16.03.2004 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zpátky k zemědělství

Značka Caterpillar je u nás pojmem v oblasti stavebních strojů, avšak jen zřídka se s ní setkáváme v souvislosti se stroji zemědělskými. V minulosti (zhruba před 10 až 12 lety) bylo u nás prodáno několik pásových traktorů se značkou CAT, s nimiž byli uživatelé mimořádně spokojeni a vlastně pracují dodnes.

Později však byly tyto traktory prodávány v zelené barvě v obchodní síti firmy Claas a nyní nesou označení Challenger, mají pískově žlutou barvu a prodávají se pod koncernem Agco. Ale přestože nové pásové traktory Challenger patří nyní pod koncern Agco, na českém trhu je bude distribuovat prodejní firma Phoenix-Zeppelin, což je generální importér strojů Caterpillar. Pásové traktory Challenger budou tedy vlajkovou lodí zemědělské divize firmy.
Potenciál prodeje těchto traktorů je relativně malý, protože jde o vysoce specializované stroje. To znamená, že o co lepší jsou jejich vlastnosti při jízdě po poli, o to horší je s nimi jízda po silnici, v čemž oproti klasickým kolovým traktorům ztrácejí. A samozřejmě jde o stroje s velkým výkonem (nejslabší model MT 735 má výkon 235 k, nejsilnější MT 865 disponuje jmenovitým výkonem 500 k), které vyžadují nářadí s velkým pracovním záběrem a tudíž i velké pozemky. A ty nemá každý zemědělec.
Mnohem větší potenciál je proto v prodejích manipulační techniky. Prodejní oblast zemědělských strojů bude proto dále zahrnovat teleskopické manipulátory CAT, které také nejsou našim zemědělcům neznámé a několik desítek jich v zemědělských podnicích pracuje. V současnosti nabízená nová řada teleskopických manipulátorů - s označením TH - B, zahrnuje osm modelů.
V zemědělství najdou využití ale i další nakladače. Jednak řada kloubových nakladačů s označením 900 a dále smykem řízené nakladače řady 200. U nás oblíbené smykem řízené nakladače mohou být jak v klasickém kolovém provedení, tak v provedení pásovém.
Jak jsme zmínili v úvodu, značka Caterpillar je pojmem robustnosti, spolehlivosti a životnosti. Přestože tato značka na našem trhu se zemědělskou technikou zatím významné úspěchy nezaznamenala, dají se očekávat razantní kroky právě v tomto roce. První z nich zaznamenají návštěvníci letošního Techagra.

Luboš Stehno

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down