16.03.2004 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vyšší rychlost nevadí

Česká republika je pro řadu výrobců zemědělské techniky místem nedobrovolného testování, co jejich stroje vydrží. Dosahované výkony zemědělské techniky jsou totiž u nás značné. Někdy ale může jít o testování dobrovolné. To je i případ nového secího stroje Pöttinger Terrasem 3000 T, který jeho rakouský výrobce zkoušel ve VOD Lidmovice a ZD Rábín, a to ještě před jeho oficiálním uvedením na trh.

Terrasem 3000 T byl poprvé oficiálně představen na Agritechnice 2003, ve VOD Lidmovice byl ale zkoušen již na jaře minulého roku, kdy s ním seli jarní směsky. V té době to byl vlastně ještě klasický prototyp. Takže si s ním při osetí 250 ha prodělali i dětské nemoci. Nejprve musel být vyztužen rám, který praskal, a první část stroje, určená pro zpracování půdy s hvězdicovými válci, neměla rády kameny. Kameny způsobovaly ohýbání hřídelů a proto byly hvězdicové válce nahrazeny talíři.
Dalším problémem byl nespolehlivý pohon výsevního ústrojí, který byl původně řešen složitě lomeným kloubovým hřídelem a švindloval také ukazatel stavu osiva v zásobníku. Všechny závady na tomto prototypu byly odstraněny a podzimní setí ozimů již nový Terrasem zvládnul bez problému.

Přímo do jeteliště
Náročnou zkoušku připravili secímu stroji v ZD Rábín. Zatímco v Lidmovicích seli vždy do dvakrát provedené podmítky, v ZD Rábín jej pustili naostro přímo do zdesikovaného jednoletého porostu jetele, bez jakéhokoliv předchozího zpracování půdy. V loňském suchém roce, kdy se půda zpracovávala jen obtížně, to byl jistě náročný test. Nicméně setí dopadlo dobře a stejně tak vzcházení, takže je i předpoklad dobré sklizně. Terrasem provedl i pozdní setí po sklizni kukuřice, které se na rozdíl od setí do jeleliště uskutečnilo za mokra a bylo nutné při něm zpracovat hodně rostlinných zbytků. I toto setí nakonec dopadlo uspokojivě, přestože při něm docházelo k částečnému ucpávání pracovních orgánů.

Rychlost nevadí
Zajisté vás bude zajímat také spotřeba paliva. Tento faktor není možné ale objektivně zhodnotit, protože secí stroj byl agregován s traktorem John Deere 8200, který byl na něj výkonově silně předimenzován. A tam, kde není optimální kombinace tažného prostředku s agregovaným strojem, tam není možné dosáhnout uspokojivé spotřeby paliva.
Co se ale potvrdilo, to byly dobré výsledky při vyšší pracovní rychlosti (i přes 12 km/h), která secímu stroji svědčila více než rychlost pomalá. Celkem ve zkouškách zasel stroj 630 ha v ČR a asi 200 ha v Rakousku.

Technický popis
Terrasem 3000 T je kombinovaný stroj určený pro přípravu půdy a setí. Je tvořen sekcí pro zpracování půdy, pneumatikovým pěchem a secím strojem. Jak jsme zmínili, původně byly v přední části stroje hvězdicové válce, které se ale příliš neosvědčily a tak byly nahrazeny dvěma řadami šikmo uložených talířů, které mohou být jak hladké, tak opatřené zuby. Talíře jsou k rámu uloženy přes pryžové podložky, jenž snižují vibrace přenášené na rám. Hloubka zpracování je hydraulicky stavitelná. Za talířovou sekcí je řada prutů, která usměrňuje zvednutý proud zeminy. Dále následuje pneumatikový pěch, který slouží zároveň jako podvozek stroje. Při práci jsou v kontaktu s půdou všechna kola pěchu, při transportu se stroj zvedne a pohybuje se vždy jen po dvou vnějších párech kol. Tato vnější kola jsou vybavena vzduchovými brzdami.
Za pěchem je secí ústrojí tvořené dvěma řadami šikmo uložených diskových secích botek, za nimi jsou ještě zamačkávací válečky, pomocí nichž se nastavuje i hloubka setí. Zcela vzadu je prutový zavlačovač. Rozteč řádků činí mezi našimi zemědělci oblíbených 12,5 cm.
Výsevní ústrojí je mechanické s pohonem od ostruhového kola, distribuce osiva je pneumatická, ventilátor je poháněn hydromotorem. Do budoucna bude mít výsevní ústrojí pohon elektromotorkem s komfortnější možností nastavení výsevku a snímáním pojezdové rychlosti pomocí radaru.
Nejmenší, třímetrová verze má zásobník na osivo o objemu 2400 l a vyžaduje traktor s výkonem od 88 kW (120 k). Čtyřmetrová verze má zásobník o stejném objemu jako varianta třímetrová, avšak jako tažný prostředek je nutný traktor s výkonem minimálně 117 kW (160 k). V dohledné době by na trhu měla být i verze šestimetrová.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down