickou funkci - při řazení mechanických převodů se automaticky zařadí převod pod zatížením odpovídající pojezdové rychlosti a zatížení. Spojku lze ovládat třemi způsoby podle prováděných operací, a to pedálem, pákou Revershiftu nebo spínačem na řadicí páce převodovky (patent traktorů Claas). Převodovka Quadractiv, která je další používanou převodovkou, umožňuje využít jiné automatické funkce řazení. Jde o ekonomický režim Eco (řazení převodových stupňů pod zatížením v oblasti optimální spotřeby) a Power - výkonový režim, kde se klade důraz na výkon motoru. Sériově jsou u obou řad čtyři druhy otáček vývodového hřídele. Nápravy mají výkyvné blatníky, pneumatiky jsou větších rozměrů. Kabina poskytuje komplexní systém odpružení Hydrostable. Jak vzadu, tak i vpředu je uložena na tlumičích s vinutými pružinami a torzním stabilizátorem. Sedadlo řidiče je rovněž pneumaticky odpruženo. Nárazy podvozku tlumí samostatné odpružení kol přední nápravy Proactiv a celý systém uzavírá tlumení rázů spodních ramen tříbodového závěsu. Cena těchto strojů se pohybuje na úrovni dvou milionů korun.
Řada Ares 800
Tato řada se blíží nejvýkonnějším traktorům, neboť výkony motorů zde šplhají na 151 kW (205 koní). Tři modely mají šestiválcové motory se zdvihovým objemem 6,8 l, přeplňováním a chlazením nasávaného vzduchu. Ve standardním vybavení je převodovka Quadractiv. Rozsah hlavních polních prací (mezi 4 až 12 km/h) poskytuje celkem 15 rychlostí. V základní výbavě je obsažena automatika řazení a reverzace při zatížení pod volantem. U modelu 826 lze použít i převodovku plně řazenou pod zatížením Full-Powershift s 18převody vpřed a osmi vzad. Disponuje automatikou řazení jednotlivých převodů a možností předvolení převodových stupňů po nastartování. Tato převodovka je výhodná zejména v těžké orbě. Výkon hydrauliky dosahuje úctyhodných 11 330 kg.
K základní výbavě patří nejen kabina Hydrostable, ale i klimatizace, tři druhy otáček vývodového hřídele (540/540E/1000), kompletní EHR s prokluzovou regulací, axiální pístové čerpadlo s průtočným množstvím 110 l/min, elektrohydraulické ovládání dvou okruhů, nádrž na 380 l paliva atd. Automatické vypínání a zapínání vývodového hřídele v závislosti na poloze závěsu je otázkou standardně dodávaného řídicího systému Drivetronic. Novinkou u řady Ares 800 je rovněž Electropilot 2, tedy křížová páka integrovaná do opěrky paže pro proporcionální ovládání dvou okruhů hydrauliky. Pomocí otočného potenciometru je možné nastavit průtočné množství oleje. Traktor řady Ares 800 bude zajímavý pro toho, kdo hledá stroj s výkonným motorem, nízkou měrnou spotřebou paliva, jednoduchým řazením a i přes konvenční způsob ovládání s prvotřídním pohodlím. Cena přesahuje dva miliony korun.
Nejsilnější traktory Atles o výkonu motoru až 260 koní (model 936) s převodovku Full-Powershift v základním vybavení začne společnost Agrall Bantice dovážet do České republiky v příštím roce.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down